Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Itä-Tampere

19.07.2016

Missä on Tampereen vanhin säilynyt rakennus? Vastaus löytyy Tampereen itäosasta: Pyhälle Mikaelille omistettu Messukylän kivikirkko rakennettiin katolisella keskiajalla. Pienessä mutta viehättävässä kirkossa on yhä jäljellä jopa 1400-luvulta peräisin olevia pyhäinkuvia sekä vanhaa, taidokasta kirvesmiesten kädenjälkeä. Kun uusi kirkko valmistui vuonna 1879, vanha rakennus sai toimittaa mm. vilja-aitan virkaa. 1900-luvun alusta lähtien vanhaa pyhäkköä on kuitenkin alettu vaalia ja entisöidä, ja nykyisin suosittu vihkikirkko on jälleen kesäisin käytössä.

Vain muutama vuosikymmen sitten itäisellä Tampereella oli urbaania asutusta lähinnä Messukylän itäpuolella sijaitsevalla Kaukajärvellä, jonka rannalla linjakkaa valkoiset kerrostalot seurailivat järven muotoja. Toinen kerrostalokeskittymä oli Teiskontien varrella Ruotulassa. Suurin osa Kalevasta itään aukeavista alueista oli lähinnä omakotiasutusta ja vanhojen kartanoiden peltoja.

Toisin on nyt!

Tampereen itäreunaan on syntynyt uusia asuinalueita, joista jokaisella on oma luonteensa ja historiansa. Kuuluisan jääkiekkopyhäkön Hakametsän jäähallin läheisyyteen on vanhan kartanon pelloille noussut uutta rakennuskantaa. Nuorten perheiden suosima Janka on hyvien bussiyhteyksien ansiosta vain kotvasen päässä keskustasta. Kaukajärven viereen rakennettu Annala puolestaan pääsee osalliseksi paitsi Kaukajärven rannoista ja kauppakeskuksesta, myös mahtavista ulkoilumaastoista ja Lukonmäen takana olevan Hervannan runsaista palveluista.

Vehmaisten vanhan pientaloalueen kyljessä on Leinola, ja siitä kaupunkiin päin aukeaa laaja ja monipuolinen Linnainmaa, jossa on kerrostaloja ja rivitaloja sekä perinteinen omakotialue. Täällä viljeltiin vielä 1700-luvulla liinaa eli pellavaa, mutta nyt Linnainmaalla asuu yli 6 000 henkeä, ja alueen kyljessä olevassa Koilliskeskuksessa on monipuolinen palvelukeskittymä: suurten markettien lisäksi Koilliskeskuksessa on myös mm. terveysasema, kirjasto, koulu, päiväkoti ja paljon muita palveluita.

Linnainmaan pohjoispuolelle jäävän Lahdentien toisella puolella on niinikään uudehko asuinalue, luonnonkaunis ja rauhallinen Atala. Täälläkin on pienehkö liikekeskus sekä alakoulu ja lääkäriasema. Rakennuskanta koostuu lähinnä 1980-luvulta lähtien rakennetuista rivi- ja omakotitaloista, mutta alueella on säilynyt jonkin verran myös vanhempaa asustusta, kuten rintamamiestaloja. Atalan kylkeen rakennetaan parhaillaan uutta Risson asuinaluetta. Kaupunginosassa sijaitsee myös Halimasjärven luonnonsuojelualue, jolla on kaksi pientä suota, lehtometsä ja pieni lähde.

Katariina Kallio