Siirry sisältöön

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot ja turvallisuusohjeet aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. 

 

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? uudistettiin hiljattain ja Observatorio, museon vaihtuvien näyttelyiden tila, on samassa yhteydessä laajennettu. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset on vaihdettu museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin.

Tulossa oleva näyttely Toven kirjahyllyssä  on Janssonin kirjakokoelmasta poimittuja tarinoita eri kulttuureista, kansansatujen hahmoista ja kirjataidetta. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Esillä ajalla 21.5.2022–12.3.2023.

 

Museokeskus Vapriikki

Vapriikissa mennään ihan apinoiksi! Helmikuussa avautunut Apinat – kädellisten tarina -näyttely esittelee ihmisen lähimmän sukulaisen. Näyttely on esillä 23.10.2022 saakka. Tampere liekeissä –näyttely jatkaa edelleen.

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
Postimuseossa on esillä Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen. Lisäksi Postimuseossa voi tutustua Mail Art Re-Design näyttelyyn joka kertoo postitaiteessa käytettävistä materiaaleista ja kokoaa muotoilijat sekä käsityöläiset postitaiteen piiriin. Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n näyttely on esillä 29.5 asti.
Jääkiekkomuseo on valmistautunut kevään MM-kotikisoihin uudistamalla näyttelynsä.  Liekehtivä leijona näyttely palauttaa mieliin rakastetut maskotit, kisatunnukset ja -biisit sekä oheistuotteet ja markkinointimateriaalit.
Pelimuseossa on esillä 6.5 alkaen Memory Limits pienoisnäyttely jossa Nintendo Game Boy saa uuden näkemyksen yhdeksän taiteilijan teoksissa.

 

Tampereen Taidemuseo

Suljettu 11.6 asti. Tulossa Vuoden nuori taiteilija 2022 Emma Jääskeläisen näyttely 11.6.-11.9.2022 ja samaan aikaan taiteilija Kristian Krokforsin näyttely.

 

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseossa on esillä Anna Retulaisen näyttely Hiljaisuus. Museo ja säätiö ovat tukeneet Retulaisen uraa, ja säätiön kokoelmissa on 18 hänen maalaustaan. Koko museon käsittävässä katsauksessa esitellään taiteilijan tuotantoa vuodesta 2003 alkaen. Näyttely jatkuu 21.8. asti.

 

Poliisimuseo

Poliisimuseossa pääsee tutustumaan taideväärennöksiin Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

 

Työväenmuseo Werstas

Meirän kaupunki on näyttely työväen elämästä 1900- luvun eri vuosikymmenillä tehdaskaupungissa. Yhteisöllisyydestä ja kansalaiskunnan vaiheista. Astu mukaan vanhan ajan tunnelmaan. Näyttely on voimassa 31.12.2024 asti.

Miten Tampereesta tuli Suomen Manchester eli Manse? Miten teollistuminen muutti ihmistä, yhteiskuntaa ja ympäristöä? Teollisuusmuseo johdattelee tamperelaisen teollisuustarinan pariin. Teollisuusmuseo on koko perheelle sopiva näyttely, jossa voi tutustua tehdaskaupungin elämään, arjen iloihin ja suruihin monin tavoin. Näyttely on nähtävissä vuoteen 2030 saakka.

Werstaan yhteisögalleria Komuutissa on vuosittain useita kantaaottavia näyttelyitä.

Elokuun 28. päivään saakka esillä Touko Hujasen näyttely “Lomakansa”. Lisäksi rautatienrakentajien kokemuksista kertova näyttely “Ratajätkät” 8.1.2023 saakka.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio Jeltsinin aika Venäjällä vuosina 1991-1999 kertoo demokratian kriittisistä vuosista.

Museo Milavida

29.4. alkaen Milavidassa nähdään muoti-ikoni Vivienne Westwoodin luomuksia yksityiskokoelmasta.

 

Emil Aaltosen museo

“Rento meininki – Naivistista kuvataidetta Oulun taidemuseon kokoelmista”  on auki 28.8.2022 saakka.

 

Mobilian Autokylä, Kangasala

Tie vie -valokuvanäyttelyssä tutustutaan Suomen 22 museotiehen. Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon valokuvissa näytetään teiden historiaa ja nykyisyyttä. Lisäksi museoteiden varrella asuvat ihmiset pääsevät kertomaan, mitä museotiet merkitsevät heille. Suomi liikkeelle 1920 -näyttelyssä on esillä aikakauden ajoneuvoja yleisimmistä liikennevälineistä harvinaisempiin yksilöihin. Molemmat näyttelyt ovat esillä 18.12.2022 saakka. Lisäksi Bella Bella – näyttely, joka esittelee italialaisia ajoneuvoja 31.8.2022 asti.

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Where Art Thou esittelee Andy Freebergin valokuvateoksia taidemaailmasta 4.9.2022 asti.

Menneen ja tulevan välissä esittelee Clare Woodsin maalauksia. Voimassa 5.3.2023 asti

Art Odyssey -näyttely science fiction maailmasta. Näyttely esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita sekä kirjallisuudesta että elokuvista. Teosvalinnoissa on keskitytty videoihin, veistoksiin ja muihin tilallisiin taideteoksiin.

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Trish Morrissey: Autofiktiot esillä 5.2.2022-8.1.2023. Laaja näyttely esittelee yli kaksikymmenvuotisen työn tuloksia.

 

Pukstaavi, Sastamala

Päänäyttelyn Inkunaabelista sähkökirjaan lisäksi Pukstaavista mm. Exlibris keräilijä Erkki Tuomiojan lahjoittama Kirjanystävän kirjahyllyssä -näyttely ja useita muita pienoisnäyttelyitä.

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Ajalla 26.4 – 29.5 taidekeskuksessa on vuosinäyttely, jossa on esillä satojen lasten ja nuorten tekemää kuvataidetta taiteen perusopetuksesta. Tulossa 11.6. alkaen kuratoitu yhteisnäyttely Paljain silmin Taiteilijat O:lta ja Tekstiilitaiteilijat TEXOlta.

 

Taidekeskus Mältinranta

Tulossa 4.6.-21.6. Mältinrannan Galleriassa Heli Lundströmin näyttely “Ohuiden viipaleiden tarjoiluehdotus” – näyttely ja Studiossa Inkeri Halmeen näyttely “Kissaperhonen ja muita kevään merkkejä”.

 

Valokuvakeskus Nykyaika

Galleria 6.5 – 30.5.

Laura Konttisen Kun mustarastaat palaavat näyttelyn keskiössä on taiteilijan edesmenneen isoäidin vanha valokuva vuodelta 1920 hänen kotitalostaan, pikkukaupungista Salemista, Amerikasta. Näyttely esillä ajalla

Studio 6.5- 30.5 

Marika Halosen – Ou Topos kuvaa punainen värisavun purkautumista ulos pienestä metallisesta purkista muodostaen pilven kaltaisen alati muuttuvan muodon. Savun katoava hetki synnyttää valokuvia, joihin tallentuu sekä savu että maisema.