Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla, ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Kerrallaan ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Suomen jääkiekkomuseo, Kivimuseo, Mediamuseo Rupriikki, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vapriikissa palvelee myös museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa.
Työväenmuseo Werstas kertoo Suomen työläisten arjesta ja työstä. Werstaalla voit tutustua uuteen Yhteisvoimin-päänäyttelyyn, joka kertoo tarinoita työväenhistoriasta tunteita herättävällä tavalla, lukuisiin vaihtuviin näyttelyihin, Höyrykonemuseoon sekä Teollisuusmuseoon. Höyrykonemuseossa pääset ihailemaan alkuperäistä Sulzer- höyrykonetta, joka toimi Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä.
Teollisuusmuseo on koko perheen kohde, joka kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisesta historiasta ja nykypäivästä. Tehdaskaupungin tarinat avautuvat lukuisten esineiden avulla, ja lattiarajasta löytyvät hiirenkolot pikkuhiirineen kuvaavat lasten arkea. Museosta löytyy elokuvia, luettavaa ja kokeiltavaa, muun muassa peli, jossa voit testata, kuinka olisit tienannut elantosi tehdaskaupungissa.
Amurin työläismuseokortteli on kesäaikaan avoinna oleva puutalokortteli, joka avaa ovet aikansa näköisiin asuntoihin, tutustuttaa ihmiskohtaloihin ja esittelee elämänmenoa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Korttelista löytyy myös muun muassa sauna, osuuskauppa ja leipomo. Entisaikaa henkivä Kahvila Amurin Helmi palvelee museon yhteydessä ja tarjoilee aamiaista ja keittolounasta.
Maailman ainoa Muumimuseo on paikka, jossa voi aistia Tove Janssonin muumikirjoista ja kuvituksista tutun elämänviisauden, huumorin ja reippaan seikkailumielen. Muumimuseossa esillä olevia Tove Janssonin (1914–2001) alkuperäisiä piirroksia ja maalauksia täydentävät graafikko Tuulikki Pietilän (1917–2009) tekemät kolmiulotteiset muumikuvaelmat.
Tampereen taidemuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissään monipuolisesti taidehistoriallisia teemoja sekä nykytaidetta Suomesta ja ulkomailta. Museo on erityisen tunnettu jokavuotisesta Vuoden nuori taiteilija -tapahtumasta ja näyttelystä. Tampereen taidemuseo toteuttaa säännöllisesti myös taidetapahtumia ja projekteja kaupunkitilassa.
Sara Hildénin taidemuseo kerää kansainvälisestikin kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden. Taidemuseo sijaitsee Särkänniemen alueella.
Museo Milavida on omaleimainen museokohde Tampereen Näsilinnassa. Päänäyttely perehdyttää kävijän Tampereen kosmopoliittien, Nottbeckien elämään. Milavidassa on aina esillä myös vaihtuva muotia ja muotoilua esittelevä teemanäyttely. Museon alakerrassa palvelevat kahvila ja museokauppa.
Lenin-museo kuvaa Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa eloisana, monisävyisenä ja kriittisenä. Museossa pääset tutustumaan historiamme merkittäviin käännekohtiin: Venäjän vallankumoukseen, Neuvostoliiton perustamiseen, Suomen itsenäistymiseen, toiseen maailmansotaan ja aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka.
Maailman ensimmäinen Vakoilumuseo lähestyy aihepiiriään henkilötarinoiden, teknisten ihmelaitteiden, historian käänteiden ja ovelien menetelmien kautta. Vakoilumuseo on oiva kohde koko perheelle näyttelyssä olevien aktiviteettien vuoksi; tee vaikka agenttitesti tai salakuuntele muita vieraita!
Suomen ainoa Poliisimuseo on erinomainen vierailukohde poliisin työstä ja eri aikojen oikeuskäytännöstä kiinnostuneille. Museo tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia kaiken ikäisille. Museovieraat pääsevät tutustumaan kalustoon, varusteisiin ja koukuttaviin tarinoihin sekä suomalaisen rikoshistorian merkittäviin tapahtumiin. Poliisimuseossa on esillä ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle myös Rikosmuseon esineitä.
Emil Aaltosen museo Pyynikinlinnassa esittelee suutarin oppipojasta tehtailijaksi ja vuorineuvokseksi kohonneen Emil Aaltosen yksityishenkilönä, liikemiehenä sekä kansallisen kulttuurin ja tieteen tukijana.
Hiekan taidemuseo esittelee kokoelman, joka koostuu pääasiassa suomalaisesta taiteesta 1630-luvulta 1950-luvulle. Lisäksi kokoelmissa on muun muassa huonekaluja, hopeaa ja etnografista esineistöä.
Lauri Viita -museo on näköala pispalalaisen työläisperheen asumiseen, kirjailijan lapsuusvuosiin ja elämäntyöhön 1920-luvulta 1960-luvulle. “Kuulkaa laulu graniittinen!” Lauri Viita -museo on avoinna kesäviikonloppuisin.
Teiskon museo on Tampereen ainoa kotiseutumuseo. Sen kokoelmat esittelevät hämäläisen maaseudun elämää ja perinnettä. Museon kokoelmissa on yli 2000 esinettä ja alueella on useita eri rakennuksia sepän pajasta ruotusotamiehen pirttiin. Museo on avoinna kesäaikaan.
Löytyy Tampereen ulkopuoleltakin suositeltavia kohteita, esimerkiksi nämä:
Mobilia auto- ja tiemuseo on autofanien suosikki. Rallimuseon puolella pääsee tutustumaan rallin historiaan ja eri vuosikymmenien autoklassikoita on näytillä Autoglym Galleryssä. Rahtarit-liikennepuistossa pienet autoilijat pääsevät harjoittelemaan ajamista ja liikenneturvallisuutta. Mobilia sijaitsee Kangasalla.
Vehoniemen automuseo on Suomen suosituin automuseo. Museo sijaitsee Kangasalla, Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueen keskellä, 24 km päässä Tampereelta. Jatkuvasti vaihtuvaan museon näyttelyyn on vapaa pääsy ja kahvio on kuuluisa maistuvista leivonnaisistaan. Museossa on jatkuvasti vaihtuva näyttely auton historiasta, moottoripyöriäkään unohtamatta. Vehoniemellä voit ihailla kansainvälisiä loistoautoja sekä eri vuosikymmenten käyttöautoja. Alueella on myös näkötorni.
Kimmo Pyykkö -taidemuseo vaihtuvine näyttelyineen ja Kangasala-talon galleria esittelevät korkeatasoista kotimaista nykytaidetta ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykön omaa tuotantoa vuosikymmenten ajalta.
Voipaalan taidekeskus Valkeakoskella tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden historiallisessa kartanomiljöössä. Voipaalassa järjestetään lisäksi erilaisia tapahtumia, mm. markkinoita, puistokonsertteja sekä muita kulttuuritapahtumia. Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet Rapolanharjulla.
Visavuoren museo Valkeakosken Sääksmäellä on kuvanveistäjä Emil Wikströmin museona toimiva taiteilijakoti ja ateljee. Visavuoressa on myös Emil Wikströmin tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen Kari-paviljonki, jossa voi tutustua Karin tuotantoon ja vaihtuviin näyttelyihin. Suomen taiteen kultakauden kuulu kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) rakensi karjalaisvaikutteisen taiteilijakotinsa Visavuoren Sääksmäelle jo 1900-luvun alussa. Nyt museoitu, mielenkiintoinen hirsilinna toimii erinomaisena esimerkkinä kansallisromanttisen kauden taiteilijaelämästä. Alueelle pääsee vanhaa kolmostietä ja myös vesitse veneellä tai Hopealinjan laivakyydillä.
Serlachius on yksi Suomen merkittävimmistä museokeskuksista upean järviluonnon keskellä täynnä taidetta, historiaa ja arkkitehtuuria. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ylläpitää Mäntässä museokokonaisuutta, jonka juuret ovat paperia jalostaneen ja taidetta keränneen Serlachius-suvun, metsäyhtiön ja pienen paperipaikkakunnan historiassa. Serlachius Kartanolla nähdään vuosittain vaihtuvia näyttelyitä ja aina myös helmiä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omista kokoelmista, jotka kuuluvat Pohjoismaiden suurimpiin yksityisiin taidekokoelmiin. Serlachius Pääkonttorilla Mäntän keskustassa kerrotaan tarinoita. Historiallisen metsäjätin, G.A. Serlachius Osakeyhtiön entisessä pääkonttorissa uteliaat ja yllättävät näyttelyt yhdistyvät talon värikkääseen historiaan, upeaan arkkitehtuuriin ja nykytaiteen uusimpiin avauksiin.