Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella ja lähiseudulla

Tampereella ja lähiympäristössä on monia mielenkiintoisia pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä – olemme koonneet tähän ajankohtaisia vaihtuvia näyttelyitä. Pysyvistä näyttelyistä löytyy tietoa kohteiden omilta sivuilta.

Huom. Tarkistathan aukiolotiedot ja turvallisuusohjeet aina myös museoiden omilta verkkosivuilta. 

Muumimuseo

Muumimuseon perusnäyttely Kuinkas sitten kävikään? on uudistettu ja Observatorio, museon vaihtuvien näyttelyiden tila, on samassa yhteydessä laajennettu. Kaikki esillä olevat Tove Janssonin alkuperäiset kuvituspiirrokset on vaihdettu museon kokoelmasta poimittuihin uusiin aarteisiin. Observatorion talvinäyttely on Iloinen arki: Camilla Mickwitzin kuvitustaide. Camilla Mickwitzin (1937–1989) omaperäisen värikäs kuvitustapa on yhtä aikaa oman aikansa tuote ja ajattoman persoonallinen. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Lastenkirjainstituutin kanssa. Mickwitzin näyttely on esillä Observatoriossa 16.10.-24.4.-22.

 

Museokeskus Vapriikki

Museokeskus Vapriikki on suljettuna remontin takia 10.2.-22 asti. 25.2. mennään apinoiksi, kun Vapriikissa aukeaa Apinat – kädellisten tarina -näyttely. Tampere liekeissä –näyttely jatkaa edelleen. 

Finlayson 200 – tehtaasta brändiksi 23.6.2020– . Näyttely seuraa Tammerkosken rannalle syntyneen tehtaan kehittymistä Pohjoismaiden suurimmaksi teollisuusyritykseksi ja lopulta sen sopeutumista uuteen, savupiipputeollisuuden jälkeiseen aikaan.
 
Postimuseossa on esillä Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely, joka tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen. Lisäksi Postimuseossa voi tutustua Viestinviejät -näyttelyyn.
 
Jääkiekkomuseossa on nähtävillä Erotuomarin rooli -näyttely, ja samassa yhteydessä Hakametsän jäähallin viimeistä kautta kunnioittava pienoisnäyttely. Näyttelyt ovat esillä 15.9. – 22.3.2022.

 

Tampereen Taidemuseo

Ateneumin taidemuseossa nähdyn Magnus Enckellin näyttelyn kooste siirtyy 2.10.2021-30.1.2022 Tampereen taidemuseoon. Suurnäyttely esittelee kultakauden merkittävimpiin kuuluvan taiteilijan tuotannon kattavasti ja tuo hänet esiin kulttuurielämän monipuolisena vaikuttajana. Museon pohjakerroksessa tamperelaisen kuvataiteilija Heli Ryhäsen näyttely esittelee hänen viime vuosien tuotantoaan, tilateoksia ja veistoksia. 

Taidemuseon kevätnäyttelyssä 26.2.-22.5.2022 on katsoja  pääosassa, kun Illuusio -näyttely tuo interaktiivista tilataidetta Tampereelle. Esillä on mediataidetta, installaatioita, immersiivistä taidetta ja veistoksia. Näyttelyn taiteilijat ovat suomalaisen vuorovaikutteisen taiteen pioneereja: Petri Eskelinen, Hanna Haaslahti, Markus Kåhre, Jaana Partanen, Pasi Rauhala, Heidi Tikka ja Jarno Vesala.

 

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseossa nähdään 23.1.-22 asti Marcel Dzaman monipuolinen näyttely Tonight We Dance esittelee tanssiaiheisia teoksia: videoita, installaatioita, kollaaseja ja maalauksia. New Yorkissa asuvan Dzaman helposti tunnistettava kuvakieli tutkii alitajuisen ja todellisen häilyvää suhdetta.

12.2.-22 vietetään Anna Retulaisen näyttelyn Hiljaisuus avajaisia. Museo ja säätiö ovat tukeneet Retulaisen uraa, ja säätiön kokoelmissa on 18 hänen maalaustaan. Näyttely jatkuu 22.5. asti.

 

Poliisimuseo

Suljettu toistaiseksi koronan takia. Tarkistathan ajantasaisen aukiolotiedon museon sivuilta!

Poliisimuseossa pääsee tutustumaan taideväärennöksiin Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa -näyttelyssä, joka esittelee keskeisiä Suomessa tehtyjä taiderikoksia ja niiden poliisitutkintaa.

Näyttelyssä on väärennöksiä esimerkiksi Gallen-Kallelan, Schjerfbeckin, Picasson ja Légerin töistä. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

 

Työväenmuseo Werstas

Vihreä lanka -näyttely on koottu samannimisen lehden valokuvista. Lehti lakkautettiin 2019. Kuvat kertovat kansalaisvaikuttamisesta, ympäristöliikkeestä ja Suomen lähihistoriasta. Näyttely jatkuu 6.3.-22 asti.

Etsitkö töitä? -työpajat 12.2.2022 asti. Näyttely avoinna 3.4.2022 asti. Osana näyttelyä toimii kokeellinen TE-toimisto, joka avaa tilan työn käsitteen uudelleen määrittelylle ja kutsuu ihmiset mukaan uudelleen ajattelemaan työtä ja työelämää. 

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy.

 

Lenin-museo

Näyttelyn vaihtuva teemaosio Putoava punatähti kertoo Neuvostoliiton hajoamisesta, joka järisytti maailmaa kolmekymmentä vuotta sitten. Sirpin ja vasaran valtakunnan viimeisiä vaiheita kuvataan niin neuvostokansalaisten kuin suomalaisten silmin.

 

Museo Milavida

Museo Milavidan Paluu 20-luvulle -näyttely vie iloiselle jazzin täyttämälle vuosikymmenelle. Näyttely on koottu Tampereen museoiden omista kokoelmista löytyvistä 1920-luvun muotipuvuista, kengistä ja muista esineistä. Lähde aikamatkalle katsomaan, miten vapaa-aikaa vietettiin 100 vuotta sitten! Näyttely on avoinna 13.3.-22 asti.

29.4. alkaen Milavidassa nähdään muoti-ikoni Vivienne Westwoodin luomuksia yksityiskokoelmasta.

 

Emil Aaltosen museo

Emil Aaltosen museo on jälleen auki Pyynikinlinnan peruskorjauksen jälkeen. Vaihtuvana näyttelynä museossa nähdään Nanso 100 vuotta -juhlanäyttely, joka esittelee Nanson kiehtovan historian aina vuodesta 1921 tähän päivään mittavan arkistomateriaalin ja yksityishenkilöiden Nanso-tuotelainojen avulla. Näyttely esillä 27.2.2022 saakka.

 

Mobilian Autokylä, Kangasala

Mobiliassa on elokuun 2022 loppuun asti Bella Bella – italialaista tyyliä -pienoisnäyttely, jossa voi valita oman suosikkinsa tyylikkäistä ajoneuvoista. Mukana on muutama urheiluautokin, mm. harvinainen Iso Rivolta Lele, jota on valmistettu alle 300 kappaletta. 
Tie vie -valokuvanäyttelyssä tutustutaan Suomen 22 museotiehen. Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon valokuvissa näytetään teiden historiaa ja nykyisyyttä. Lisäksi museoteiden varrella asuvat ihmiset pääsevät kertomaan, mitä museotiet merkitsevät heille. 

 

Serlachius-museot, Mänttä-Vilppula

Gösta

Art Odyssey -näyttely science fiction maailmasta. Näyttely esittelee kahdeksan nykytaiteilijan teoksia, joissa voi nähdä vaikutteita sekä kirjallisuudesta että elokuvista. Teosvalinnoissa on keskitytty videoihin, veistoksiin ja muihin tilallisiin taideteoksiin.

Posing Time Santeri Tuorin valokuva- ja videoteoksia 6.3.2022 asti. Santeri Tuori kuvaa puita ja pilviä, muttei tyydy pelkästään havainnoimaan luonnon ihmeitä. Hänen teoksensa rakentuvat kollaasien tavoin yhdistelemällä väri- ja mustavalkokuvaa.

Aarremaatanimaatioteos kertoo tarinan metsänhaltijasta ja pohditaan, voiko ihminen löytää yhteyden luontoon.  

Gustaf

Selluportin takana, 29.2.2020 alkaen. Sellutehtaan hahmo on monelle tuttu, mutta mitä tapahtuukaan tehdasaitojen sisäpuolella? Haastatteluihin pohjautuva näyttely kertoo sellun valmistuksesta Mäntässä.

 

Pukstaavi, Sastamala

Päänäyttelyn Inkunaabelista sähkökirjaan lisäksi Pukstaavista mm. Exlibris keräilijä Erkki Tuomiojan lahjoittama Kirjanystävän kirjahyllyssä -näyttely.

 

Voipaalan taidekeskus, Valkeakoski

Maisemissa -taidetta ympäristökokemuksesta -näyttely 30.1.-22 asti. Viisi kuvataiteilijaa on tehnyt viimeisen vuoden aikana grafiikkaa, piirustuksia, installaatioita, maalauksia ja keramiikkaa Voipaalan ja Rapolanharjun maisemissa tutkien suhdettaan maisemaan.

 

Päivitetty: 14.01.2022