Siirry sisältöön

 

Tampere on tulvillaan kulttuuria ja mielenkiintoisia henkilötarinoita, joihin pääsee tutustumaan kätevästi vaikkapa kulttuuriraittia seuraillen. Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut on julkaissut jo yli 20 Tampereen kulttuuriraittia, joista muutamat on kerätty myös tähän artikkeliin.

 

Wivi Lönnin raitti

Wivi Lönn on suomalaisten naisarkkitehtien pioneeri. Uransa alussa hän voitti kutsukilpailuja kotikaupungissaan Tampereella. Lönn sai suunniteltavakseen kouluja, ja Tampereelle toteutettujen rakennusten myötä lisääntyivät vastaavat toimeksiannot eri puolilla Suomea. Lönn vaikutti merkittävästi Tampereen arkkitehtuuriin 1900-luvun alussa, kun kaupungissa elettiin taloudellisen nousukauden aikaa. Lähde Wivi Lönnin raitille tästä.

 

Komisario Koskisen Tampere

Komisario Sakari Koskinen on tuttu hahmo tamperelaiskirjailija Seppo Jokisen kirjoista. Tämä kapeakasvoinen ja sinisilmäinen perustamperelainen komisario pukeutuu mieluiten samettibleiseriin ja farkkuihin, ja hän kammoaa kravattia. Komisario Koskisen matkaan pääset tästä.

 

Juicen Tampere

Juice Leskinen astui ensimmäisen kerran Tampereen maaperälle loppukesästä 1969. Juice teki muutaman kaverinsa kanssa liftausreissun, jonka ensimmäinen kohde oli Tampere. Juice koki Tampereen suureksi Juankoskeksi ja siksi heti kotoisaksi: kummassakin on keskellä kylää koski ja sen rannalla vanhoja tehtaita, kosken ylä- ja alapuolella laajat vedet. Seuraa Juicen elämää Tampereella täältä.

 

Kapinaraitti 1918

Huhtikuun 6. päivän aamuna vuonna 1918 Tampere oli täynnä savuavia raunioita ja kaduilla lojuvia ruumiita. 2000 ihmistä oli saanut surmansa taistelussa. Vuoden 1918 sota vaati lisää uhreja kaupungin valtausta seuranneissa rankaisutoimissa ja vankileireillä. Vuoden 1918 tapahtumilla on monta totuutta ja monta nimeä: sisällissota, kansalaissota, vapaussota, luokkasota ja veljessota. Vanhempi väki käyttää kuitenkin osapuolesta riippumatta tavallisesti tapahtumasta nimeä kapina. Tutustu kapinaraittiin täällä.

 

Tutustu myös Tampereen julkisiin veistoksiin ja monumentteihin! Näiden kohteiden kautta voi tehdä kävelykierroksen keskusta-alueella ja kuulla samalla historian siipien havinan.

 

Kaikki Tampereen kulttuuriraitit löytyvät täältä.