Tampere on olutkaupunki - Hungry for Tampere

Tampere on olutkaupunki

25.04.2018

”Sitä mitä Tampereelta ei saa, sitä ei tarvitse!” sanoo naurahtaen nuori viiksekäs mies kun kysyn onko Tampere olutkulttuurikaupunki.

Hän elehtii vilkkaasti käsillään ja kertoo suhteestaan kotikaupunkiinsa. ”Täällä on niinku kaikki. En mää oo koskaan harkinnu täältä muuttaa pois”. Vastaus tulee jo ennen kysymystä. ”En mää puhuis mistään olutkulttuurista pelkästään, vaan ihan kulttuurista ja meiningistä. Jos otetaan vaikka tää musa ja ruokajuttu, ni kyllä me ollaan ihan omavaraisia täällä. Mistä sää muuten oot?” Vastaan, että Olutposti-lehdestä. ”Eiku mistä sää tuut, Helsingistä? Ooksä itte koskaan harkinnu muuttaa muualle?” Huomaan haastatteluni työnjaon kääntyvän ylösalaisin. Harkitsen vastausta hetken ja sanon ”En”, vaikka mieleeni muistuu kymmenen eri tilannetta, missä olen harkinnut vakavastikin muuttoa pois pääkaupunkiseudulta.

Olen hiukan kateellinen vahvasta tamperelaisesta kotiseutuidentiteetistä. Muistelen tapaamiani brittejä joilla kaikilla tuntuu olevan oman kaupunkinsa jalkapallojoukkueen kaulaliina tai tatuointi ja hyvin vahva side omaan kotiseutuunsa. Tampereella voi aistia jotain samankaltaista ilman ulkoisia merkkejä.

Astelen pitkin keskustan katuja ja vastaani tulee maamerkkejä. Ilves-hotelli, Tammerkoski, Finlaysonin tehtaat. Ihmettelen miksei Näsinneulaa rakennettu keskustaan. Hetkinen…Ravintola Messi. ”Mä menin Messiin juomaan kolpakon, se tuli pöytään istumaan” lauloi Juice Leskinen Dokumentissaan. Pikainen kurkistus sisään ihan vain historian takia. Tampere on kulttuurin suurkaupunki. Musiikki, teatteri, historia ja tietenkin myös olutkulttuuri. Ensimmäinen kosketukseni Tampereen olutmeininkiin oli jo vuosituhannen vaihteessa kun ystäväni vei minut Salhojankadun Pubiin kuuntelemaan jazzia ja maistelemaan oluita maailmalta. Paljon on vettä virrannut Tammerkoskessa sen jälkeen. Laatuoluisiin keskittyviä ravintoloita on perustettu ahkerasti ja omavaraisuus on päivän sana. Ravintolat perustavat panimoita ja panimot ravintoloita.

Tampereella on helppo liikkua vaikkei julkinen liikenne olekaan pääkaupungin veroinen. Kävellen pääsee joka paikkaan keskustassa. Välimatkat ovat lyhyitä ja kaupungissa riittää nähtävää. Tulossa oleva raitiovaunuliikenne yhdistää parin vuoden päästä kaukaisemmatkin keskustakaupunginosat toisiinsa. En ole kovin innokas baarihoppaaja, mutta Tampereen yöelämässä on imua. Panimotuttavani luetteli suoralta kädeltä ravintolasuosituksia puolentusinan verran. Kysyin, mikä näissä edellämainituissa häntä kiehtoo? Hän naurahti (Tampereella naurahdetaan paljon) ja sanoi, ettei mikään erityinen. ”Niissä nyt meinaan itse tänään käydä”. Soitan tamperelaistuneelle lapsuudenystävälleni ja pyydän häntä seuraksi kierrokselle ja oppaaksi. Nuhainen basisti vastaa puhelimeen ja joutuu kieltäytymään, mutta kehoittaa aloittamaan Plevnasta.

Panimoravintola Plevna

Vanhassa teollisuusrakennuksessa kosken läheisyydessä sijaitseva Plevna on olutravintoloiden aatelia. Tuntuu kuin astuisi sisään linnaan. Talo suosittaa kaikkia oluitaan ja ruuaksi valikoituu herkullinen maksapihvi tuhdilla perunamuusilla. Ravintolassa on tyyliä ja arvokkuutta. Kuvittelen mielessäni tilan toissavuosisadan käytössään ja olueni maistuu vieläkin paremmalta. Olut on historiallinen juoma. Ei ole ihme , että useat juomatehtaat nojaavat etiketeissään ja imagossaan historiaan. Saan vilkaista ravintolan takana toimivaan panimotilaan. Tunnen astuvani Keski-Eurooppalaiseen panimoon, missä vanha ja moderni kohtaavat. Koskipanimo ja ravintola Plevna ovat hyvin toimiva yksikkö millä tahansa mittapuulla mitaten. Tuotteet ovat kautta linjan laadukkaita ja perinteikkäitä. Koskipanimo ei kikkaile tai ratsasta uutuuksillaan trendien perässä. Arvostan.

Matkani jatkuu Pyynikin Brewhouseen joka on niin ikään historiallisessa vanhassa rakennuksessa Finlaysonin tehtaiden vastakkaisella puolella koskea. Tyylikäs tap room on kaikinpuolin olutravintolan malliesimerkki. Vanha tiili, puu ja kuparinhohtoinen hanasto houkuttavat tilaamaan ja istahtamaan ikkunapöytään siemailemaan kulttuuria. Asiakaskunta vaikuttaa varsin tyylikkäältä ja uskoisin tämän olevan heidän kantapaikkansa tuttavallisesta käytöksestä päätellen. Olut on jälleen kerran mainiota. Muuta en olisi Pyynikiltä kyllä odottanutkaan. Tunnen turvakengissäni ja farkuissani itseni ehkä hiukan alipukeutuneeksi joten jatkan matkaani kohti ystäväni suosittelemaa Gastropub Nordicia yhtä Nordic Breweryn ja Gastropub-ketjun oluthuonetta.

Valoisa saksalaistyylinen Gastropub on kuin olohuone. Rempseä henkilökunta on juttutuulella ja nuorehkot asiakkaat tuntuvat viihtyvän. Ison tilan takana sijaitsee ruokasalin oloinen tila ja sen takana Nordicin salamyhkäinen kabinetti. Näen sieluni silmin tilassa pidettävän salaseurojen rituaalisia kokouksia, missä kaikki näyttävät alivaltiosihteereiltä ja korostavat r-kirjainta vahvasti puheessaan kolpakoilla skoolaten.

”Voinko auttaa” herättää minut. Ystävällinen juomanlaskija kysyy haluanko kenties juotavaa. Palaan olohuoneen puolelle ja tilaan suosituksesta porkkanalla tai kurpitsalla maustettua olutta. Unohdin jo kumpaa se oli, mutta maku saa hymyilemään.

Tullessa Tampereelle huomio ei voi olla kiinnittymättä rautatieaseman läheisyyteen kohonneeseen pilvenpiirtäjän oloiseen rakennukseen. Mielenkiinnosta kävelen kohti Tampereen uusinta maamerkkiä. Kekseliäästi Torniksi nimetty hotelli on arkkitehtuuriltaan mielenkiintoisen kierossa ja eroaa aikalailla muusta keskustarakentamisesta. Esittäydyn ja pyydän lupaa päästä vilkaisemaan maisemaa ylimmästä kerroksesta. Pirtsakka vastaanottovirkailija pyytää astumaan hissiin mikä vie minut avaraan maisemaravintolaan. Näköala on mahtava. Yllättäen listalta löytyy myös käsityöläisoluita. Tilaan Brewcatsin tuotteen ja istahdan ikkunan viereen. Tuolia on pakko vetää jonkin verran taaksepäin. Sen verran huippaava on näköala koko seinän kokoisista ikkunoista.

Suunnittelen huomista panimokierrosta. Soundville, Pyynikki, Kaleva, Nordic ja edellä mainittu Brewcats. Tampereella riittää tutkittavaa ja ihmeteltävää. Koukkaan hotellille Tammelan torin vieressä sijaitsevan kebabeterian kautta ja selailen aterioidessani Aamulehden. Viihdyn Tampereella.

Loistavien kulkuyhteyksien varrella lepäävä Tampere on vireä olut- ja kulttuurikaupunki. Sen olutkulttuuria voisi hyvinkin verrata kaupungin musiikkitarjontaan.  Useat Pirkanmaan alueelta kohonneet yhtyeet ja artistit ovat suomalaisen musiikkimaailman kermaa. Juice, Eput, Popeda ja Negative ovat tai olivat kaikki tahoillaan hyvinkin erilaisia akteja, mutta silti heillä kaikilla on vahva tamperelainen identiteetti ja huumori puhumattakaan laadukkaasta musiikista mikä uppoaa suomalaiseen makuun. Samaa voi sanoa Tampereen olutkulttuurista. Vahva omintakeinen ote ja laatu pitävät Tampereen Suomen olutkaupunkien terävimmässä kärjessä. Kyä näi o.

 

Teksti: Mikko Hentunen, Olutposti & O2O-tapahtuman tuottaja
Kuvat: Laura Vanzo, Visit Tampere 

PS. Tampereella järjestetään 11.-12.5.2018 O2O – Oluen ja kulttuurin kevätkohtaaminen. Päivällä vietetään olutkulttuurin juhlaa jossa esittäytyvät Pirkanmaan ja Suomen mielenkiintoisimmat panimot, nautitaan paikallisesti valmistettua streetfoodia, seurataan mielenkiintoisia esityksiä ja paneeleita, kilpaillaan musabingon parissa ja voitetaan huikeita palkintoja, katsellaan lyhytelokuvia ja tietenkin maistellaan kotimaisten pienpanimoiden tuotteita. Illalla bailataan kunnolla musiikin ja hyvän oluen parissa. O2O tuo Pakkahuoneen estradille Suomen riehakkaimman puhallinyhtyeen vieraineen. Lisätiedot ja liput täältä.

Kaikki Hungry for Tampere -postaukset:

Kauppahallin ravintolat
Kaupunki & kulttuuri

Kauppahallin ravintolat

Kauppahalli on idyllinen ostos- ja ruokakeidas keskellä kaupungin sykettä.
Lue lisää
Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori
Hungry for Tampere

Rehdit teatteriravintolat Aisti ja Heinätori

Aisti ja Heinätori ovat konstailemattomia laaturavintoloita Tampereen teatterikeskittymässä.
Lue lisää
Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila
Hungry for Tampere

Public House Huurre on Kalevan komein korttelikuppila

Panimoravintolassa pannaan olut ensin ja mietitään sitten vasta ruokaa.
Lue lisää
Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa
Hungry for Tampere

Laaturavintolat Sorsapuiston tuntumassa

Tutustu Sorsapuiston kulinaariseen keskittymään!
Lue lisää