Siirry sisältöön
Kartta

Kangasalan kotiseutumuseossa voi tutustua Kangasalan historiaan esineiden, merkittävien henkilöiden sekä vaihtuvien näyttelyiden kautta. Kotiseutuyhdistys Kangasala-Seura ry omistaa ja ylläpitää Kangasalan kotiseutumuseota. Vanha kivinen pitäjän viljamakasiini (rakennettu 1833-1835) muutettiin 1950-luvulla museoksi, ja avajaisia vietettiin 1958.

Näyttelytilat ovat kolmessa kerroksessa ja luetteloituja esineitä on n. 1700. Esineet on saatu lahjoituksina pitäjäläisiltä. Ensimmäisestä kerroksesta löytyy viime vuosisadoilta peräisin olevia esineitä ja työkaluja liittyen mm. rakentamiseen, metsästykseen, kalastukseen ja kotitaloustöihin. Toisessa kerroksessa ovat museon erikoisuudet – historialliset ryhmät: Kaarina Maununtytär Liuksialan kartanossa, Kaarina Hannuntytär Vääksyn kartanossa 1500-luvun lopussa, rusthollari Tavela emäntineen ja Pappilan sali 1800-luvulta. Museossa voi myös tutustua Sarsan kivikautisen perheen elämään. Perusnäyttelyn ohella pidetään vaihtuvia näyttelyitä, jotka liittyvät Kangasalan historiaan.

Museon ulkopuolella oleva kivi on harvinaista pallograniittia, ja se on syntynyt 2000 miljoonaa vuotta sitten. Sulaan kivimassaan on tippunut kiinteitä kiviä, joista ovat muodostuneet kuppimaiset kolot ja pyöreät nystyrät. Siirtolohkare on tuotu v. 1967 Kangasalan Haapaniemestä.

Museo on avoinna kesäkuun alusta elokuun loppuun.

Katso lisää