Siirry sisältöön
Kartta

Tampere on helppo ottaa haltuun esteettömästi itselle parhaalla tavalla liikkuen. Tasaisten katujen lisäksi liikkumista helpottavat lukuisat esteettömät taksit sekä toimintansa aloittava ja samalla joukkoliikenteestä entistäkin esteettömämmän tekevä Tampereen ratikka. Esteettömiä hotellihuoneita tarjoavat useimmat kaupungin hotelleista. Kokosimme Tampereen aktiviteettitarjonnasta vinkkejä esteettömyyttä arvostaville.

Vesille, kalaan ja retkille

Fiex Oy:n esteettömillä vene- ja kalastusretkillä pääset esteettömästi keskelle kauneinta järvimaisemaa. Veneeseen on helppo siirtyä erilaisilla apuvälineillä. Pyörätuolit ja muut apuvälineet kiinnitetään veneeseen ja katamaraanirunkoinen 8-paikkainen vene liikkuu tasaisesti. Valitse joku Fiexin valmiista retkistä tai räätälöi toiveidesi mukainen retki itsellesi tai ryhmällesi. Lisäseikkailua tuovat esimerkiksi rantautuminen pyörätuolillekin mahdolliselle kalliosaarelle ja ruuan valmistaminen luonnossa. Kaikilla retkillä on osaava ja esteettömyyden huomioiva luonto- ja kalastusopas.

Matrocks Oy on mielekkään vapaa-ajan mahdollistaja, jonka ydinosaamista ovat esteettömät ja saavutettavat palvelut. Matrocks tarjoaa monipuolisia esteettömiä ohjelmapalvelupaketteja Tampereen seudulla. Heidän kauttaan onnistuvat kuljetukset esteettömällä bussilla ja asiantunteva henkilökunta on valmis mahdollistamaan elämyksiä ryhmille ja yksittäisille henkilöille, paikallisille ja matkailijoille.

Laukontorilta Viikinsaaren kesäkeitaaseen 20 minuutissa liikennöiviin Hopealinjan lauttoihin pääsee helposti myös apuvälineillä. Ravintola Viikinsaareen on esteetön kulku rakennuksen päädystä ja terassille pääsee esteettömästi. Ravintolasta voi ostaa kesällä myös piknik-paketin ja mennä herkuttelemaan monipuolisesta ja runsaasta tarjonnasta nurmialueille tai eväspöytien luo. Viikinsaaren kiertää 1,3 kilometriä pitkä luontopolku. Se on paikoin epätasainen, vaativa esteetön reitti, mutta kuljettavissa myös useimmilla apuvälineillä. Kulttuurin ystävää hemmotellaan Viikinsaaren Kesäteatterissa, jossa on myös pyörätuolipaikkoja. Saarelta löytyy myös esteetön WC.

 

Huvittelemaan ja museoihin

Särkänniemi on Tampereen iloa hersyvä huvipuisto, mutta sieltä löytyy myös muun muassa Koiramäen eläinpuiston kaupunki- ja maatilatunnelmaa sekä Näsinneula. Alueella on jonkin verran korkeuseroja, mikä kannattaa huomioida apuväline- ja avustajavalinnoissa, mutta lähes kaikkialle pääsee myös apuvälineillä. Liikkumisesteisten henkilöiden esteettömyys on huomioitu osassa huvipuiston laitteista kulkureiteillä, jotka mahdollistavat apuvälineen saannin laitteen välittömään läheisyyteen. Esteettömiä WC-tiloja on eri puolilla aluetta.

 

Monet Tampereen kiehtovista ja monipuolisista museoista ovat huomioineet esteettömyyden ja saavutettavuuden. Esimerkiksi Tampere-talossa sijaitseva tunnelmallinen Muumimuseo tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille ja kaikille aisteille. Museossa on helppo liikkua apuvälineillä. Opasteissa on huomioitu toimivuus eri asiakasryhmien kannalta sekä hyvä näkyvyys matalalta ja korkealta.

 

Shoppailemaan ja herkuttelemaan

Tampere tarjoaa paljon mahdollisuuksia ostoslöytöjä hakevalle. Esteettömin ostoskeskittymä löytyy kauppakeskus Ratinasta, joka tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja monenlaisiin ostostoiveisiin. Kauppakeskuksen eri kerrosten välillä kulkevat tilavat hissit ja esteettömiä WC-tiloja on useita. Toisenlaista tunnelmaa hakeville tarjoaa vaihtoehtoja muun muassa 120-vuotias Tampereen kauppahalli, jonne on esteetön kulku.

 

Tampere on täynnä hyviä ravintoloita, joista monissa on huomioitu esteettömyys apuvälineiden käyttäjän näkökulmasta. Tammerkosken vieressä sijaitseva Ravintola Tampella on paitsi miljööltään upea, myös hyvin esteetön niin sisätilojen kuin terassinkin osalta. Laukontorilla sijaitseva Saunaravintola Kuuma tarjoaa herkullisten annosten lisäksi hyvää tunnelmaa ja esteettömiä pöytiä niin ikään sekä sisällä että ulkona. Suomalaisiin, tuoreisiin makuihin panostava Kitchen & Bar Dabbal Lapland Hotel Tampereen yhteydessä luo ruokailuelämyksen ympärille ihanan pohjoisen tunnelman. Ravintolaan johtaa hotellin vastaanotosta loiva ramppi, joka voi kuitenkin olla liian kapea osalle apuvälineistä. Kauppakeskus Ratinan lukuisista ravintoloista on helppo löytää oma esteetön suosikki. Kokeile esimerkiksi Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän keittiöiden makuja ravintola Sandrossa. Drinkin äärellä näköaloja voi ihastella esteettömästi myös upeassa Moro Sky Barissa Solo Sokos Hotel Tornin 25. kerroksessa.

Artikkeli on tuotettu yhteistyössä Palmuaseman kanssa. Kuvat Palmuasema.