Siirry sisältöön
Kartta

Muumimuseo

Muumimuseossa on aina esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja kolmiulotteisia kuvaelmia. Museon Observatoriossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Tove Jansson on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hänet tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana ja muumikirjojen kirjoittajana, mutta Jansson itse koki olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Jansson teki esittävien ja abstraktien maalaustensa ohella useita julkisia monumentaalitöitä, kuvituksia, pilapiirroksia ja sarjakuvia. Muumimuseon Observatorion näyttely Taiteilijaelämää – Tove Jansson käsittelee Janssonin moninaisen taiteellisen uran ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena. Näyttely on avoinna 20.4.–18.5.2025.

7. kesäkuuta Muumimuseon Observatoriossa avautuu Tervetuloa Muumitaloon! -näyttely, jossa pääsee kurkistamaan Muumimuseossa sijaitsevaan Tove Janssonin (1914–2001), Tuulikki Pietilän (1917–2009) ja Pentti Eistolan (1931–2022) yhdessä rakentamaan Muumi-Taloon (1979). Kuvat paljastavat talon salaisimmatkin sopukat, joita ei yleensä näe, kuten Muumi-Talon saunan. Muumit 80 -juhlavuonna Observatorion uusi näyttely käsittelee muumien kotia myös Tove Janssonin alkuperäiskuvitusten ja tarinoiden, kirjeiden, esineistön, valokuvien ja filmimateriaalin avulla.

Sara Hildénin taidemuseo

8. helmikuuta alkaen Sara Hildénin taidemuseossa on nähtävillä Heikki Marilan näyttely, joka esittelee Marilan tuotannon tärkeitä vaiheita ja käännekohtia 1990-luvulta 2020-luvulle. Heikki Marila (s. 1966) lukeutuu sukupolvensa merkittävimpiin suomalaisiin taidemaalareihin. Näyttelyssä on mukana uusia ja ennen näkemättömiä teoksia.

Tampereen taidemuseo

Elämyksellinen ja hätkähdyttävä näyttely Surrealismi – Jaettu uni avaa monipuolisesti tänä vuonna 100 vuotta täyttävää taidesuuntausta. Koko museon täyttävä kokonaisuus tarkastelee surrealistisen taiteen visiota todellisuudesta sekä tuo esiin suuntauksen pioneerien ja merkittävien nykytaiteilijoiden kohtaamisia. Keskeisiä teemoja ovat eri perspektiiveistä tarkasteltavat identiteetti, sukupuoli, teknologia ja mielenterveys. Mukana on maalauksia, valokuvia, veistoksia, grafiikkaa ja elokuvia. Kaikkiaan näyttely kattaa noin 140 teosta lähes seitsemältäkymmeneltä taiteilijalta. Näyttely on esillä 8.2–10.8.2025

Museokeskus Vapriikki

Vapriikki rokkaa! Lähde tutustumaan tamperelaisten omaan musiikki-ilmiöön, Manserockiin supersuositussa ja elämyksellisessä näyttelyssä! Manserock -näyttely, esillä 31.12.2026 saakka, kertoo kesällä 1975 syntyneestä ilmiöstä joka sai alkuna Juice Leskinen Coitus Int. ja Alwari Tuohitorven yhteisestä Manserock-kiertueesta. Ilmiö valloitti koko Suomen ja kasvoi megaluokan suosioon seuraavan vuosikymmenen aikana. Manserock jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen vahvasti 2020-luvulla.

Vaikuttava näyttely Songlines – Australian seitsemän sisarta sukeltaa syvälle Australian alkuperäiskansojen unimaailman tarinoihin. Vapriikki tuo yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa annoksen auringonpaistetta Suomen syksyn harmauteen. Maailman vanhin elävä kulttuuri levittäytyy museokävijän eteen taideteosten, esineiden ja videoinstallaatioiden välityksellä. Näyttely on esillä 30.3.2025 saakka.

Vapriikissa sijaitsevan Postimuseon uusi Kuvan vallankumous -näyttely esittelee, miten valokuvasta tuli olennainen osa postikorttia ja uudenlaista viestintää. Näyttely esittelee valokuvan syntyä ja käyttökulttuuria niin kuvajournalismin, maisemakuvauksen kuin postikortin käytön näkökulmista.

Emil Aaltosen museo

Emil Aaltosen museossa avautuu näyttely Jalkine – menneen ja tulevan askeleissa 25.1. ja on esillä 25.5.2025 asti. Näyttely esittelee jalkineteollisuutta ja -suunnittelua sekä alan koulutusta. Aaltosen Kenkätehdas Oy:n julkaiseman Pitsnoukka-lehden sivujen kautta kurkistetaan 1960-70-luvun jalkineteollisuuden maailmaan. Yhtiön valmistamat jalkineet kertovat alan kehityksestä 1910-1980-luvuilla.

Poliisimuseo

Mitä olivat piiska-autot? Milloin poliisin vilkun väri muuttui siniseksi? Mistä tulevat poliisiautomallien nimitykset maija ja mörkö? Poliisimuseon erikoisnäyttely Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä. Erikoisnäyttely on avoinna 4.12.2027 asti.

Työväenmuseo Werstas

Werstaan päänäyttely Yhteisvoimin esittelee työväenhistoriaa ja yhteisvoimin rakennettua yhteiskuntaa. Leiki osuuskaupassa, uppoudu tarinallisiin elokuviin ja nauti työväentalon tunnelmasta!

Elämyksellinen näyttely Rakentajat tarjoaa tutkittavaa rakentamisesta niin alan ammattilaisille, nikkarointia harrastaville kuin pienille puuhailijoillekin. Näyttely on esillä 10.8.2025 saakka.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy!

Museo Milavida

Museo on suljettu näyttelynvaihdoksen ajan. 26.4.2025 Milavidassa avautuu Bravissimo! – pukuloistoa Rooman oopperasta, joka kertoo oopperan historiaa ja esittelee estradeilla nähtyjä loisteliaita pukuja. Teatro dell’Opera di Roma eli Rooman ooppera tuo Milavidaan ihasteltavaksi 38 pukua sadan vuoden ajalta. Lue lisää näyttelystä täältä.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Jokaiselle – Jopo ja ihminen 60 vuotta –näyttely tutkii taiteen ja designin kautta Jopon ihmeellistä monipolvista tarinaa. Näyttely on esillä 20.4.2025 asti.

Mobilian Fenno Galleriassa on Pikkusportit -pienoisnäyttely, joka esittelee kymmenen erilaista näkemystä sporttisesta pikkuautosta. Näyttely on esillä 31.8.2025 asti.

Serlachius, Mänttä-Vilppula

Serlachius, Kartano

ROR ABC, Revolutions On Request – Vallankumouksia tilauksesta, esillä 23.3.2025 saakka. ROR – Revolutions On Request on helsinkiläinen taiteilijakollektiivi. Ryhmässä oli aluksi mukana vaihteleva määrä eri visuaalisen, taideteollisen ja musiikin alojen edustajia. Heistä muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä, jonka toiminta keskittyi lopulta kokonaan nykytaiteeseen. Näyttely on jännittävä, viihdyttävä, räjäyttävä, ihan törkeän hauska! Jokainen näyttelyn taideteos on osa ROR-kokonaistaidetta.

Salt in our blood, in our sweat, in our tears – Nastja Säde Rönkön kolmiosainen videoteos on esillä 23.3.2025 saakka.

Serlachius, Pääkonttori

Serlachius Pääkonttorilla pääsee tutustumaan Mesenaatit: Serlachiuksen taidekokoelman tarina -näyttelyyn, joka kertoo Serlachiuksista taide-elämän tukijoina, paperiyhtiön johdossa ja mänttäläisen ihanneyhteiskunnan rakentajina.

De Chirico näyttämöllä -näyttely esittelee taitelija Giorgio de Chiricon suhdetta Roomaan, teatteriin ja oopperaan. Taitelijan tuotantoa nähdään ensi kertaa Suomessa. Näyttely on esillä Pääkonttorilla 17.8.2025 asti.

Mitattu ja piirretty -näyttelyssä nähdään dokumentoituja rakennuksia Mäntästä ja Huhkojärveltä. Näyttely esittelee olemassa olevia rakennuksia arkkitehtien ja arkkitehtiopiskelijoiden tekeminä uusina piirustuksina. Näyttely on esillä 1.3.2026 asti.

Pukstaavi, Sastamala

Mitä Sastamalan seudulla tapahtui 1980- ja 1990-luvulla? Mikä oli uusinta uutta, mikä puhutteli ja mistä päätettiin? Enemmän kuin tuhat sanaa – Tyrvään Sanomien kuva-arkiston helmiä -näyttely on nähtävillä 10.5.2025 saakka. Tyrvään Sanomien 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lehden valokuva-arkiston helmistä koottu pienoisnäyttely houkuttelee muistelemaan. Kuvien teemoja ovat kulttuuriympäristön muutos sekä kasarin ja ysärin ajankohtaiset ilmiöt.

Kotiseutumme kuvaajat – Valokuvia ja tunnelmia menneiltä vuosikymmeniltä -näyttely esittelee Sastamalan seudun museon valokuvakokoelman helmiä. Näyttely johdattaa valokuvauksen historiaan ja runsaan kuvakokoelmamme teemoihin. Valokuvissa on esillä elämän koko kirjo ilosta suruun ja arjesta juhlaan. Nostalgiset kuvat kertovat tuotteliaista kuvaajista, entisajan elämästä sekä kulttuurimaiseman muutoksesta. Näyttely on esillä 10.1.2026 saakka.

Olipa kerran Tatu ja Patu – Miten suosikkikirjat syntyvät? -näyttely valottaa suosittujen lastenkirjojen valmistumisen vaiheita aiheen keksimisestä ideointiin, luonnosteluun ja viimeistelyyn. Näyttely on nähtävillä 10.1.2026 asti.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala

Vuosisadan maisema – Taidetta OP Ryhmän Taidesäätiön kokoelmasta –näyttelyssä on mukana maalauksia ja veistoksia suomalaisilta taiteilijoilta yli sadan vuoden ajalta. Yksi teema, joka selkeästi nousee kokoelman taiteesta, on suomalainen luonto.  Luonto on ollut innoittajana usealle taiteilijasukupolvelle, ja luontoaiheiden kuvaus kaikessa moninaisuudessaan näkyy sekä nykytaiteen että vanhemman taiteen teoksissa. Näyttely on nähtävillä 25.1.–31.8.2025

Visit Tampere ei vastaa muutoksista. Tarkistathan viimeisimmän tiedon kohteen omista kanavista.