Siirry sisältöön
Kartta

Viitisen vuotta sitten Juha polki ystävänsä Matti Kemin kanssa yli 700 kilometrin pyörämatkan ympäri Suomen tutustuen eri saunoihin ja kiinnostaviin ihmisiin. Tästä reissusta syntyi podcastin lisäksi yhteinen yritys Saunakonkeli, joka nimenä yhdistää myös molemmille rakkaan kulkuvälineen, eli pyörän. Suomesta ja maailmalta saadut opit yhdistyvät esimerkiksi erilaisina saunaopastuksina, jossa tutustutaan suomalaiseen saunaperinteeseen. Lisäksi Saunakonkeli tekee erilaisia seremoniallisia saunasessioita, yhdistäen esimeriksi vihdontoja ja saunalauluja. Saunassa ihminen voi olla läsnä, hiljentyä ja rauhoittua. Tätä myös Juha ja Matti pyrkivät edesauttamaan.

1. Saunatemppeli ja Rauhaniemi

Yhdellä Tampereen suosituimmista yleisistä saunoista, Rauhaniemen kansankylpylällä, on ollut toimintaa jo vuodesta 1929 lähtien. Vuonna 2023 Saunatemppeli Oy:n Juha, Matti ja Topias Elonkehrä avasivat alueelle kolmannen saunan, Saunatemppelin. Olemme pyhittäneet jurttasaunan hiljaiselle saunomiselle. Saunatemppeli on Saunakonkelin kotisauna – yleinen sauna lämpiää kahdella puukiukaalla ja on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Leveiltä lauteilla on helppo rauhoittua ja pulahtaa välillä Näsijärveen.

2.Veittijärven sauna

Veittijärven saunassa Ylöjärven puolella on erittäin sydämellinen ja vastaanottavainen tunnelma. Se on vähän kuin maalaissauna lähellä kaupunkia. Sauna sijaitsee lähdepohjaisen järven rannalla kauniiden metsien ympäröimänä. Veittijärvellä on ilo saunoa, se ei ole ruuhkainen ja vakituinen saunaporukka on tosi vastaanottavainen.

3. Niemi-Kapeen savusauna

Niemi-Kapeen Savusauna on rakennettu 1800-luvun saunojen esimerkin mukaisesti. Erityisen saunasta tekee se, että sauna on rakennettu myrskypuiden kaatamista puista, kaatamatta itse yhtään puuta. Rainen savusaunassa on aivan todella muhkean herkullinen löyly.

4. Tahmelan huvila ja Rajaportti

Moni varmasti tuntee Rajaportin saunan, jota lämmitetään taidolla ja huolella. Harvempi on kuitenkin löytänyt vielä lähellä sijaitsevalle Tahmelan huvilan saunalle. Rajaportin lämmittäjä Alexander Lembke on optimoinut Pyhäjärven rannalla sijaitsevan saunan täydelliselle löylylle. Saunassa kaikki tukee täydellistä saunakokemusta – ilmanvaihdosta, lauteista ja katosta lähtien. Se tuntuu ja maistuu hyvältä.

5. Vihdan tekeminen

Jos vihdan tekemiseen on mahdollisuus, kesän alussa kannattaa alkaa miettiä sitä optimaalisinta vihtapuuta. Kannattaa rohkeasti kokeilla myös muita puulajeja kuin koivua! Esimerkiksi pihlajasta saa tehtyä alkukesään lempeän vihdan. Vihdasta voi nauttia kotisaunassa, mutta myös joihinkin yleisiin saunoihin saa viedä vihdan. Kesäfiilikseen pääsee parhaiten, kun heittäytyy lauteille nautiskelemaan, nostaa vihdan vaikka kasvoille ja hengittää vihdan läpi syvään.