Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella ja lähiseudulla

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot ja turvallisuusohjeet aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. 

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? on uudistettu ja Observatorio, museon vaihtuvien näyttelyiden tila, on samassa yhteydessä laajennettu. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset on vaihdettu museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin. Observatorion talvinäyttely on Iloinen arki: Camilla Mickwitzin kuvitustaide. Camilla Mickwitzin (1937–1989) omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Mickwitzin näyttely on esillä Observatoriossa 16.10.-24.4.-22.

 

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikki avaa vuonna 2021 kaksi suurta vaihtuvaa näyttelyä: joulukuun 5. päivään asti jatkuva, huimiin seikkailuihin johdattava Ritarit-näyttely ja lokakuussa avautunut Tampere liekeissä –näyttely. Luvassa on ankaraa koulutusta, loistokkaita turnajaisia ja ylellistä linnaelämää, mutta myös sankaritarinoita tamperelaisesta palontorjunnasta.

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Postimuseossa on esillä Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen. Lisäksi Postimuseossa voi tutustua Viestinviejät -näyttelyyn.
 
Pelimuseon studiotilassa on 4.9. – 12.12.2021 näyttely nimeltä Noita – Peli-idean pitkä matka. Näyttelyssä konkretisoituu pelien muovautuminen alkuperäisideoista kohti lopullista muotoaan. 

Jääkiekkomuseossa on nähtävillä Erotuomarin rooli -näyttely, ja samassa yhteydessä Hakametsän jäähallin viimeistä kautta kunnioittava pienoisnäyttely. Näyttelyt ovat esillä 15.9. – 22.3.2022.

 

Tampereen Taidemuseo

Ateneumin taidemuseossa nähdyn Magnus Enckellin näyttelyn kooste siirtyy 2.10.2021-30.1.2022 Tampereen taidemuseoon. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana. Museon pohjakerroksessa tamperelaisen kuvataiteilija Heli Ryhäsen näyttely esittelee hänen viime vuosien tuotantoaan, tilateoksia ja veistoksia. 

 

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseossa 25.9. avautunut Marcel Dzaman monipuolinen näyttely Tonight We Dance esittelee tanssiaiheisia teoksia: videoita, installaatioita, kollaaseja ja maalauksia. New Yorkissa asuvan Dzaman helposti tunnistettava kuvakieli tutkii alitajuisen ja todellisen häilyvää suhdetta.

 

Poliisimuseo

Poliisimuseossa pääsee tutustumaan taideväärennöksiin Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

 

Työväenmuseo Werstas

Kaleidoskooppi – kylmän sodan lapset  Vaikka Neuvostoliitto hajosi jo yli 30 vuotta sitten, sen jäljet ovat edelleen näkyvillä. Näyttelyä varten kerättiin lapsuusmuistoja eri puolilta maailmaa 2019-2020. Näyttely avoinna 26.2.2021-23.10.2021.

Martti rakkaani -pienoisnäyttelyssä on esillä Martin ja Uolevin toisilleen kirjoittamia rakkauskirjeitä vuosilta 1956-1961. Miesten rakkaustarina oli pidettävä salassa, koska homoseksuaalisuus oli tuolloin rikos. Näyttely on esillä vuoden 2021 loppuun asti. Martti rakkaani -näyttelyn aineisto on Työväenmuseo Werstaan omasta sateenkaarikokoelmasta. Werstas on sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden tallentamisen valtakunnallinen vastuumuseo Suomessa ja sateenkaarihistoriaa on tallennettu Werstaalla 2000-luvun alusta lähtien.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio Putoava punatähti kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta, joka järisytti maailmaa kolmekymmentä vuotta sitten. Sirpin ja vasaran valtakunnan viimeisiä vaiheita kuvataan niin neuvostokansalaisten kuin suomalaisten silmin.

 

Museo Milavida

Museo Milavidan Paluu 20-luvulle -näyttely vie iloiselle jazzin täyttämälle vuosikymmenelle. Näyttely on koottu Tampereen museoiden omista kokoelmista löytyvistä 1920-luvun muotipuvuista, kengistä ja muista esineistä. Lähde aikamatkalle katsomaan, miten vapaa-aikaa vietettiin 100 vuotta sitten!

 

Emil Aaltosen museo

Emil Aaltosen museo on jälleen auki Pyynikinlinnan peruskorjauksen jälkeen. Vaihtuvana näyttelynä museossa nähdään Nanso 100 vuotta -juhlanäyttely, joka esittelee Nanson kiehtovan historian aina vuodesta 1921 tähän päivään mittavan arkistomateriaalin ja yksityishenkilöiden Nanso-tuotelainojen avulla. Näyttely esillä 27.2.2022 saakka.

Finlaysonin alue 

Palmroth ja DesignOnTampere ry ovat yhteistyössä valmistaneet Finlaysonin Terde-tilaan PALMROTH – Matka Designiin -näyttelyn. 

Jalkineistaan tunnetun Palmrothin näyttely on menolippu kenkämuodin vuosikymmeniin. Se kuljettaa katsojan 1930-luvulta tähän päivään. Eri vuosikymmeniltä on poimittu esiteltäväksi mielenkiintoisia jalkineita ja tapahtumia kuten sota-ajan paperinarukengät, Armi Kuuselan Miss Universum -kengät, 1960-luvun Amerikan valloitus, 1970-luvun kuninkaallisvierailut Tampereella ja 1980-luvulla kehitetty jokasäänsaapas.

Perheen kenkähistoriaa jatkava kolmas sukupolvi on inspiroitunut yrityksen pitkästä historiasta. Yrityksen nykyisestä mallistosta löytyykin paljon linkkejä menneisiin vuosiin.

Terde-tilan ylätasanteelta löytyy DesignOnTampere ry:n jouluinen pop-up kauppa. DOT design shopissa on tarjolla monipuolinen kokonaisuus muotoilua ja taidetta yhteensä 15:ltä paikalliselta yritykseltä ja taiteilijalta.

Näyttely ja kauppa ovat avoinna 13.11.–19.12.2021 (suljettu 6.12.), ma–pe klo 11–18 ja la–su klo 11–17 Terde-tila, Finlayson, Tampere, sisäänkäynti Väinö Linnan aukiolta.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Mobiliassa avautuu sopivasti syysloman alkaessa 15.10. Bella Bella – italialaista tyyliä -pienoisnäyttely, jossa voi valita oman suosikkinsa tyylikkäistä ajoneuvoista. Mukana on muutama urheiluautokin, mm. harvinainen Iso Rivolta Lele, jota on valmistettu alle 300 kappaletta. Aiemmin aeunneet näyttelyt Koneita ja ihmisiä ja Tie vie -museotiet suomalaisuuden peilinä ovat esillä 19.12.2021 asti.

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Posing Time Santeri Tuorin valokuva- ja videoteoksia 6.3.2022 asti. Santeri Tuori kuvaa puita ja pilviä, muttei tyydy pelkästään havainnoimaan luonnon ihmeitä. Hänen teoksensa rakentuvat kollaasien tavoin yhdistelemällä väri- ja mustavalkokuvaa.

Aarremaatanimaatioteos kertoo tarinan metsänhaltijasta ja pohditaan, voiko ihminen löytää yhteyden luontoon.  

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

Päästä varpaisiin 9.1.2022 asti. Simon Pattersonin teoksia. Patterson käyttää teostensa lähtökohtina karttoja, kaavioita, listoja ja käyttöohjeita, joiden avulla me yritämme hallita ja jäsentää yhä monimutkaisemmaksi muuttuvaa maailmaa.

 

Pukstaavi, Sastamala

Päänäyttelyn Inkunaabelista sähkökirjaan lisäksi Pukstaavista löytyy useita verkkonäyttelyitä

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Aamu – Päivä – Yö koostuu kolmen taiteilijan, Markku Arantilan, Pekka Hepoluhdan ja Jari Julan, maalauksista ja piiroksista. Näyttelyssä kukin taiteilija keskittyy eri vuorokaudenaikaan.

Pausessa kolme taiteilijaa, Lotta Leka, Kristiina Töyry ja Heli Väisänen, kuvaa levollista olotilaa, joka syntyy luontoyhteydestä ja vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. 

Kumpikin näyttely on avoinna 11.9.-7.11.2021 ja niihin pääsee yhdellä pääsylipulla.

 

 

 

 

Päivitetty: 02.11.2021