Siirry sisältöön

Moni Tampereen ravintola tarjoaa pöytiintarjoiltua lounasta ja valikoimista löytyy sekä pääruoan että useamman annoksen sisältäviä aterioita. Pöytiintarjoiltu lounas antaa hetken hengähdystauon ja aidosti rentouttavan ruokailuhetken keskellä hektistäkin päivää. Istu rauhassa pöydän ääressä, nauti palvelusta ja tietenkin käsityönä valmistetusta ruoasta.

Pöytiintarjoiltu lounas häviää harvoin nopeudessa buffet-lounaalle huomioiden ruoan sekä juoman noutamiseen ja astioiden palauttamiseen kuluvan ajan. Kolmenkin ruokalajin lounaan nauttii tarvittaessa noin tunnissa. Lounas on lisäksi näppärä tapa tutustua ravintolaan, johon kiinnostaisi suunnata illalliselle. Tampereen ravintolat taipuvat mainiosti myös edustuslounaisiin erilaisine kabinettitiloineen.

Poimimme kimaran ravintoloista, joista saa laatulounaan ainakin pääruoan osalta pöytiintarjoiltuna.

Kauppahallin 4 Vuodenaikaa. Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

Kauppahallin ranskalainen pikkuravintola 4 Vuodenaikaa on jo käsite bouillabaisse-keittoineen. Vaihtuvan lounasannosvalikoiman ohella kyseistä kala-äyriäiskeittoa onkin aina vakiona tarjolla. Annokset tilataan tiskiltä ja tarjoillaan pöytiin. Lounaspadat kihisevät kuumina tiistaista lauantaihin, joten lounastamaan pääsee myös viikonloppuna. 4 Vuodenaikaa valmistaa lounasta myös ennakkoon varattavaan Chef’s Table -tyyliin, jolloin tiedossa on kolmen ruokalajin lounaselämys keittiömestarin itsensä tarjoilemana 2-8 henkilölle.

Perjantai ja Plevnan pyttipannupäivä! Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

Panimoravintola Plevnan lounas on monipuolinen setti sekä uusia että perinteisiä suosikkeja. Tiistaisin lounastajille on aina tiedossa kalaa. Perjantai on erityinen päivä: silloin keittiössä kokataan ravintolan alkuajoista asti tarjolla ollutta klassikkoannosta, Plevnan pyttipannua. joka on saatavilla myös vegeversiona. Lounasannoksen juomakumppaniksi voi panimoravintolassa tilata tuopillisen jotain panimomestari Sam Viitaniemen palkituista oluista.

Keskustorin laidan klassikkoravintola Astor tarjoilee kolmen ruokalajin lounasmenua sekä kevyempää leikelounasta, joka sisältää leikkeen lisäksi salaatin. Lounasmenun pääruoka-annokset sisältävät pääsääntöisesti joko lihaa tai kalaa, mutta myös vegaaniset ja kasvisannokset onnistuvat erikseen pyydettäessä. Lounaaseen sisältyvä talon leipä on juureen leivottua.

Ahlmanilla sijaitsevan ravintola Annan kolmen ruokalajin lounaan pääruoka sekä jälkiruoka tarjoillaan pöytiin. Annoksissa maistuvat pitkälti tilan omat raaka-aineet; ravintola hyödyntää muun muassa tilameijerin ja puutarhan antimia sekä oman navetan suomenkarjan lihaa.

Clavan annokset valmistetaan omassa keittiössä sesonkeihin perustuen. Kuva: Skyfox, Marko Kallio

Ravintola Clava on uusi linjakas 200-paikkainen lounas- ja tilausravintola, joka on avoin kaikille lounastajille, vaikka toimiikin Tampereen Kauppaseuran  yhteydessä. Annosvaihtoehtoja on aina kaksi. Niiden lisäksi tarjolla on kolmen ruokalajin business-lounas, jonka alku- ja pääruoat voi valita parista eri vaihtoehdosta. Ravintolaan kuljetaan Kirkkokadun puolelta.

Grand Hotel Tammerin yhteydessä palvelevan Bistro Tammerin keittiössä kokataan aina kolmea eri lounasannosvaihtoehtoa sekä päivän keittoa. Keittoannoksen hintaan sisältyy salaattibuffet. Lounas on mahdollista tuunata myös keiton sekä lämpimän ruoan sisältäväksi kokonaisuudeksi salaattipöytineen päivineen.

Satamakadun maineikkaan ravintola Henriksin keittiöstä nousee useampia erilaisia lounasannoksia keitosta tuhdimpiinkin ruokiin ja jälkiruokaan saakka. Annoksista voi koostaa juuri mieleisensä annoskimaran tai valita vain yhden.

Espanjalaistyylinen Los Pollos palvelee lounasaikaan monin erilaisin annoksin. Vaikka ravintola on erityisen tunnettu avotuligrillatuista kananpojista ja niistä valmistetuista annoksista, on lounaalla aina myös kasvisvaihtoehto saatavilla.Aivan Keskustorin tuntumassa sijaitsevassa Bistro Kattilassa keitellään lounaalle aina kolme eri annosvaihtoehtoa. Tarjolla on myös kolmen ruokalajin päivän menu, joka sisältää alkukeiton, pääruoan valinnan mukaan ja päivän jälkiruoan.

Sorin aukion kyljessä sijaitseva italialaisravintola Piemonte valmistaa lounaalleen aina neljää eri annosvaihtoehtoa, joista yksi on salaatti ja yksi jälkiruoka. Näiden lisäksi lautasilta löytyy erilaisia italialaisklassikoita esimerkiksi lasagnen, pastan tai risoton muodossa.

Ravintola Periscopessa ruokailevia ihmisiä ja maisema ulos Ratinan suvantoon ja Laukontorille

Kuva: Laura Vanzo

Maisemaravintola Periscopen vaihtuvan lounaan voi nauttia joko ravintolan sisätiloissa tai vuodenajasta ja säästä riippuen kattoterassin puolella. Lounaan hintaan sisältyy myös talon leipää, vesi ruokajuomana sekä kahvi tai tee. Periscopessa on lasiseinäinen maisemakabinettitila, jonka voi varata esimerkiksi edustuslounaskäyttöön.

Sorsapuiston laidan Sasor tarjoaa peräti kolme eri lounasannosvaihtoehtoa, joista voi valita nälän mukaan joko kevyemmän salaattiannoksen, ruokaisamman lämminruoka-annoksen tai Premium-annoksen, joka on à la carte -annostasoa. Sasorissa voi myös lounastaa palaveri- tai liikelounasmerkeissä. Kabinettitilan puolelle mahtuu 12 ruokailijaa ja loungeen jopa 30.Koskikeskusta vastapäätä sijaitseva Purebite kokkaa sekä wokkaa thaimaalaiset ja suomalaiset maut yhdistäviä annoksia. Makumaisemat liemiin ja kastikkeisiin syntyvät omassa keittiössä.

Espanjalaishenkinen klassikkoravintola Bodega Salud tiristelee tarjolle lihaisaa grillilounasta ja kokkaa lisäksi tarjolle päivittäin vaihtuvan annoksen. Lounasvaihtoehtoja on siis aina kaksi. Hintaan sisältyy kahvin ja teen ohella salaatti, juustot sekä hedelmät noutopöydästä. Saludissa on erilaisia kabinettitiloja sekä suojaisia looseja lounaskokoustamista varten.

Sorin aukion laidalla palvelevan Sorellan lounastajat voivat valita neljästä eri annosvaihtoehdosta. Valikoimasta löytyy sekä viikon pihvi että viikon kasvis. Hintaan sisältyvät salaattipöydän antimet leipineen ja kahvi tai tee.

Tampellan lounaalla on useampia annoksia aina salaatti-, keittoannoksista tuhdimpiin liha-/kala- ja kasvisannoksiin. Herkutella voi myös päivän pihvillä. Lounasaikaan tilattavissa ovat myös à la carten annokset Kansallismaiseman kuhaa ja Konepajan  pippuripihvi. Lounaskokouksia ajatellen Tampellasta löytyy myös lasiseinäinen avara kabinettitila.

Historiallinen Tiiliholvi ei jätä herkuttelijaa nälkäiseksi. Kuva: Visit Tampere, Laura Vanzo

Tunnelmallinen Tiiliholvi tarjoilee kolmen ruokalajin lounasmenua ja pihvimenua, mutta kaikkia annoksia voi tilata myös yksittäin. Näin on mahdollista koostaa juuri oman nälän, mieliteon tai käytettävissä olevan ajan mukainen lounaskokonaisuus. Lounastaminen punatiiliholvien alla katkaisee päivän kiireet mukavasti, oli annoksia yksi tai useampi. Tiiliholvissa voi myös tavata liikelounaan merkeissä ja palaveerata suojaisissa kabinettitiloissa.

 

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kohokohdat.fi kanssa.

Aloituskuva: Wille Nyyssönen