Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tampereen keikat ja klubit: syyskauden musiikki- ja komiikkatarjonta esittäytyy

24.09.2020

Artikkeli on koostettu yhteistyössä Kohokohdat.fi-verkkopalvelun kanssa.

 

Keikkakulttuuri on nousemassa monella tavoin entistä arvostetummaksi ja näkyvämmäksi osaksi tamperelaista kaupunkikulttuuria. Tapahtumatalouden tähän asti suurimmasta kriisistä huolimatta Tampereella on vahva tahto ja tekemisen meininki, joka näkyy myös tavoitteena tulla valituksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Musiikkikulttuurin säilyttämiseen satsaavat kaupungin lisäksi erityisesti yksityisomisteiset ravintolat ja keikkapaikat, sekä tietysti uskollinen yleisö.

 

Tampereen musiikkitarjonta on viime vuosina vain kasvanut laadukkaiden klubi-iltojen osalta ja uusia toimijoitakin on ilmaantunut. Hyvähenkinen kilpailu vie osaltaan tasoa eteenpäin.
Kaupungin musiikki- ja viihdeklubit starttaavat syksyyn 2020 äärimmäisen haastavassa tilanteessa. Siksi on äärimmäisen tärkeää, että jokainen keikka ja stand up -klubi saadaan toteutettua kaikkien rajoituksien ja turvatoimien puitteissa. Niin yleisöllä kuin järjestäjilläkään ei ole koskaan ollut näin suurta vastuuta toimialan tulevaisuudesta.

KYSYNTÄ LUO TARJONTAA, JOTEN TAPAHTUMA-ALAN TUKEMISEKSI KAIKKEIN PARAS KEINO ON OSTAA ENNAKKOLIPPUJA JA TOIMIA TAPAHTUMISSA VASTUULLISESTI

Tampereella live-kentän tila oli ennen kevättä oikein hyvissä kantimissa. Keikkapaikkoja on edelleenkin kaupungin kokoon suhteutettuna paljon ja niitä löytyy hyvin eri kokoluokista. Myös ravintolaviihde on Tampereen tapahtumapaikoissa merkittävässä roolissa. Erityisesti stand up -klubien monimuotoisuus on huimaa.

Syksyn ohjelmistot on julkaistu ja kokonaisuudessaan tarjonta on laadukasta. Koska monessa paikassa käyttöaste rajataan turvavälein jopa puoleen normaalista, kannattaa lippujen liput varata entistä aikaisemmin. Kysyntä luo tarjontaa, joten tapahtuma-alan tukemiseksi kaikkein paras keino on ostaa ennakkolippuja ja toimia tapahtumissa vastuullisesti.

 

Tampereen klubien syksy 2020

 

Poimimme teille Tampereen tapahtumapaikkojen syksyn musiikki- ja viihdetapahtumien kohokohtia.

 

Tampereen Komediateatteri

Ravintolateatterissa nähdään syksyllä Mika Eirtovaaran uusi stand up -show, joka tarjoilee täyslaidallisen komediaa. Puolitoistatuntisen show’n aikana kuullan kokeneen konkarikoomikon täysin uusia juttuja, jotka ovat hioutuneet ja muhineet valmiiksi kahden viime vuoden aikana.

Huikeaan suosioon noussut naiskoomikkoryhmä All Female Panel palaa myös Komediateatteriin. Vuonna 2017 perustettu ryhmä tarjoilee lavan täydeltä energiaa sekä joukon teräviä naispuolisia komiikan tekijöitä. Stand up -esiintymisten lisäksi ryhmän jäsenet Kaisa Pylkkänen, Saana Peltola, Anna Rimpelä, Ida Grönlund ja Helena Pöllänen ovat tunnettuja myös käsikirjoittajina ja näyttelijöinä.

Komediateatterin Ravintolaestradille palaa myös Anitta Ahosen show. Iso A on tunnettu hervottoman hauskana ja häpeämättömän ronskina naiskoomikkona.

Nelosen Stand Up! -ohjelmastakin tutun Jacke Björklundin stand up -soolo täydentää teatterin viihdekokonaisuutta. Jacke valloitti tamperelaisten viime syksynä keräten täydet salit joka ilta.

Komediateatterilla jatkavat lisäksi kestosuosikit Heli Sutela ja Krisse Salminen, Mentalisti Pete Poskiparta 3.0., Jukka Puotila Show ja koomikko Arimo Mustosen kokoama Arimon Stand Up Hovi.

G Livelab Tampere

Maailman parhaaksi konserttisaliksi (Mondo*DR -lehden äänestys 2020) valittu musiikkiklubi jatkaa syksyllä rajoitetun kapasiteetin keikkojen järjestämistä kotimaisten esiintyjien voimin. Esiintymään saapuvat mm. Samuli Edelmann, Maija Vilkkumaa, Herra Ylppö, Elifantree ja Wigwam Experience. Syys-joulukuun aikana G Livelabissa on luvassa yli 60 konserttia. G Livelab on viskannut ilmoille myös ajatuksen, että Tampereestakin voi sukeutua jazzin suurkaupunki. Klubista onkin nopeasti tullut kaupungin monipuolisin musiikkiklubi kotimaisten jazz-nimien myötä. Monipuolisuus on kuitenkin Muusikkojen liiton omistaman musiikkiklubin kantava ajatus.

– Syyskauden ohjelmistomme keskittyy kotimaiseen ammattimaiseen musiikkiin sen kaikissa muodoissa jazzista rapiin ja rockista klassiseen. Muusikkojen liiton paikkana meille on nyt erityisen tärkeää tarjota sekä artisteille että yleisölle turvallisia musiikkielämyksiä. Musiikki virkistää, lohduttaa ja antaa voimaa, kuvailee G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela.

G Livelab Tampere. Kuva: Laura Vanzo

Tampere-talo

Juhlavuottaan viettävässä Tampere-talossa on syksyllä lähes sata konserttia ja konserttitarjonta täydentyy vielä syksyn edetessä. Määrä sisältää Tampere-talon omat ja ulkopuolisten tuottajien konsertit, joista osa on keväältä siirtyneitä, sekä Tampere Filharmonian konsertit.

Syksyllä Tampere-talon lavalle nousee mm. Dalindéo, Egotrippi & Turun Filharmoninen orkesteri, Irina Björklund & Pauanne, Anna Puu ja monia muita kotimaisia huippunimiä. Myös ulkomailta saadaan vieraita, sillä joulukuussa Yhdysvalloista saapuu Manhattan Transfer.

Sorsaklubi on Tampere-talon Sorsapuistosalissa pesää pitävä live-klubi. Lokakuussa klubilla nähdään ja kuullaan vuonna 1989 perustettu ja maailmallakin kosolti kierrellyt The 69 Eyes.

Tapahtumien järjestäminen olisi ollut hankalaa ilman opetus- ja kulttuuriministeriö myöntämää 500 000 euron avustusta.

– Tuki varmistaa myös sen, että meidän on mahdollista jatkaa yhteiskuntavastuullisen tehtävämme toteuttamista tarjoamalla monipuolista kulttuuriohjelmistoa erilaisille kohderyhmille myös näin poikkeusaikana. Tämä vuosi on 30-vuotisjuhlavuotemme ja saamme syksyllä tarjota yleisölle upean kulttuuriohjelman, joka on turvallinen, vastuullinen ja juhlavuotemme arvoinen, Paulina Ahokas kertoo.

– Tampere-talon konsertit toteutetaan rajoitetulla yleisömäärällä, turvavälein ja numeroimattomin paikoin. Isoon saliin otamme enintään 800 katsojaa, kun sen maksimikapasiteetti on 2000. Pienen salin 500 katsojan enimmäiskapasiteetti on puolitettu, sanoo liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen.

Tapahtumatilojen enimmäiskapasiteettia on laskettu ja syksyn konsertteihin myydään rajoitettu määrä numeroimattomia lippuja. Tampere-talo on käsitelty kesäkuussa pitkävaikutteisella, bakteereja ja viruksia tuhoavalla katalyysipinnoitteella.

– Koronarajoitusten pitkäaikaisvaikutukset tapahtuma-alan ahdinkoon ovat suuret. Alalla on merkittävät vaikutukset työllisyyteen niin suoraan kuin välillisesti. Meidän on opittava toimimaan siten, että turvaamme turvallisuuden ja terveyden, mutta myös alan yritysten ja työntekijöiden toimeentulon ja loivennamme koronan aiheuttamaa talouskriisiä, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas muistuttaa.

– Olennaisinta on löytää mahdollisimman turvallinen tapa toteuttaa tapahtumia. Pelkästään osallistujamääriin sidotut rajoitukset eivät enää ole perusteltuja. Tapahtumajärjestäminen on normaaliolosuhteissakin vahvasti säädeltyä ja vastuu yleisöturvallisuudesta on suuri. Siksi nykytilanteessa on järkevintä, että ihmiset kokoontuvat ammattimaisten, ohjeita noudattavien tapahtumanjärjestäjien turvallisissa tapahtumissa, Paulina Ahokas sanoo.

Kangasala-talo

Aivan Tampereen kyljessä sijaitsevan Kangasala-talon syksyssä on kaikkea klassisesta jazzin ja rockin kautta viihdemusiikkiin, teatteria ja stand upia unohtamatta. Monipuoliseen musiikkiohjelmistoon kuuluvat myös Jukka Kuoppamäen yhteislaulukonsertti ja Iiro Rantala Flock. Suosittu lauluyhtye Rajaton on saanut lokakuulle lisäesityksen ja jazzmusiikin ystävät saavat nauttia iloisesti svengaavasta Jazzmuseosta. Lokakuussa legendaarinen Heikki Silvennoinen esiintyy yhdessä popkanteletar Ida Elinan ja bändin kanssa. Koko kansan laulut soivat Ilkka Vainion 60v-juhlakonsertissa. Teatterilavalla Miia Nuutila ja Pauliina Hukkanen ovat pahasti Terapian tarpeessa jälleen.

Kangasala-sali. Kuva: Irmeli Jokilampi

Esityksiin voi ostaa lippuja turvallisin mielin. Kangasala-talo on lisännyt lipunmyyntiehtoihin koronaturvan. Jos asiakas saa hengitystieinfektion oireita ja tapahtumaan osallistuminen estyy sen vuoksi, on asiakkaalla oikeus saada hyvitys käyttämättä jääneestä lipusta, kunhan ilmoittaa sairastumisestaan ennen tapahtuman alkua Kangasala-talon lipunmyyntiin.

Kangasala-talo rajoittaa Kangasala-salin käyttöasteen kolmannekseen syys- ja lokakuussa, jotta turvavälit pystytään takaamaan katsomossa. Takit saa ottaa katsomoon naulakkojonojen välttämiseksi. Yleisö ohjataan Kangasala-saliin kahdesta kerroksesta ja kolmesta eri ovesta.

– Teemme kaiken mahdollisen jonotustilanteiden minimoimiseksi, sanoo Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen.

Sorella

Tampereen uusin klubi on koostanut ohjelmatarjontansa aikuismusiikin ja stand up -viihteen komboksi. Erityismaininnan klubi saa yhdistämällä tähän kaikkee laadukkaan ruoka- ja juomavalikoiman. Livepäiviä on keskiviikosta torstaihin ja monille keikoille on vapaa pääsy. Ennakkoliput kannattaa ostaa, kun lavalle nousee syyskuussa Sani duo ja seuraavana iltana Johanna Debreczeni & Mirka Dojan. Lokakuussa iltaa Göstan parissa vietetään A-J Keskisen tulkitsemana. Sami Saari ja Jazzpojat tuovat Tampereelle svengaavaa jazzia ja soulia. Lokakuun loppupuolen esiintyjinä Pasi Vainionperä ja Markus Salo & Jari Latomaa.

Tampereen Tullikamari

Korona-aika vaikutti kesällä voimakkaasti Tullikamarin toimintaan ja konserttitoiminta starttaa vasta syyskuussa, jos koronarajoitukset antavat myöden. Syksyn ohjelmisto täydentyy vielä, ja julkaistuihin nimiin kuuluvan mm. syyskuussa esiintyvät yhtyeet Uniklubi ja 22-Pistepirkko, lokakuussa Sanni ja Viikate sekä marraskuussa Sir Elwoodin Hiljaiset Värit ja Pulse – The Finnish Tribute To Pink Floyd -yhtyeen 15-vuotisjuhlakonsertti.

Legendaarisella keikkapaikalla on tehty syyskautta varten tilojen uudelleen järjestelyjä ja niiden myötä taloon voidaan ottaa rajoitetulla kapasiteetilla 450 musiikinystävää kerrallaan turvallisesti ja ohjeistusten mukaisesti. Tullikamarilla noudatetaan tarkasti viranomaisten määräyksiä ja suosituksia. Kaikki esiintymiset tapahtuvat talon ison salin, Pakkahuoneen lavalla.

Tullikamarin Pakkahuone. Kuva: Laura Vanzo

Tampereen Tullikamarin toiminta elävän musiikin ja muun kulttuurin puolesta on jatkunut jo yli 30 vuotta. Siinä ajassa Tullikamarista on tullut merkittävä suomalainen keikkapaikka ja tapahtumakeskus. Normaalitilanteessa Pakkahuoneella ja Klubilla vierailee vuosittain yhteensä lähes neljännesmiljoona kävijää.

TTT-Klubi

Hyviä uutisia tarjoilleen TTT-Klubin syyskausi alkoi loppuunmyydyllä viikonlopulla.

– Yleisö todella haluaa tulla tapahtumiin. Tällaisen johtopäätöksen voi vetää, kun katsoo TTT-Klubin ensimmäisen syysviikonlopun tilannetta. Kaikki kolme esitystä on loppuunvarattu, kuvaili ohjelmatuottaja Mika Kauhanen klubilta.

Liput kannattaa silloin todellakin ostaa ajoissa. TTT-Klubin keikkarintamasta nousee esiin lauantain 19.9. ensivierailu. Ensimmäistä kertaa Tampereella nähdään blues- ja soul-vetoinen kokonaisuus Ladies Blues Revue with Helge Tallqvist Band. ”Suomen parhaat blues-laulajat ovat naisia”, otsikoi Helsingin Sanomat arvionsa kokoonpanon debyyttikonsertista pääkaupungissa. Lokakuun alkajaisiksi 3.10. lavalle nousee puolestaan bluesin ja muun rytmimusiikin veteraani, Eero Raittinen.

TTT-Klubi on stand up- ja ravintolaviihteen aitiopaikka. Sen ravintolanäyttämö tarjoaa musiikin ja komedian ystäville uniikin ja tunnelmallisen tilan aikuiseen makuun. Jukka Lindströmin avauksessa loppuunmyydyn, ihka uuden show’n voi onneksi nähdä myös tuonnempana. Sen muut esityspäivät TTT-Klubilla noin kerran kuussa. Muissa stand up -illoissa lavalle nousevat mm. Ursula Herlin, Tomi Haustola ja Heli Sutela. Ohjelmistoon kuuluu myös stand up -henkinen Mars vs. Venus? -parisuhdekomedia, jossa lavan saavat koomikot Riku Suokas ja Johanna Tohni.

Pop Fiction. Kuva: Kari Sunnari

Pop Fiction saa vihdoin vuoronsa 2.10. Heikki Syrjän ja Johanna Tohnin käsikirjoittamassa sketsi- ja musiikkikavalkadissa nähdään lavalla Tohni, Sami Hintsanen ja Juha Junttu. Värikäs ilta on tiedossa 8.10. kun juhlitaan Idiootit ympärilläni -esityksen ensi-iltaa. Musiikillinen ja humoristinen show tutkii viime vuosien menestyneimmän self help -kirjan luokitteluja.
Viranomaisten ohjeistusten mukaisesti TTT-Klubilla pidetään huolta turvaväleistä ja hygieniasta. Lippuja tapahtumiin myydään tällä hetkellä vain puolet salin normaalista yleisökapasiteetista.

Olympia-kortteli

Olympiassa startataan keikat lokakuussa rajoitetulla kapasiteetilla. Olympia-kortteli on Tampereen tuorein isoihin keikkapaikkoihin kuuluvista tapahtumapaikoista. Ohjelmapäällikkö Marko Nikulan luotsaama musiikkivalikoima on monipuolinen ja keikkapaikan konserteissa käy kaikenikäistä yleisöä.

Tapahtumien yhteydessä pääsee nauttimaan myös monipuolisista ravintolapalveluista niin erilaisin juomin kuin ruoka-annoksinkin. Ennen kevättä keikkakävijöiden määrä on ollut jatkuvassa nousussa. Lokakuussa Olympiassa nähdään ensimmäiset keikat seitsemään kuukauteen rajoitetulla 200 hengen kapasiteetilla, mikä on noin kolmasosa normaalista. Tapahtumissa huomioidaan turvavälit ja huolehditaan hygieniasuosituksista.

Olympiassa nähdään loka-marraskuussa muun muassa Kalevauva.fi, Kynnet, Topi Saha & Ylva Haru, Lasten Hautausmaa duo, Behm, Olavi Uusivirta, Oranssi Pazuzu, Kauriinmetsästäjät ja Matti Johannes Koivu.

Tampereen Teatterin klubit Kulttuuriravintola Kivessä

Tampereen Teatterin boheemin ravintolanäyttämön klubi-illat ovat ottaneet kovan iskun, sillä Kulttuuriravintola Kiven katsomotilat on tällä hetkellä rajoitettu vain 50 paikkaan. Tampereen Teatterin kyljessä klubitoimintaa on viikolla ja viikonloppuisin keskitytään ravintolatoimintaan ilman esiintyjiä.

Jukka Leistin ja Olavi Virta Ensemblen intiimin musiikkiesityksen ensi-ilta siirtyi ja Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots etc. sai lopulta ensi-iltansa elokuussa. Esitys nähdään syysnäytäntökaudella vielä kuusi kertaa. Luvassa on Georg Otsin ja Olavi Virran tunnetuksi tekemiä kappaleita uudelleen sovitettuina sekä Leistin kirjoittamia runoja ja ajatelmia.
Tamperelaisen elävän musiikin blues & roots-musiikkiyhdistys BluesLovers ei ole julkaissut syksylle lainkaan suosittuja Down Home Kivi -bluesiltojaan.

Jazz Club Kiven kuukausittaiset illat onneksi järjestetään. Syyskuussa startanneen klubin lokakuun esiintyjä ulkomailta joutui perumaan karanteenirajoitusten vuoksi ja tilalle etsitään uutta esiintyjää. Marraskuussa koetaan Harri Kuusijärvi Koutus -yhtyeen levyjulkaisu ja lämppärinä Kalevi Hämäläinen Group. Joulukuussa nähdään ennakkotietojen mukaan melodisen svengaavaksi ja elämänmyönteiseksi jazzyhtyeeksi luonnehdittu Aapo Heinonen Quintet.

Lokakuussa Kivessä nähdään myös kertaluontoinen esitys Saako näin rakastaa? Musiikkiesitys kertoo monenlaisesta rakkaudesta ja siinä tamperelaisen muusikko Anna Katariinan tulkitsemana kuullaan monipuolisesti muun muassa jazzia, musikaalisävelmiä sekä Annan omaa musiikkia. Musiikkiesitykseen kuuluu bändi ja muut esiintyjät.
Mari Turusen ja Kaisa Helan Häpeä! -Nolo komedia -esitystä voidaan luonnehtia komiikkaklubin piiriin ainakin 21.10. asti, sillä sen jälkeen se siirtyy Frenckell-näyttämölle suuren kysynnän vuoksi.

Ohjelmisto voi täydentyä vielä syysnäytäntökaudella.

– Syksyllä saattaa tulla muitakin esiintymisiä, sillä tilanne elää koronan takia koko ajan, kertoo Kiven ohjelmistosta vastaava Mari Posti.

Teerenpeli

Teerenpelin viihdetarjonta edustaa kaupungin monipuolisinta baarikultuuria ja baari tunnetaan pioneerina klubiviihteen saralla. Kaupungin pitkäikäisimmän stand up -klubin syyskausi jatkuu 26.9. alkaen ja vaikka syyskauden muita Teerenpelissä stand up -iltoja ei olla vielä julkaistu, niitä varmasti nähdään vähintään kuukausittain.

Myös uudeksi hitiksi noussut Kuitenkin v*****aa kaikki -improshow saa jatkoa Teeren uudistuneessa kellarissa. Kaupungin terapeuttisinta improshowta vetävät upeat, valovoimaiset ja räväkät Johanna Tohni ja Jenna Teinilä. Improvisoivana muusikkona toimii Samuel Teini.

Teerenpelin kellariin sopii myös blues, jonka sävyjä erilaisilla elementeillä höystettynä maalailee lokakuussa JJ Nyberghin luotsaama kokoonpano Bluesradiators. Kaikupartio valtaa Teerenpelin uuden lavan marraskuun lopussa, jolloin luvassa 60-luvun musiikkia ja hullunkurisia ilmeitä.

Irlantilaispub O’Connell’s

O’Connell’s on välitön ja aito irlantilaispubi, jossa suosittujen pubivisailujen lisäksi rentoa irlantilaista tunnelmaa piristetään hyvällä musiikilla virikkeellisillä englannin kielisillä improilloilla, joilla on pubissa jo pitkät perinteet. JadaJada Improv Night tapahtuu tuttuun tapaan joka kuun ensimmäisenä torstaina. Klubi sai alkujaan kipinänsä yhdysvaltalaissyntyiseltä Trent Pancylta, joka huomasi opiskeluaikanaan, ettei Tampereella ollut juomista, juhlintaa ja musiikkia lukuun ottamatta tarjolla juurikaan englanninkielistä viihdettä. Musiikkiklubi eli Club ALT jatkuu joka kuun ensimmäisenä perjantaina tuoden lavalle huipputason esiintyjiä yhteistyössä Alt Agencyn kanssa. Ilmaisklubeilla on tilaa niin monelle kuin on istumapaikkoja, eli tiedossa on normaalista poikkeavaa tunnelmaa.

Telakka

Tampereelta löytyy myös persoonallisia pikkuklubeja, kuten Tullin aukiolla toimiva ja kauniin akustisen maanläheisesti kajahteleva Kulttuuritalo Telakka. Alennetun kapasiteetin klubi-iltoja on julkaistu joulukuulle asti. Keikkakalenterille on rävähtänyt indie-musiikin nimiä, jazzyhtyeitä ja mm. uuden ajan tamperelaispoppia esittävä Laura Moisio. Klubin tutut klubit, kuten Rahvaanmusiikin kerho ja TamJazz ry:n jamit jatkavat ohjelmistossa. Lavalla nähdään myös Telakan oman henkilökunnan loistava bändi The Fisk ja Hot Heros -jazzbändi nähdään lavalla yhdessä talon ohjelmapäällikön, Janne Laurilan kera. Syyskauden kalenterista löytyy yhtyeitä ja nimiä kuten Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Kielo Kärkkäinen, Joose Keskitalo, Räjäyttäjät, Hexvessel, Talmud Beach, Faarao Pirttikangas sekä Telakalla uudempi tuttavuus Isaac Sene.

Jotain positiivistakin vallitseva tilanne ja istuva keikkakokemus tuo mukanaan.

– Orkesterikokemus on leppoisalla tavalla mukavempi, kun keikoilla ei ole tungosta, kertoo Markku Mäkiranta Telakalta.

 

Lisää aktiivisia pikkuklubeja

 

Vastavirta-klubi

Vastavirta-klubi on Tampereen Pispalassa sijaitseva vaihtoehtoinen rock-klubi. Se on osa laajaa ja monipuolista kansalaisaktivismia sekä vaihtoehtokulttuuria Tampereella ja koko Suomessa.

Jack the Rooster

Jack the Rooster on Tampereen klubeista ehkä se rock-henkisin ja yksi aktiivisimmista.

Kulttuurikeskus Maanalainen

Kulttuurikeskus Maanalainen on Tampereen elävän musiikin tarjonnan kehittämiseen keskittyvän Kulttuuriosuuskunta TRELMU:n perustama ja pyörittämä matalan kynnyksen keikkaravintola. Siellä esiintyy paljon tuntemattomiakin bändejä, mikä tekee paikasta tärkeän myös uusille tulokkaille erityisesti underground-musiikin piireissä.

 

Artikkeli on koostettu yhteistyössä Kohokohdat.fi-verkkopalvelun kanssa.

Visit Tampere ei vastaa mahdollisista muutoksista tämän koosteen tietoihin, tarkistathan tiedot tarvittaessa järjestävältä taholta.