Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Teatterisyksy 2021

16.08.2021

Tamperetta ei ihan suotta kehuta Suomen Teatteripääkaupungiksi, valikoimaa löytyy tänäkin syksynä moneen makuun. Syksy tuo tullessaan näyttämöille muun muassa suurmusikaaleja, rikostarinoita, draamaa ja komediaa. Teatteriesitykset toteutetaan terveysturvallisesti. Ota tästä talteen parhaat tärpit ja anna tarinoiden viedä arki mennessään teatterikatsomossa!


Tutustuthan teattereiden turvallisuuskäytäntöihin suoraan teattereiden omilta sivuilta.

 

Tampereen Teatteri

Tampereen Teatterin syksyn ohjelmisto tarjoaa herkkuja teatterinnälkään. Charlotte Brontën klassikkoteos Kotiopettajattaren romaani – Jane Eyre on dramatisoitu uudelleen, ja tätä jännittävää kasvu- ja rakkaustarinaa esitetään päänäyttämöllä. Salaisuuksien ilta, joka pohjautuu italialaiseen menestyselokuvaan, nähdään kantaesityksenä Frenckell-näyttämöllä ja toteutetaan yhteistyössä Teatteri Siperian kanssa. Kansalliskirjailija tuo lavalle Väinö Linnan, josta tehdään näytelmää sekoittaen faktaa ja fiktiota.

Yleisön toiveesta ohjelmistossa jatkaa viime kauden suosikkeja. Antti Reini tähdittää yhdessä teatterin omien tähtien lisäksi Agatha Christien timanttista murhamysteeriä Eikä yksikään pelastunut. Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmässä pääset jatkoille Marthan ja Georgen luokse. Edward Albeen häikäisevä avioliittodraama kertoo valtapeleistä ja unelmista, rakkaudesta ja riippuvuudesta; siitä kaikesta mistä parisuhteet on tehty. Joutsenlauluni on Aliisa Pulkkisen yhden naisen näytelmä, näyttelijätär Ainoilonan hauska ja haikea kuolinsiivous. Näyttelijän työ teatterissa on hetken henkäys, siitä ei jää mitään jäljelle. Paitsi Ainoilonasta jää… Katso koko ohjelmisto Tampereen Teatterin sivuilta.

 

Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatterin esityskaudella 2021-2022 juhlitaan 120-vuotiasta Työväen Teatteria tarjoamalla peräti 12 ensi-iltaa. Suurella näyttämöllä nähdään lokakuussa menestysmusikaali Matilda – ensimmäistä kertaa Suomessa! Rockmusikaaliksi päivitetty Shakespearin klassikko Hamlet sai uusintaensi-illan syyskuussa ja jatkaa ohjelmistossa marraskuulle.

Kinky Boots, pop-ikoni Cyndi Lauperin säveltämä musikaali, juhlistaa erilaisuutta, ystävyyttä ja ennakkoluulojen voittamista. Juuri tämä, uusintaensi-illan saanut esitys, edusti Suomea Broadwayllä Tony-gaalassa. Joulukuussa on saatavilla teatteri&buffet -paketti Kinky Bootsiin. 

Suurella näyttämöllä esitetään muutaman kerran Seela Sellan ja Valtteri Liljan tähdittämä Hitler ja Blondi.

Eino Salmelaisen näyttämöllä on luvassa useampi kantaesitys. Syyskuussa ensi-iltansa saa Poikakoodi, tarina perheestä, ja Kaksi paavia, Esko Roineen ja Asko Sarkolan maailmaa muuttava keskustelu. Lokakuun kantaesitys on vuoteen 1991 sijoittuva Punk, näytelmä pikkukaupungin nuorista. Työväen Teatterin syksyssä mukana on myös Don Quijote. Joulukuussa vierailuesityksenä Eino Salmelaisen näyttämölle saapuu Osku Heiskasen ja Jarkko Valteen ShoWhat On the Road Again -show. Tähänkin esitykseen voi  yhdistää buffet-ruokailun.

Kellariteatterissa kuvataan nykyajan ihmisiä näytelmässä Nyotaimori, joka tarkoittaa vanhaa japanilaista traditiota. Eri vuosisadoilla eläneiden Fransiskus Assisilaisen ja Hildegard von Bingenin kohtaamisen tuo lavalle Fransiskus ja Hildegard. Riku Suokas palaa Kellariteatterin lavalle Luolamiehen roolissa.

TTT-Klubilla on niin keikkoja kuin esityksiäkin entiseen tapaan. Tutustu TTT:n syksyn ohjelmistoon kokonaisuudessaan täällä.

 

Komediateatteri

Komediateatteri täyttää 30 vuotta, ja juhlan kunniaksi esitetään aiemmin julkaisemattomaan elokuvakäsikirjoitukseen perustuva Levätkää rauhassa, komisario Palmu. Päärooleissa nähdään komisario Palmuna Aimo Räsänen, Kokkina Risto Korhonen ja Virtana Mikko Vaismaa. Pertti Jarlan luoma sarjakuvamaailma Fingerpori jatkaa yksimielisen kaksimielisiä juttujaan Komediateatterin ohjelmistossa. Tapaa kaikki tutut hahmot Heimo Vesasta Rivo-Riittaan hulvattomassa komediassa! Lapset saavat ihmetellä Aladdinia ja taikalamppua, jossa on niin jännitystä kuin komediaakin. Ihana Ti-Ti Nallen joulutarina tuo Hirsimetsän ja joulupukin Komediateatterin lavalle marras-joulukuussa. Komediateatterin ohjelmistossa on toki myös standup-komediaa ja konsertteja. Katso lisää Tampereen Komediateatterin ohjelmistosta täältä.

 

Ahaa Teatteri

Lasten- ja nuortennäytelmiin erikoistuneen 50-vuotiaan Ahaa Teatterin Tivoli on suuria tunteita kuvaileva pieni näytelmä. Esitys sopii kaikille 4 vuotta täyttäneille.

 

Tanssiteatteri MD

Tanssiteatteri MD:n ohjelmistossa jatkavat perheen pienimmille suunnattu Santeri Sammakon seikkailut ja Pikku Kakkosesta tuttu Ystäväni Pikku Pörriäinen. Yleisömenestys, koreografi Tero Saarisen Loopit palaa ohjelmistoon syyskuussa. Valintoja – Choices koostuu kuudesta, samaan aikaan esitettävästä sooloesityksestä. Katso koko ohjelmisto MD:n sivuilta.

 

Teatteri Mukamas

Teatteri Mukamas on vuonna 1979 perustettu tamperelainen ammattinukketeatteri, jonka esitykset saavat useimmiten innoituksensa saduista. Nuket, näyttelijät, varjot, elävä musiikki ja modernit nukketeatteritekniikat yhdistyvät kiehtovasti teatterin esityksissä. Koko perheen nukketeatteriesitys Hiirulainen ja suuri seikkailu jatkaa hiirulaisen tarinoista kertovaa sarjaa. Satuvarjon alla pikku siili on vauvateatteria, kohderyhmänä 0-3-vuotiaat. Joulukuussa koko perhe pääsee tunnelmoimaan Joulu on jo ovella ja Jouluyö -esitysten mukana. Koko ohjelmiston näet täältä.

 

Suomen Musiikkiteatteri

Musiikkiteatterin Viidestoista yö -musikaalissa tehdään aikamatka legendaarisen muusikon, Juice Leskisen maailmaan. Juicea on pidetty suomalaisen rock-musiikin isähahmona ja Manserockin luojana. Esityksiä Tampereella ja Kangasalla alkaen 25.9. Vasara ja Nauloja sekä Show Must Go On nähdään vielä kerran Tampereella syyskuussa. Teatteri esiintyy ympäri Suomea, joten kannattaa tarkistaa esityskalenterista myös esiintymispaikka.

 

Teatteri Siperia

Teatteri Siperian syyskausi alkaa yhteistyöesityksellä Salaisuuksien ilta Tampereen Teatterin kanssa. Katso muu ohjelmisto teatterin omilta sivuilta.

 

Teatteri Telakka

Teatteri Telakan syksy on yhtä juhlaa, sillä Telakka on jo 25-vuotias! Ensi-illassa elokuussa on Luonnos, 2021, joka pohjautuu eräkirjailija ja taidemaalari A.E. Järvisen novellitaiteeseen. Syyskuun ensi-ilta on elävää musiikkia, videotaidetta, draamaa ja jorausta yhdistelevä Satujen Disko – Full HD.  Loka-marraskuussa nähdään Triptyykki – kolmen esityksen ilta. Hassan Blasimin käsikirjoittama ja ohjaama Dr. DJ, cinematografinen ja teatraalinen tutkimusmatka, saa ensi-iltansa 26.10. Joulukuussa ohjelmistoon palaa Syd Barrett, Pink Floyd -yhtyeen perustajan kappaleiden ympärille rakentava esitys. Lisäksi Teatteri Telakka pilotoi syksyllä 2021 kansainvälisen Telakka Open Border -festivaalin, joka järjestetään ensi kertaa lokakuussa 1.-3.10. Festivaali esittelee pienten riippumattomien teatterien ja työryhmien esityksiä kaikkialta maailmasta. Festivaalilla on vaihtuva kohdemaa ja tänä vuonna se on Viro. Lue Teatteri Telakan esitysten tarkemmat kuvaukset ja esityskalenteri täältä.

 

Tampereella on myös muun muassa monia pienempiä teatteriproduktioita ja improvisaatioteatteria. Kannattaa siis katsastaa myös tapahtumakalenterimme.