Siirry sisältöön
Kartta

CliNeDest – Climate Neutral Destinations on kolmivuotinen, Interreg Baltic Sea Region -ohjelmasta rahoitettava hanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2025. Hanke kokoaa yhteen kymmenen partneriorganisaatiota ja kahdeksan kestävän matkailun edelläkävijäaluetta Itämeren alueelta ja Pohjoismaista. Visit Tampere toimii projektin pääkoordinaattorina.

Hankkeen tarve ja lähtökohdat

Ilmastonmuutoksen vaikutukset matkailuun ovat jo nähtävissä ja ennakointi sekä niihin varautuminen vaativat uutta osaamista, yhteistyötä ja konkreettisia ratkaisuja. Yksittäiset yritykset tai kohteet eivät voi vastata ilmastohaasteisiin yksin – tarvitaan systemaattista, monialaista ja kansainvälistä yhteistyötä. Hanke tukee erityisesti Tampereen kaupungin ilmastotiekartan ja Visit Tampereen Climate Action Planin tavoitteiden toimeenpanoa matkailun osalta.

Päätavoitteet

1. Siirtyminen kohti ilmastoneutraalia matkailuliiketoimintaa – Parhaiden ratkaisujen hyödyntäminen hiilidioksidipäästöjen mittaamisessa ja vähentämisessä. Osaamisen ja yhteistyön kehittäminen sekä vähähiilistä matkailua koskevaan asiakaskysyntään vastaaminen.

2. Matkailuliiketoiminnan resilienssin kasvattaminen – Yhteisen tietämyksen luominen ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja sen vaikutuksista matkailuun. Joustavien liiketoiminta- ja palvelumallien kehittäminen Itämeren alueen yhteistyöllä.

Hankkeen tuloksina syntyy

1. Ilmastoviisaan matkailuliiketoiminnan työkalupakki – Käytännönläheinen ja testattu kokonaisuus, joka tukee yrityksiä mm. päästöjen mittaamisessa, asiakasviestinnässä ja palvelukehityksessä sekä matkailun alueorganisaatioita ilmastotyön kohdetason kehittämisessä.

2. Baltic Sea Region Climate Neutral Destination Network – Alueellinen yhteistyöverkosto ilmastoviisaan matkailun kehittämisen tueksi.

Ilmastoviisaan matkailuliiketoiminnan työkalupakki koostuu neljästä eri osa-alueesta:

1. Ilmastoviisaan liiketoimintamallin työkalut yrityksille

  • Ohjeet luotettavien ja tehokkaiden hiilidioksiditietotyökalujen valintaan ja hyödyntämiseen.
  • Testattu malli ilmastoviisaan ja joustavan matkailun liiketoimintasuunnitelmaa varten.
  • Ohjeet hiilidioksidin talteenottopalvelujen hyödyntämistä varten

2. Malli vähähiilisten vierailuelämysten luomista varten

  • Suuntaviivat monialaista yhteistyötä varten, mukaan luettuna kestävä matkailu.
  • Konkreettisia case-esimerkkejä ja tuloksia yritysten kanssa toteutetusta yhteiskehittämisprosessista.
  • Tietoa ja esimerkkejä siitä, miten vähähiilisistä matkailuelämyksistä voidaan viestiä kävijöille EU:n Green Claims direktiivi huomioiden.

3. Ilmastoviisaiden matkakohteiden kehittämisen tiedolla johtamisen malli

  • Kohteiden hiilidioksiditiedon kerääminen ja sen käyttäminen systemaattiseen ilmastoviisaan matkakohteen kehittämiseen sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön.
  • Suuntaviivat ilmastoneutraalin ja joustavan matkailuliiketoiminnan kehittämisen integroimiseksi kohdetason suunnitteluun ja strategioihin.

4. Koulutusohjelma työkalupaketin hyödyntämiseksi matkakohteiden ilmastotyössä

  • Vaiheittainen opas siitä, miten muut matkailun alueorganisaatiot voivat aloittaa tai nopeuttaa vähähiilisen matkailuliiketoiminnan kehittämistä kohteessaan, sitouttaa yrityksiä ja auttaa niitä hyödyntämään työkalupakkia.
  • Mahdollistaa työkalupakin ja hankkeen tulosten jatkuvuuden sekä hyvien käytänteiden käyttöön ottamisen muissa kohteissa.

Konkreettisia ratkaisuja ja testattuja malleja

Työkalupakkia kehitetään ja testataan yhteistyössä matkailuyritysten ja alueorganisaatioiden kanssa kolmen pilotointivaiheen avulla. Pilotit tuottavat konkreettisia ratkaisuja ja malleja:

  • Yritysten kanssa testataan hiilijalanjäljen seurantatyökaluja ja kehitetään ilmastoviisaan liiketoiminnan suunnittelua.
  • Vähähiilisiä vierailuelämyksiä suunnitellaan ja testataan yhteiskehittämisprosessissa, huomioiden asiakasviestintä ja EU:n Green Claims -direktiivin vaatimukset.
  • Kohdetason tiedolla johtamista kehitetään tukemaan matkailun alueorganisaatioiden kykyä ohjata ilmastotyötä yhteistyössä yritysten kanssa.

Yhteistyö eri toimijoiden kesken

Ilmastohaastetta ei voida ratkaista pelkästään yksittäisten kohteiden tai yritysten toimesta. Tarvitaan yhteistyötä paikallisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla sen varmistamiseksi, että matkailuala on myös tulevaisuudessa taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin lähde yhteisöille. Hankkeen onnistuminen perustuu laaja-alaiseen yhteistyöhön eri tasoilla – matkailuyrityksistä alueorganisaatioihin ja kansainvälisiin asiantuntijoihin. Yhteiskehittämisen ja tiedon jakamisen kautta luodaan toimintamalleja, joita voidaan skaalata muihin matkailukohteisiin ja -yrityksiin Itämeren alueella ja sen ulkopuolella. Hankkeen kohderyhmänä ovat matkailualan yritykset sekä matkailun alueorganisaatiot.

Hankkeen partnerit

  • Suomi: Visit Tampere (pääkoordinaattori) & Helsingin kaupunki & Itämeri-Instituutti
  • Ruotsi: Royal Djurgårdens Society
  • Tanska: Commercial Fund of VisitAarhus
  • Norja: City of Stavanger
  • Viro: Tallinn Strategic Management Office & Stockholm Environment Institute Tallinn Center
  • Liettua: Public Institution Kaunas IN
  • Puola: Pomorskie Tourist Board

Hankkeen kesto: 1.3.2025 – 29.2.2028

Budjetti: 3 110 000 €

Hankkeen kansainväliset sivut: CliNeDest – Interreg Baltic Sea Region

Lisätietoja

Annika Koskenkorva

Projektipäällikkö

Toimin projektipäällikkönä kansainvälisessä Climate Neutral Destinations -hankkeessa, jossa kehitetään matkailualan sopeutumista ja varautumista ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.