Siirry sisältöön
Kartta

Muumimuseo

Muumimuseossa on aina esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja kolmiulotteisia kuvaelmia. Museon Observatoriossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Tove Jansson on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hänet tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana ja muumikirjojen kirjoittajana, mutta Jansson itse koki olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Jansson teki esittävien ja abstraktien maalaustensa ohella useita julkisia monumentaalitöitä, kuvituksia, pilapiirroksia ja sarjakuvia. Muumimuseon Observatorion näyttely Taiteilijaelämää – Tove Jansson käsittelee Janssonin moninaisen taiteellisen uran ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena. Näyttely on avoinna 20.4.-18.5.2025.

Sara Hildénin Taidemuseo

Kesäkuussa taidemuseossa avautuu Under an Endless Light näyttely. 8. kesäkuuta 2024 alkaen esillä ranskalaisen Jean-Michel Othonielin uusimpia lasi- ja metalliteoksia sekä maalauksia. Pariisissa asuva ja työskentelevä Jean-Michel Othoniel on mieltynyt sulatettaviin ja heijastaviin materiaaleihin – erityisesti puhallettuun lasiin, joka on ollut hänen taiteellisen työskentelynsä tunnusmerkki 1990-luvun alusta lähtien.

Museokeskus Vapriikki

Vapriikki rokkaa! Lähde tutustumaan tamperelaisten omaan musiikki-ilmiöön, Manserockiin upouudessa ja elämyksellisessä näyttelyssä!

Manserock -näyttely, esillä 31.12.2025 saakka, kertoo kesällä 1975 syntyneestä ilmiöstä joka sai alkuna Juice Leskinen Coitus Int. ja Alwari Tuohitorven yhteisestä Manserock-kiertueesta. Ilmiö valloitti koko Suomen ja kasvoi megaluokan suosioon seuraavan vuosikymmenen aikana. Manserock jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen vahvasti 2020-luvulla.

Kiven voima -näyttely. esillä 4.8.2024 saakka, esittelee näyttävästi kivien ja mineraalien ihmeellistä maailmaa ja satoja kivimaailman aarteita kaikkialta ympäri planeettaamme, ja vähän avaruudestakin. Kivimuseon kokoelma on Suomen suurin, näyttävin ja värikkäin yksityishenkilön keräämä kivikokoelma.

Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee Nokian N-Gagen epäonnistumisia ja onnistumisia niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta. Myös pelaamaan pääsee – alkuperäisillä N-Gage-konsoleilla tietenkin. Näyttely on avoinna 5.1.2025 saakka.

Hyvä ihminen – miksi holokausti koskee meitäkin? -pienoisnäyttely kertoo, miksi suomalaisesta olutravintolasta tuli Berliinissä vuonna 2019 antifasistien kohde.

Japanilaiset romanssipelit -pienoisnäyttelyssä esitellään romanssipelien eri tyyppejä sekä niiden vaikutusta Japanin ulkopuolella kehitettäviin peleihin. Nähtävissä 10.11.2024 saakka.

Dungeons & Dragons  50 vuotta -pienoisnäyttely juhlistaa luolia ja lohikäärmeitä , pelinjohtajia ja pelaajia. Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on eittämättä yksi viimevuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä, ellei jopa kaikkein tärkein. Esillä 21.1.2025 saakka.

Tampereen taidemuseo

1.6. avautuva näyttely Hyper vie katsojan suoraan iholle, lähelle ihmisyyttä. Teokset käsittelevät elämän ja kuoleman, todellisuuden ja fantasian, ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä ihmiskehon erilaisia deformaatioita. Hyperrealistisissa teoksissa kerronnalliset ja yllättävät elementit yhdistyvät todellisuuden valokuvantarkkaan esittämiseen. Aiheina ovat arkiset tilanteet, tavalliset ihmiset ja inhimillisen olemassaolon moninaisuus.

Emil Aaltosen museo

16.6.-15.9.2024 Emil Aaltosen museossa esillä on kolmen valokuvaajan, Ulla Jokisalon, Jorma Purasen ja Pentti Sammallahden töitä, jotka ovat tallennuksia kohtaamisista maailman kanssa. Hetkien kauneus -näyttelyn teoksista välittyy intiimiyttä ja ymmärrystä inhimillisten rajojen huokoisuutta kohtaan.

Poliisimuseo

Mitä olivat piiska-autot? Milloin poliisin vilkun väri muuttui siniseksi? Mistä tulevat poliisiautomallien nimitykset maija ja mörkö? Poliisimuseon seuraava erikoisnäyttely Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä avautuu 26.4.2024. Näyttely esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä.

Työväenmuseo Werstas

Werstaan päänäyttely Yhteisvoimin esittelee työväenhistoriaa ja yhteisvoimin rakennettua yhteiskuntaa. Leiki osuuskaupassa, uppoudu tarinallisiin elokuviin ja nauti työväentalon tunnelmasta!

Amerikan suuri lama -näyttelyssä nähdään Dorothea Langen ikonisia valokuvia, jotka kertovat Yhdysvaltojen 1930-luvun lamasta. Kuuluisimmaksi on noussut otos seitsemän lapsen äidistä, Florence Thompsonista, jonka kärsivät kasvot ilmentävät koko pula-ajan ankaruutta.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy!

Museo Milavida

Muodin huipulla -näyttely esittelee muodin yltäkylläistä ja häikäisevää tarinaa 1770-luvulta 2010-luvulle. Vanhimmat luomukset ovat silmää hiveleviä mestariteoksia, mutta 1900-luvun kuluessa suunnittelijoiden luovuus pääsee toden teolla valloilleen. Näyttelyn 30 muotipukua edustavat lukuisia tunnettuja eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia muotitaloja. Näyttely on avoinna 22.3.2025 saakka.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Ranskalaiset kaikilla mausteilla -näyttely esittelee ranskalaisen autoteollisuuden parhaat palat. Mobilian Fenno Galleriaan suunnitellussa omassa pienoisnäyttelyssä esitellään kymmenen kiehtovan persoonallista ranskalaista automallia 31.8. saakka.

Reissun päällä -näyttely antaa katsauksen siitä, miten Suomalainen vapaa-ajan matkustaminen on muuttunut aikojen saatossa merkittävästi. Vapailla on matkailtu nähtävyyksiä katsomaan, mökeille ja sukulaisten luokse. Nähtävillä 20.12. saakka.

Serlachius, Mänttä-Vilppula

Serlachius, Kartano

Fade Cut – Devan Shimoyaman parturi-installaatio, esillä 18.8.2024 asti, yhdistää karnevalistisella otteella drag queen -kulttuuria, mytologioita ja taidehistorian vaikutteita hänen omiin henkilökohtaisiin kokemuksiinsa. Teokset puhuvat usein sukupuoleen, seksuaalisuuteen ja rotuun liittyvistä teemoista. Taiteilija yhdistelee maalauksiinsa ennakkoluulottomasti erilaisia materiaaleja, esimerkiksi kimalletta, kangasta ja strassikiviä, ja työstää myös isoja installaatioita.  Fade Cut esittelee kuvitteellisen parturitilan, johon erilaiset ihmiset ovat tervetulleita ilmaisemaan itseään vapaasti.

ROR ABC, Revolutions On Request – Vallankumouksia tilauksesta, esillä 23.3.2025 saakka. ROR – Revolutions On Request on helsinkiläinen taiteilijakollektiivi. Ryhmässä oli aluksi mukana vaihteleva määrä eri visuaalisen, taideteollisen ja musiikin alojen edustajia. Heistä muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä, jonka toiminta keskittyi lopulta kokonaan nykytaiteeseen. Näyttely on jännittävä, viihdyttävä, räjäyttävä, ihan törkeän hauska! Jokainen näyttelyn taideteos on osa ROR-kokonaistaidetta.

Serlachiuksen uusin näyttely NaamiotVaihtuvia identiteettejä antiikista nykytaiteeseen tutkii naamion käyttämisen merkityksiä osana ihmiskunnan historiaa. Naamiot tarkastelee naamioaihetta antiikista 1900-luvun avantgarden kautta nykytaiteeseen. Näyttelyyn on lainattu teoksia taidemuseoiden lisäksi myös kulttuurihistoriallisista kokoelmista, ja sen on kuratoinut italialainen taidehistorioitsija Lorella Scacco. Nähtävissä 15.9.2024 saakka.

Serlachius, Pääkonttori

15.6.2024 alkaen Serlachius Pääkonttorilla pääsee tutustumaan Mesenaatit: Serlachiuksen taidekokoelman tarina-näyttely kertoo Serlachiuksista taide-elämän tukijoina, paperiyhtiön johdossa ja mänttäläisen ihanneyhteiskunnan rakentajina.

Los moimoi de Fuengirola on näyttely ja tutkimusprojekti Espanjan Aurinkorannikon suomalaisista jossa taiteilija Riiko Sakkinen käsittelee suomalaista identiteettiä. Näyttely on esillä Serlachius Pääkonttorilla 15.6.2024—16.2.2025.

Kiitoskirjeitä: Kirjeketju ja näyttely pysyvän jäljen jättäneistä teoksista esillä Serlachiuksella 15.6.2024—16.2.2025. Kiitoskirjeitä on näyttely  ja kirjeketju, joka on syntynyt poikkeuksellisella tavalla. Näyttelyssä annetaan kuvataiteilijoille ja kuvataiteen parissa työskenteleville mahdollisuus nostaa esiin joku yksittäinen tekijä ja tämän teos sekä kiittää sen tekijää. Tämä taiteilija on puolestaan valinnut uuden teoksen ja lähettänyt viestin sen tekijälle.

Pukstaavi, Sastamala

Mitä Sastamalan seudulla tapahtui 1980- ja 1990-luvulla? Mikä oli uusinta uutta, mikä puhutteli ja mistä päätettiin? Enemmän kuin tuhat sanaa – Tyrvään Sanomien kuva-arkiston helmiä näyttely on nähtävillä 10.5.2025 saakka. Tyrvään Sanomien 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lehden valokuva-arkiston helmistä koottu pienoisnäyttely houkuttelee muistelemaan. Kuvien teemoja ovat kulttuuriympäristön muutos sekä kasarin ja ysärin ajankohtaiset ilmiöt.

Mikko Syrjän ja Martti Syrjän suosikit -pienoisnäyttely on esillä 28.9. saakka. Pukstaavin päänäyttelyn Koti ja kirja -osiossa kerrotaan, minkälaisia kotiemme kirjahyllyt ovat olleet eri aikoina ja mitä ne ovat sisältäneet. Näyttelyssä olevan Kirjanystävän kirjahyllyn sisältö vaihtuu noin puolen vuoden välein. Tällä hetkellä Kirjanystävän kirjahyllyssä on esillä runoilija Kirsi Kunnaksen ja kirjailija Jaakko Syrjän poikien, Mikko Syrjän ja Martti Syrjän suosikkikirjoja.

Kotiseutumme kuvaajat – Valokuvia ja tunnelmia menneiltä vuosikymmeniltä -näyttely esittelee Sastamalan seudun museon valokuvakokoelman helmiä. Näyttely johdattaa valokuvauksen historiaan ja runsaan kuvakokoelmamme teemoihin. Valokuvissa on esillä elämän koko kirjo ilosta suruun ja arjesta juhlaan. Nostalgiset kuvat kertovat tuotteliaista kuvaajista, entisajan elämästä sekä kulttuurimaiseman muutoksesta.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala

Valtaapitäviä-näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 5.1.2025 saakka. Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. Valtaapitäviä-näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta. Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi.