Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tietoa yrityksille koronavirusepidemiatilanteessa

30.03.2020

Business Tampere Oy ja Visit Tampere Oy seuraavat tarkasti koronavirusepidemian vaikutuksia kaupunkiseudun elinkeinoelämään ja matkailuun. Keräämme tälle sivulle tietoa, koulutuksia ja hyödyllisiä linkkejä koronaviruksesta ja sen vaikutuksista. Sivua päivitetään.

Suomen hallitus on rajoittanut julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön. Tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla on vältettävä. 

Jos kuluttajatapahtumasi tai Business Tampereen ylläpitämään tapahtumatyrityksille.fi -kalenteriin ilmoitettu yritystapahtuma perutaan, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen visittampere@visittampere.fi.

 

Päivitys 30.3.2020

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa.

Yrityksille ja yhteisöille tulossa lisää korotonta maksuaikaa Tampereen kaupungilta.

Työ- ja elinkeinoministeriön kokoama “Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteeseen

Business Tampereen ja kumppaneiden Kriisirahoitusinfo yrityksille -webinaareja järjestetään  8.4., 22.4. ja 6.5. kello 10:00 alkaen. Tilanteen mukaan infoja voidaan toteuttaa myös tiiviimmällä aikataululla.

 

Päivitys 27.3.2020

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Voit hakea yrityksellesi maksujärjestelyä helpotetuin ehdoin 25.3. alkaen.

Tallenne ELY-keskuksen järjestämästä webinaarista: APUA TARJOLLA YRITTÄJÄLLE – ELY, TE-palvelut ja Business Finland kertovat ratkaisuista!

Koronaviruksen vuoksi lomautusten ilmoitusaikaa ja yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa lyhennetään.

Ravintoetua voi tilapäisesti käyttää myös ruoan kuljetuskustannuksiin.

Valtion rahoitusta yrityksille koronavirustilanteessa vahvistetaan – yritystukiin miljardi euroa.

 

Päivitys 26.3.2020

Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta, ruokaa voi kuitenkin tilata ja noutaa.

Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka.

Työntekijän työvelvollisuutta koskeva valmiuslain käyttöönottoasetus eduskunnalle.

Business Tampereen kumppaneidensa kanssa järjestämä Kriisirahoitusinfo yrityksille -webinaari on katsottavissa talleteena Business Tampereen YouTube-kanavalla.

 

Päivitys 24.3.2020

Tamperelainen: Business Tampereen netissä pidettävä kriisirahoitusinfo täyttyi pikavauhtia – Nyt tilaisuus nähdään myös YouTubessa.

Miten koronavirustilanne ja kokoontumisrajoitukset vaikuttavat listaamattoman yhtiön yhtiökokousjärjestelyihin?

 

Päivitys 23.3.2020

Suomen hallitus on esitellyt 15 miljardin pelastuspaketin koronatilanteeseen. 

ELY-keskuksille myönnetään 50 miljoonaa euroa yritysten kehittämisavustuksiin. Tavoitteena on käynnistää avustuksen haku viikolla 13 erillisellä hakuilmoituksella ELY-keskusten verkkosivuilla. Pirkanmaan ja muiden ELY-keskusten yrityspalvelut toimivat joustavasti ja tehostetusti yritysten tukena ja Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu neuvoo maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset ongelmat koskettavat suurta osaa yrityksistä. Business Tampere järjestää  kumppaneidensa kanssa keskiviikkona 25.3. Tampereen seudulla toimiville yrityksille kriisirahoitusinfon webinaarina. Webinaarissa käydään läpi poikkeustilanteessa ajankohtaisia yrityspalveluita, rahoitusinstrumentteja sekä ohjeistuksia. Lisätietoa tapahtumasta ja ilmoittautumiset tapahtuman sivulla. Webinaari striimataan ja tallennetaan Business Tampereen YouTube-kanavalle.

Mitä tehdä, jos yritykselläsi on rahoitushaasteita? Kriisirahoitusta yrityksille Visit Tampereen sivuilla. Sama artikkeli löytyy myös Business Tampereen sivustolta. 

Työttömyysturva laajenee koskemaan väliaikaisesti myös yrittäjiä ja freelancereita. Suomen Yrittäjien artikkeli yksinyrittäjille suunnatuista helpotuksista. Seuraa myös Kelan “Usein kysyttyä koronasta“-sivua.

 

 

Päivitys 19.3.2020

Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaista 19.3. klo 00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljetaan ja sisärajatarkastukset tulevat voimaan. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu kaikilla rajoilla. Välttämätön työmatkaliikenne on edelleen mahdollista ja jatkuu EU:n sisärajoilla. Näin turvataan päivittäistavaroiden ja lääkkeiden saanti, eikä pysäytetä koko yhteiskuntaa taloudellisesti.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Verohallinto tulee helpottamaan toistaiseksi maksujärjestelyn ehtoja. Lisäksi Valtionvarainministeriö valmistelee lakimuutosta tilapäisestä viivästyskoron alentamisesta niiden verojen osalta, jotka kuuluvat maksujärjestelyyn. Näiden muutoksien ensisijainen tavoite on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa.

 

Päivitys 18.3.2020

Valmiuslain mukaisten poikkeusolojen vuoksi valtioneuvosto on tehnyt päätöksen liikenteen rajoittamisesta Suomen ulkorajoilla torstaista 19.3. klo 00 alkaen. Suomalaisia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen heti kun mahdollista.

Suomen Pankki varoittaa Suomen talouden kääntyvän taantumaan koronapandemian takia.

Business Finlandin rahoitushaku poikkeustilanteisiin avautuu torstaina 19.3.

 

Päivitys 17.3.2020

Business Finland lanseeraa kaksi uutta rahoituspalvelua lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia.

Tampereen kaupunki siirtyy häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmään. Tämä sallii pormestarille nopean päätöksenteon poikkeuksellisessa tilanteessa.

Suomen hallituksen linjausten mukaisesti julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Kaikki ulkomailta palaavat joutuvat kahden viikon karanteeniin. Suomi valmistelee rajojensa sulkemista.

Koronavirus on vaikuttanut lentoliikenteeseen voimakkaasti usean maan rajoitettua matkustusta alueelleen. Osa lentoyhtiöistä lentää tällä hetkellä vielä kotiuttamislentoja. Pääosa liikenteestä jää tauolle 17.3 alkaen noin kuukauden ajaksi. Lentoyhtiöiden sekä matkatoimistojen asiakaspalvelut ovat ruuhkautuneet ja asiakkaita pyydetään ottamaan yhteyttä puhelimitse vain mikäli oma matka on tapahtumassa seuraavan 3vrk sisällä. Asiakkaita pyydetään seuraamaan oman lentoyhtiön/matkatoimiston tiedotusta nettisivuilta sekä sosiaalisesta mediasta. Finavian uutinen koronaviruksen vaikutuksista.

Koronavirus vaikuttaa näin ollen myös Tampere-Pirkkalan lentoyhteyksiin. Lue lisää: SAS – Scandinavian Airlines, airBaltic ja Finnair 

Yle: Monet yritykset ottavat lomautuksissa käyttöön poikkeuspykälän koronan takia – palkanmaksu loppuu nopeammin.

 

Päivitys 16.3.2020

Suomen Pankki on päättänyt auttaa koronaviruksesta kärsiviä yrityksiä lainaohjelmalla. Kriisipaketin koko on ensi vaiheessa 500 miljoonaa euroa.

Koronavirus vaikuttaa myös Tampere-Pirkkalan lentoyhteyksiin. SAS – Scandinavian Airlines, airBaltic ja Finnair ovat ilmoittaneet peruvansa osan tai kaikki lähitulevaisuuden kansainvälisistä lennoistaan.

Business Finland auttaa yrityksiä koronavirusepidemian aikana. Rahoitusta voi hakea normaalisti, rahoitusta myönnetään normaalisti ja rahoitusta myös maksetaan normaalisti. Business Finland suhtautuu käynnissä olevien projektien projektiajan ja laina-ajan muutoksiin hyvin myönteisesti ja hakee joustavuutta kaikessa toiminnassa.

Verohallinto tukee yrityksiä poikkeuksellisessa tilanteessa. Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä. Erityiseksi syyksi lasketaan esimerkiksi sairastuminen. Jos yrityksellä on maksuvaikeuksia, voi veroille hakea maksujärjestelyä. Huomaa myös, että voit hakea ennakkoveroon muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi.

 

Koulutuksia ja webinaareja

Business Tampereen ja kumppaneiden Kriisirahoitusinfo yrityksille -webinaareja järjestetään  8.4., 22.4. ja 6.5. kello 10:00 alkaen. Tilanteen mukaan infoja voidaan toteuttaa myös tiiviimmällä aikataululla. Kriisirahoitusinfo-yrityksille webinaarin tallenteet voi katsoa Business Tampereen YouTube-kanavalta.

Seuraa Suomen Yrittäjien päivittyvää koulutustarjontaa täällä.

Business Finlandin webinaaritallenne koronaviruksen vaikutuksista yritysten liiketoimintaan. Webinaarin esitysaineisto.

Tallenne ELY-keskuksen järjestämästä webinaarista: APUA TARJOLLA YRITTÄJÄLLE – ELY, TE-palvelut ja Business Finland kertovat ratkaisuista!

 

Hyödyllisiä linkkejä 

 

Miten toimia tapahtuman peruuntuessa?

Tiivis muistilista tapahtumajärjestäjälle, jos tapahtuma joudutaan perumaan. 

 

  • Tiedota paljon! 

Kerro, järjestetäänkö tapahtuma vai ei. Jos peruuttamisesta ei ole vielä päätetty, kerro milloin tieto siitä viestitään. Erityisesti lyhyellä varoitusajalla peruutettujen tapahtumien tapauksessa tehokkain keino viestiä on tekstiviesti yhdistettynä lisätietoon sähköpostitse. 

 

  • Poista tapahtumasi tapahtumakalenterista ja verkkosivuilta

Voit myös lisätä tapahtuman nimen perään viestin “PERUUTETTU”. Muista tarkistaa kaikki sosiaalisen median kanavasi.

 

  • Sulje ilmoittautuminen tai lipunmyynti

 

  • Palauta maksut peruutusehtojen mukaisesti

Viesti maksujen peruutuksista selkeästi osallistujille. 

Lisää luettavaa