Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Taidetta ympäristöstä

29.05.2018

Pinsiö on kylä kolmen pirkanmaalaisen kunnan keskellä – tämä maalaiskylä on Nokian, Hämeenkyrön ja Ylöjärven alueella ja piskuisuudestaan huolimatta Pinsiöstä on muodostunut melkoinen ympäristötaiteen helmi.

 

Yltä ja Alta (Up and Under)

Yltä ja Alta (Up and Under) on yhdysvaltalaisen taiteilijan Nancy Holtin (1938-2014) suunnittelema vaikuttava maataideteos Pinsiössä. Teos on syntynyt soranoton jäljiltä jääneeseen kuoppaan ja se on saanut innoituksensa muinaisesta, tieteellekin selittämättömistä, monumentaaliteoksista.  Yltä ja alta -teoksen tunnelit on suunnattu pääilmansuuntien mukaisesti ja lammet ovat seneca-intiaanien mukaan nimetty ”maan silmiksi”. Nancy Holt oli ensimmäisiä taiteilijoita luomassa modernia taidekäsitystä, jossa maa- ja ympäristötaide ovat arvostetussa asemassa.

Nancy Holt oli kansainvälisesti tunnettu monumentaali- ja maataiteen kehittäjä, jonka teoksia on julkisissa kokoelmissa eri puolilla maailmaa. Yltä ja alta valmistui vuonna 1998. Teos on samanaikaisesti korkeatasoinen taideteos, ulkoilu- ja retkeilyalue ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen soveltuva alue. Maataiteen ihastelun lomassa voit siis ulkoilla ja nauttia vaikkapa piknik-eväät. Lue lisää teoksesta ja katso miten pääset perille täältä.

 

Puuvuori (Tree Mountain)

Puuvuori on unkarilaisen taitelijan Agnes Denesin (s.1931) suunnittelema puistomainen taideteos, joka sijaitsee Pinsiön kylässä, Ylöjärven kaupungin alueella. Puuvuoren pohjakuvio on ellipsi, jonka halkaisijat ovat 420 m ja 270 m. Muoto on maanpinnasta loivasti ylöspäin kohoava kartiomainen soramäki, jonka korkeus on 28 m. Keinotekoiselle, hiekasta tehdylle vuorelle, on istutettu 10 600 mäntyä matemaattisen kaavan mukaan.

Puuvuori vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi tulevaisuudessa. Puuvuoren puita hallinnoivat yksityiset henkilöt. Heidän joukostaan löytyy valtion päämiehiä (mm. George Bush, Lech Walesa sekä Martti Ahtisaari), ympäristövaikuttajia ja tavallisia ylöjärveläisiä. Taiteilija Agnes Denes on yksi aikamme arvostetuimmista ympäristö- ja käsitetaiteen pioneereista. Hänen teoksensa kiertävät intensiivisesti ympäri maailmaa taidenäyttelyissä, joista mainittakoon mm. MoMa – the Museum of Modern Art, Documenta VI, the Metropolitan Museum of Art ja the Whitney Museum of American Art. Tutustu Puuvuoreen paremmin täällä.

 

Pinsiöstä, Hämeenkyrön puolelta, löytyy myös Pinsiön Taidepuisto. Taidepuistossa on jatkuvasti muuttuva ja kehittyvä taidenäyttely. Puistoon tehdään pitkin vuotta uusia teoksia ja sieltä myydään teoksia eteenpäin. Taidepuistossa on nähtävillä töitä usealta eri taiteilijalta. Taidepuiston naapurissa sijaitsee Taidehotelli Urkin Piilopirtti. Lue lisää!