Siirry sisältöön

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? uudistettiin hiljattain ja Observatorio, museon vaihtuvien näyttelyiden tila, on samassa yhteydessä laajennettu. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset on vaihdettu museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin.

Näyttely Toven kirjahyllyssä on Janssonin kirjakokoelmasta poimittuja tarinoita eri kulttuureista, kansansatujen hahmoista ja kirjataidetta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Esillä ajalla 21.5.2022–12.3.2023.

Sara Hildénin Taidemuseo

Sara Hildénin Taidemuseolla on kunnia esitellä Thomas Houseagon ensimmäinen näyttely Pohjoismaissa. Mukana on myös taidetta Brad Pittilta ja Nick Cavelta. Näyttely Thomas Houseago – WE with Nick Cave & Brad Pitt on esillä 15.1.2023 saakka.

Museokeskus Vapriikki

Vapriikissa mennään ihan apinoiksi! Helmikuussa avautunut Apinat – kädellisten tarina -näyttely esittelee ihmisen lähimmän sukulaisen. Näyttely on esillä 23.10.2022 saakka. Tampere liekeissä –näyttely jatkaa edelleen.

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
Pixeled Years -näyttely esittelee kattavasti suomalaisen Commodore 64 -demoskenen pikseligrafiikkaa aina 80-luvulta tähän päivään asti. Näyttely on avoinna 21.9.2022 lähtien.
Wivi Lönnin matkassa -draamakierros syyskuussa lauantaisin klo 12. Draamallisella kävelykierroksella tutustutaan yhden maamme merkittävimmän arkkitehdin, tamperelaisen Wivi Lönnin suunnittelemiin Keskuspaloasemaan ja Kauppaoppilaitokseen. Millaista oli uraauurtavan naisarkkitehdin elämä 1900-luvun alussa, ja mistä Wivi sai inspiraationsa? Kokonaiskesto 1 tunti. Opastus sisältyy Vapriikin pääsymaksuun. Säävaraus!
Postimuseossa on esillä Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.
Maailman postikorttipäivän etkot -postikorttipaja järjestetään 30.9.2022 klo 12-15. Maailman postikorttipäivää vietetään 1.10. ja sen kunniaksi askartelemme koko perheen työpajassa hauskoja postikortteja. Kortteja on mahdollista lähettää suoraan Vapriikista tai sen voi viedä kotiin muistoksi. Työpaja sisältyy Vapriikin pääsylipun hintaan ja se järjestetään Vapriikin korkeassa osassa.
Jääkiekkomuseo on uudistanut näyttelynsä kevään MM-kisojen yhteydessä. Uutta on myös se, että esillä  on Jesse Puljujärven pelipaita Edmonton Oilersista, Jorma Valtosen kasvosuojus 1970-luvulta, Kristian Kuuselan maila hänen 1000. Liigan runkosarjaottelustaan sekä Wisehockeyn älykiekot ja mikrosiru.
Pelimuseossa on esillä 6.5. alkaen Memory Limits pienoisnäyttely jossa Nintendo Game Boy saa uuden näkemyksen yhdeksän taiteilijan teoksissa.

Tampereen Taidemuseo

Tampereen Taidemuseo on suljettu näyttelyvaihdoksen ajan 8.10. saakka. Tuleva näyttely Siveltimen voima esittelee suomalaista ekspressionismia ja vapaata maalauksellista taidetta kultakaudelta nykytaiteeseen.

Poliisimuseo

Poliisimuseossa pääsee tutustumaan taideväärennöksiin Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

Työväenmuseo Werstas

Meirän kaupunki on näyttely työväen elämästä 1900- luvun eri vuosikymmenillä tehdaskaupungissa. Yhteisöllisyydestä ja kansalaiskunnan vaiheista. Astu mukaan vanhan ajan tunnelmaan. Näyttely on voimassa 31.12.2024 asti.

Miten Tampereesta tuli Suomen Manchester eli Manse? Miten teollistuminen muutti ihmistä, yhteiskuntaa ja ympäristöä? Teollisuusmuseo johdattelee tamperelaisen teollisuustarinan pariin. Teollisuusmuseo on koko perheelle sopiva näyttely, jossa voi tutustua tehdaskaupungin elämään, arjen iloihin ja suruihin monin tavoin. Näyttely on nähtävissä vuoteen 2030 saakka.

Werstaan yhteisögalleria Komuutissa on vuosittain useita kantaaottavia näyttelyitä.

Lisäksi rautatienrakentajien kokemuksista kertova näyttely “Ratajätkät” 8.1.2023 saakka.

“Kiskojen kertomaa” -yleisöluentoja rautatiehistoriasta järjestetään joka toinen tiistai klo 17-18 aikaan ajalla 13.9-22.11.2022.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy.

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio Jeltsinin aika Venäjällä vuosina 1991-1999 kertoo demokratian kriittisistä vuosista.

Museo Milavida

Milavidassa nähdään vaihtuvassa näyttelyssä muoti-ikoni Vivienne Westwoodin luomuksia yksityiskokoelmasta 12.2.2023 saakka. Näyttely esittelee muotimaailman kapinalliselta ja palkitulta suunnittelijalta naisten ja miesten muotia 1970-luvulta 2010-luvulle asti. Näyttelyssä näkyvät punk-kauden kapinallisuus, riemastuttavat ruutukuosit, päätähuimaavat korokepohjakengät ja catwalkien glamour.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Tie vie -valokuvanäyttelyssä tutustutaan Suomen 22 museotiehen. Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon valokuvissa näytetään teiden historiaa ja nykyisyyttä. Lisäksi museoteiden varrella asuvat ihmiset pääsevät kertomaan, mitä museotiet merkitsevät heille. Suomi liikkeelle 1920 -näyttelyssä on esillä aikakauden ajoneuvoja yleisimmistä liikennevälineistä harvinaisempiin yksilöihin. Molemmat näyttelyt ovat esillä 18.12.2022 saakka.

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Menneen ja tulevan välissä esittelee Clare Woodsin maalauksia. Voimassa 5.3.2023 asti

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Trish Morrissey: Autofiktiot esillä 5.2.2022-8.1.2023. Laaja näyttely esittelee yli kaksikymmenvuotisen työn tuloksia.

Pukstaavi, Sastamala

Päänäyttelyn Inkunaabelista sähkökirjaan lisäksi Pukstaavista muun muassa Exlibris keräilijä Erkki Tuomiojan lahjoittama Kirjanystävän kirjahyllyssä -näyttely ja useita muita pienoisnäyttelyitä.

Kulttuuritorstai: Kirjailijavieraana Olavi Toivola 13.10.2022 klo 18. Olavi Toivolan uusi historiallinen rikos- ja jännitysromaani ”Laukaus salolla” jatkaa siitä, mihin tyrvääläissyntyiset päähenkilöt Akseli Salo ja Marie Montmaison Toivolan edellisessä kirjassa jäivät. Myös Toivolan oma syntymäpaikka on Tyrvää. Miten kirjailija on perehtynyt 1930-luvun alun Tyrvääseen, Tampereeseen, Nizzaan ja romaaniensa muihin tapahtumapaikkoihin? Haastattelijana Marko Vesterbacka.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. 

Kuva: Jussi Koivunen / Sara Hildén Art Museum