Tampereen museot - Visit Tampere

Tampereen museot

12.06.2020

Tampere on tunnettu erikoisista ja monipuolisista museoistaan – täältä löytyy jokaiselle jotakin!

 

Vapriikki

on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla, ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Kerrallaan ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Suomen jääkiekkomuseo, Kivimuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vapriikissa palvelee myös museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa.

 

Työväenmuseo Werstas

kertoo Suomen työläisten arjesta ja työstä. Werstaalla voit tutustua teollisuuskaupungin elämänmenosta kertovaan Meirän kaupunki-näyttelyyn, lukuisiin vaihtuviin näyttelyihin, Höyrykonemuseoon sekä Vapauden museoon. Höyrykonemuseossa pääset ihailemaan alkuperäistä Sulzer- höyrykonetta, joka toimi Finlaysonin tehtaan voimanlähteenä.

Vapauden museo kertoo itsenäisyyden ajan historiasta tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Puhuttelevassa näyttelyssä selviää, miten keisarinvallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta kasvoi vauras ja menestyvä hyvinvointivaltio.

 

Amurin työläismuseokortteli

on kesäaikaan avoinna oleva puutalokortteli, joka avaa ovet aikansa näköisiin asuntoihin, tutustuttaa ihmiskohtaloihin ja esittelee elämänmenoa 1800-luvun lopulta 1970-luvulle. Korttelista löytyy myös muun muassa sauna, osuuskauppa ja leipomo. Entisaikaa henkivä Kahvila Amurin Helmi palvelee museon yhteydessä ja tarjoilee aamiaista ja keittolounasta.

 

Maailman ainoa Muumimuseo

on paikka, jossa voi aistia Tove Janssonin muumikirjoista ja kuvituksista tutun elämänviisauden, huumorin ja reippaan seikkailumielen. Kuinkas sitten kävikään? -näyttely kertoo muumien koko tarinan aina Suuren tuhotulvan vedenpaisumuksesta muumiperheen marraskuiseen katoamiseen. Muumimuseossa esillä olevia Tove Janssonin (1914–2001) alkuperäisiä piirroksia ja maalauksia täydentävät graafikko Tuulikki Pietilän (1917–2009) tekemät kolmiulotteiset muumikuvaelmat.

 

Tampereen Taidemuseo

esittelee taidehistoriallisia teemoja sekä nykytaiteen ilmiöitä niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin kuvataiteessa. Taidemuseo tunnetaan vireästä näyttelytoiminnastaan, Vuoden nuori taiteilija -tapahtumasta ja laajasta julkaisutoiminnasta. Museon hallinnoimassa taidekokoelmassa on eniten 1800-luvun teoksia, kun taas nykytaidetta edustaa Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi valittujen teoskokonaisuus ja Tampereen Nykytaiteen museon kokoelma.

 

Sara Hildénin taidemuseo

kerää kansainvälisestikin kiinnostavia nykytaiteen näyttelyitä ympäri vuoden. Taidemuseo sijaitsee Särkänniemen alueella.

 

Museo Milavida

on omaleimainen museokohde Tampereen Näsilinnassa. Päänäyttely perehdyttää kävijän Tampereen kosmopoliittien, Nottbeckien elämään. Milavidassa on aina esillä myös vaihtuva muotia ja muotoilua esittelevä teemanäyttely. Museon alakerrassa palvelevat ravintola ja kahvila.

 

Lenin-museo

on nyt uusi ja erilainen. Täällä Suomen ja Venäjän yhteinen historia herää eloisana, monisävyisenä ja kriittisenä. Museossa pääset tutustumaan historiamme merkittäviin käännekohtiin: Venäjän vallankumoukseen, Neuvostoliiton perustamiseen, Suomen itsenäistymiseen, toiseen maailmansotaan ja aina Neuvostoliiton romahtamiseen saakka.

 

Maailman ensimmäinen Vakoilumuseo

lähestyy aihepiiriään henkilötarinoiden, teknisten ihmelaitteiden, historian käänteiden ja ovelien menetelmien kautta. Vakoilumuseo on oiva kohde koko perheelle näyttelyssä olevien aktiviteettien vuoksi; tee vaikka agenttitesti tai salakuuntele muita vieraita!

 

Suomen ainoa Poliisimuseo

on erinomainen vierailukohde poliisin työstä ja eri aikojen oikeuskäytännöstä kiinnostuneille. Museo tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia kaiken ikäisille. Museovieraat pääsevät tutustumaan kalustoon, varusteisiin ja koukuttaviin tarinoihin sekä suomalaisen rikoshistorian merkittäviin tapahtumiin. Poliisimuseossa on esillä ensimmäistä kertaa suurelle yleisölle myös Rikosmuseon esineitä.

 

Emil Aaltosen museo

Pyynikinlinnassa esittelee suutarin oppipojasta tehtailijaksi ja vuorineuvokseksi kohonneen Emil Aaltosen yksityishenkilönä, liikemiehenä sekä kansallisen kulttuurin ja tieteen tukijana. Emil Aaltosen museo on suljettu Pyynikinlinnan kiinteistön remontin vuoksi 2.12.2019 alkaen. Museo avautuu jälleen keväällä 2021.

 

Hiekan taidemuseo

esittelee kokoelman, joka koostuu pääasiassa suomalaisesta taiteesta 1850-luvulta nykyaikaan sekä ulkomaisesta taiteesta ajalta 1630–1910. Lisäksi kokoelmissa on muun muassa huonekaluja, hopeaa ja etnografista esineistöä.

 

Lauri Viita -museo

on näköala pispalalaisen työläisperheen asumiseen, kirjailijan lapsuusvuosiin ja elämäntyöhön 1920-luvulta 1960-luvulle. “Kuulkaa laulu graniittinen!” Lauri Viita -museo on avoinna kesäviikonloppuisin. 

 

Teiskon museo

on Tampereen ainoa kotiseutumuseo. Sen kokoelmat esittelevät hämäläisen maaseudun elämää ja perinnettä. Museon kokoelmissa on yli 2000 esinettä ja alueella on useita eri rakennuksia sepän pajasta ruotusotamiehen pirttiin. Museo on avoinna kesäaikaan.

 

Löytyy Tampereen ulkopuoleltakin muuten suositeltavia kohteita, esimerkiksi nämä:

 

Mobilia auto- ja tiemuseo

on autofanien suosikki. Vuoden 2018 teemanäyttely Linjakasta menoa kertoo linja-autoista. Rallimuseon puolella pääsee tutustumaan rallin historiaan ja eri vuosikymmenien autoklassikoita on näytillä Autoglym Galleryssä. Rahtarit-liikennepuistossa pienet autoilijat pääsevät harjoittelemaan ajamista ja liikenneturvallisuutta. Mobilia sijaitsee Kangasalla.

 

Vehoniemen automuseo

on Suomen suosituin automuseo. Museo sijaitsee Kangasalla, Vehoniemenharjun luonnonsuojelualueen keskellä, 24 km päässä Tampereelta. Jatkuvasti vaihtuvaan museon näyttelyyn on vapaa pääsy ja kahvio on kuuluisa maistuvista leivonnaisistaan. Museossa on jatkuvasti vaihtuva näyttely auton historiasta, moottoripyöriäkään unohtamatta. Vehoniemellä voit ihailla kansainvälisiä loistoautoja sekä eri vuosikymmenten käyttöautoja. Alueella on myös näkötorni.

 

Kimmo Pyykkö -taidemuseo

vaihtuvine näyttelyineen ja Kangasala-talon galleria esittelevät korkeatasoista kotimaista nykytaidetta ja kuvanveistäjä Kimmo Pyykön omaa tuotantoa vuosikymmenten ajalta.

 

Voipaalan taidekeskus

Voipaalan taidekeskus Valkeakoskella tarjoaa vaihtuvia taidenäyttelyitä ympäri vuoden historiallisessa kartanomiljöössä. Voipaalassa järjestetään lisäksi erilaisia tapahtumia, mm. markkinoita, puistokonsertteja sekä muita kulttuuritapahtumia. Voipaalan taidekeskus Rapolan linnavuoren juurella elää ja hengittää vahvasti nykyistä ja mennyttä maailmaa. Alue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä paikka ja tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet Rapolanharjulla.

 

Visavuoren museo

Valkeakosken Sääksmäellä on kuvanveistäjä Emil Wikströmin museona toimiva taiteilijakoti ja ateljee. Visavuoressa on myös Emil Wikströmin tyttärenpojan, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen Kari-paviljonki, jossa voi tutustua Karin tuotantoon ja vaihtuviin näyttelyihin. Suomen taiteen kultakauden kuulu kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) rakensi karjalaisvaikutteisen taiteilijakotinsa Visavuoren Sääksmäelle jo 1900-luvun alussa. Nyt museoitu, mielenkiintoinen hirsilinna toimii erinomaisena esimerkkinä kansallisromanttisen kauden taiteilijaelämästä. Alueelle pääsee vanhaa kolmostietä ja myös vesitse veneellä tai Hopealinjan laivakyydillä.

 

Serlachius-museot

on yksi Suomen merkittävimmistä museokeskuksista upean järviluonnon keskellä täynnä taidetta, historiaa ja arkkitehtuuria. Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ylläpitää kahta museota, joiden molempien juuret ovat paperia jalostaneen ja taidetta keränneen Serlachius-suvun, metsäyhtiön ja pienen paperipaikkakunnan historiassa. Taidemuseo Göstassa nähdään vuosittain useita vaihtuvia näyttelyitä ja aina myös helmiä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön omista kokoelmista, jotka kuuluvat Pohjoismaiden suurimpiin yksityisiin taidekokoelmiin. Gustaf-museossa kerrotaan tarinoita. Historiallisen metsäjätin, G.A. Serlachius Osakeyhtiön entisessä pääkonttorissa uteliaat ja yllättävät näyttelyt yhdistyvät talon värikkääseen historiaan ja upeaan arkkitehtuuriin.

 

Tampereen seudun museot

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Mineral Museum Laura Vanzo

Tampereen Kivimuseo

Alaverstaanraitti 5, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Bear At The Natural History Museum Laura Vanzo

Tampereen luonnontieteellinen museo

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Old Nokia Mobile Phones In Media Museum Rupriikki Laura Vanzo

Mediamuseo Rupriikki

Rupriikki, Alaverstaanraitti, Tampere
Lue lisää
The Finnish Hockey Hall Of Fame Laura Vanzo 136

Suomen Jääkiekkomuseo

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Amuri Laura Vanzo

Amurin työläismuseokortteli

Satakunnankatu 49, 33101 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Moomin In Moomin Museum Laura Vanzo

Muumimuseo

Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Exhibition At Tampere Art Museum Olli Pekka Latvala

Tampereen Taidemuseo

Puutarhakatu 32, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Sara_Hilden_Museum_Sara_Hildenin_museo_Laura_Vanzo-6

Sara Hildénin taidemuseo

Laiturikatu 1, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Man Riding A Motorcycle At Lenin Museum In Tampere Laura Vanzo

Lenin-museo

Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Spy Museum Vakoilumuseo Inside Laura Vanzo

Vakoilumuseo

Satakunnankatu 18, Tampere
Lue lisää
PM Ilta (2), Jarkko Järvinen

Poliisimuseo

Vaajakatu 2, 33720 Tampere
Lue lisää
Emil Aaltonen Museum

Emil Aaltosen museo

Mariankatu 40, 33200 Tampere
Lue lisää
Kustaa Hiekka Art Museum

Hiekan taidemuseo

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Lue lisää
Kangasala Talo Laura Vanzo 83

Kimmo Pyykkö- taidemuseo

Kuohunharjuntie 6, Kangasala
Lue lisää
Visit Tampere Lauri Viita Museo

Lauri Viita -museo

Portaanpää 8, 33250 Tampere
Lue lisää
Teisko Museum

Teiskon Museo

Teiskon kirkkotie 139, 34260 Tampere
Lue lisää
Old Automoblies In Mobilia

Mobilia

Kustaa Kolmannen tie 75, 36270 Kangasala
Lue lisää
Visit Tampere Vehoniemen Automuseo Kahvila Vehoniemi Car Museum Café Laura Vanzo 14

Vehoniemen Automuseo

Vehoniemenharjuntie 92, 36570 Kangasala
Lue lisää
Visit_Tampere_Voipaalan_taidekeskus

Voipaalan taidekeskus

Sääksmäentie 772, 37700 Valkeakoski
Lue lisää
Visit_Tampere_Visavuori Ateljee

Visavuoren museo

Visavuorentie 80, 37770 Valkeakoski
Lue lisää
Visit Tampere Serlachius Gustaf

Serlachius-museo Gustaf

Serlachius-museo Gustaf, R. Erik Serlachiuksen katu, Mänttä
Lue lisää
Visit Tampere Serlachius Museot Gustaf Ja Gösta Sampo Linkoneva 2

Serlachius-museo Gösta

Serlachius-museo Gösta, taidemuseo, Joenniementie, Mänttä
Lue lisää
Työväenmuseo Werstas_Olli-Pekka Latvala (1)

Työväenmuseo Werstas

Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere
Lue lisää

Lisää luettavaa

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Top 5 taidemuseot
Museot

Top 5 taidemuseot

Tampereella ja seudulla on useita maankuuluja taidemuseoita.
Lue lisää
Ilmaiset museoelämykset
Museot

Ilmaiset museoelämykset

Tampereen seutu tarjoaa upeita museoelämyksiä, myös täysin maksutta.
Lue lisää
Tampereen oudoimmat museot
Museot

Tampereen oudoimmat museot

Tampere on tunnettu erikoisista museoistaan. Katso lista oudoimmista!
Lue lisää