Teatterikevät 2019 - Visit Tampere

Teatterikevät 2019

05.11.2018

Tampere on tunnettu ja ylpeä kattavasta teatteritarjonnastaan! Täällä teatterista pääsee nauttimaan ympäri vuoden ja tarjolla on kaikkea klassikkonäytelmistä ja suurmusikaaleista uudemman polven stand-upiin ja komedianäytelmiin. Tähän artikkeliin olemme koonneet kevätkauden 2019 teatterien tarjonnan, joista voit valita suosikkisi ja lähteä nauttimaan huipputeatterista!   

Tampereen Teatteri

Tampereen Teatterissa syksyltä jatkuvat suosittu Mikka Kannisen ja Miika Nousiaisen komedia Juurihoito, Leo Tolstoin romaaniin pohjautuva romanttinen draama Anna Karenina, Mikko Roihan ohjaama Juhani Ahon klassikko Juha, Anna-Elina Lyytikäisen koskettava ja humoristinen Sylityksin,koskettava kasvutarina Sademies ja stand up- koomikoiden Ismo Leikolan ja Kalle Pylvänäisen luoma nauruiloittelu Saikkua, kiitos! Keväällä nähdään myös syksyltä tutuksi tulleen laatujournalismin elävän esityksen konsepti Musta Laatikko, joka pohjautuu Helsingin Sanomien toimittajien ja kuvaajien kuulemiin tositarinoihin. Musta laatikko viihdyttää teatterikeväänä vain yhden esityksen verran.  

Kevään 2019 uusina näytöksinä nähdään

 

Pakolaiset

Pakolaiset on Johannes Linnankosken romaaniin perustuva teos, joka käsittelee armon ja anteeksiannon testamenttia. Samalla se on maanviljelyn historian kuvaus ja yhden aikakauden päätös. Kantaesitys on veisun, tanssin ja kipeän kuvan esitys,joka sulkee sisäänsä niin suomalaisten useat heimot kuin talonpojan päättymättömän matkanteonkin.

Häpeä! – Nolo komedia

Häpeä! – Nolo komedia on riemukas ristiretki häpeän ytimeen Kaisa Helan ja Mari Turusen näyttelemänä. Esityksessä pureudutaan kysymykseen mitä on häpeä? Onko se nolo hetki arjessa vai halvaannuttava tunnetila sukujuhlissa? Onko se pientä kompurointia korkkareissa vai täydellinen mahalasku? Kantaesitys on tuotettu yhteistyössä Linnateatterin kanssa.

Rikos ruutupaperilla

Rikos ruutupaperilla on Esa Latva-Äijön neljäs dekkarikomedia jääräpäistä. Pääosan vanhaa jäärää näyttelee Esko Kovero, jolla on unelma. Jälkiviisaana on helppo todeta, että tämä unelma olisi kannattanut pitää ihan omana tietona. Rikos on valmis, kun unelmasta tulee yhteistä omaisuutta, johon jokaisella on sanansa sanottavana.

Rakkauskirjeitä

Rakkauskirjeitä on Pulitzer-palkittu näytelmä, jonka rooleihin astuvat yhdet Suomen rakastetuimmista näyttelijöistä, Seela Sella ja Esko Roine. Andrew ja Melissa ovat lapsuudenystäviä, jotka pitävät toisiinsa yhteyttä läpi vuosikymmenten kirjoittamalla kirjeitä. Näytelmän luonteeseen kuuluu, että sitä ei missään nimessä saa opetella ulkoa, vaan esitys tapahtuu hetkessä, tässä ja nyt. Luvassa ei ole pikkusievää muistelua tai kaihoisaa nostalgiaa, vaan kirjeenvaihto on aitoa ja elämänmakuista, räävitöntä ja hauskaa.

Spiraali

Spiraali on taikuutta ja lavahypnoosia sisältävä villi rakkaustarina ja aikaseikkailu. Esitys kuljettaa katsojia tunnelmasta toiseen unenomaisen vapaasti, logiikasta piittaamatta. Spiraali etsii maagista realismia liikkeen ja musiikin keinoin ja haastaa tietoisesti kronologisen tarinankerronnan. Kantaesitys on Tampereen Teatterin ja Tampereen Musiikkiakatemian yhteistuotanto.

Miehen kosketus

Miehen kosketus on dokumenttiteatteria suomalaisten miesten kosketushistoriasta. Esitys on kaunis matka lapsuuden, miehuuden, vanhemmuuden ja vanhenemisen maisemiin. Se etsii puhumattomuuden synnyinsijoja sydämellisellä ja humoristisella otteella. Esitys on Vaara-kollektiivin & Kajaanin kaupunginteatterin tuottama esitys ja se perustuu 45 tavallisen suomalaisen miehen ja 25 asiantuntijan ja tutkijan haastatteluihin. Miehen kosketus vierailee Tampereen Teatterissa kahden esityksen verran.

Viettelyksen asuntovaunu

Rakastajat- teatteri vierailee esityksellään Viettelyksen asuntovaunu Tampereen teatterissa kolmen esityksen verran. Viettelyksen asuntovaunu on Miko Kivisen ja Leea Klemolan kirjoittama näytelmä sosiaalisesta identiteetistä sekä siitä, keitä me olemme toisen katseen alla, keitä me yritämme olla ja keneksi pelkäämme paljastuvamme. Se on näytelmä työstä, rakkaudesta, maskuliinisuuden kriisistä sekä sukupuolirooleista. Esitys kertoo ihmisistä jotka etsivät kiihkeästi onneaan, vaikka eivät aina tiedä miten ja mistä se löytyisi Porissa, Isomäen leirintäalueella.

Parasta elämässä on Martti Suosalon lempeän komediallinen monologi, jossa kroonisesti masentuneen äidin poika koettaa piristää äitiään listaamalla asioita, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista. Asioita, joita kaikkien on hyvä palauttaa välillä mieleen. Parasta elämässä- esitys perustuu brittikirjailija Duncan Macmillanin tekstiin Every Brilliant Thing. Martti Suosalo vierailee Tampereen Teatterissa kolmen esityksen verran.  

Tampereen Työväen Teatteri

Tampereen Työväen Teatterin syksyllä suosiota niittäneistä näytelmistä pääsee kevätkaudellakin nauttimaan: ohjelmistossa jatkavat menestysmusikaali Billy Elliot, Tommi Auvosen ja Seija Holman huiman hauska ja kömpelön karhea Vanhoja poikia, stand-up parisuhdekomedia Mars VS. Venus, Mika Ripatin komedia Vakavuusongelma, komediahitti Tämä on ryöstö!, hävyttömän hauska karaoke-show Kuumia aaltoja, henkilöhahmoillaan hurmaava Pässi sekä tikahduttavan hauska Riku Suokkaan stand -up Luolamies.  

Kevään 2019 uusina näytöksinä nähdään:

 

Avustettu itserakkaus

Avustettu itserakkaus on komedia elämän tavallisista tapahtumista, jotka kuitenkin yllättävät meidät. Koomikko Jari Kaula on onnistunut pakenemaan elämää ja sen ikäviä sivuvaikutuksia hämmästyttävän kauan. Vaikea ihmissuhde, ylisuuri asuntolaina ja kiukuttelevat lapset loistavat poissaolollaan! Kun Jari tahtomattaan rakastuu turkulaiseen parturikampaajansa, hänen huumorintajunsa joutuu koetukselle. Selja haluaa tulla onnelliseksi, mikä osoittautuu vaikeaksi tai vähintäänkin keskivaikeaksi tehtäväksi egosentrisen Jarin kanssa.

Myrsky

Myrsky kuuluu Shakespearen esitetyimpiin näytelmiin ja esityksen tulkinta sijoittuu ihmisen ja luonnon välisen valtataistelun viimeiseen erään, ilmastonmuutoksen aikaan. Vallasta syösty mies on hautonut kostoa kauan. Ja viimeinkin kohtalo toimittaa viholliset hänen mahtinsa ulottuville. Yhdessä henkipalvelijoidensa kanssa Prospero loihtii esiin vihollistensa pahimmat painajaiset. Vallanhalun, viinan ja rakkauden sekoittamat haaksirikkoiset tempautuvat pyörteeseen, jossa narrit muuttuvat kuninkaiksi, kuninkaat narreiksi.

Feeri

Feerissä lapset opettelevat yhdessä mitä ystävyys tarkoittaa, kuinka ystävät puhuvat toisilleen, miten he koskettavat toisiaan ja miten käydään raivoisia riitoja, joihin ystävyys ei kuitenkaan kaadu. He oppivat katsomaan toisen silmin ja tuntemaan miltä toisesta tuntuu. Feerin ikäsuositus on 4-8 -vuotta.

Lion- The Weird ans Magical Abracadabra Circus Show

Näyttelijä-miimikko Marc Gassot’lle räätälöidyn teoksen ohjaa suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Sanna Silvennoinen. Silvennoisen esitys kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä Gassot’n virtuoosimaisella mimiikalla ja kauhuelokuvista tutulla splätterillä. Klovneriaa, hämmästyttävää taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä sisältävä teos on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Nuorten lisäksi myös aikuiset viihtyvät katsomossa!

Vaahtoa!

Kermaisen kitkerä ja törkeän hauska teatterishow palaa ohjelmistoon tekijöiden pyynnöstä! Keväällä 2019 vaahtoaminen jatkuu Kellariteatterissa vielä viiden esityksen verran. teos tarkastelee sukupuolen merkitystä teatteritraditiossa ja laajenee käsittelemään laitosteatterihierarkiaa, sukupolvien välisiä suhteita, vallankäyttöä, sekä taiteen tekemisen vastuuta ja etiikkaa. Roolit vaihtuvat, vaahtoasut kuplivat, diivat ja gurut nousevat haudoistaan, verkkosukat repeilevät, hierarkiat räjähtelevät, ruusut lentelevät ja unelmat muotoutuvat, kun naiset vaahtoavat pois teatteritradition täydeltä turhaumaa.

Punainen viiva

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään Ilmari Kiannon kansallisklassikko Punainen viiva ja kaksi Red Nose Companyn huippukoomikkoa? Syntyy huumorin ja livemusiikin täyteinen yleisömenestys! Juoksuhaudantiellä läpimurtonsa tehneet näyttelijät Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama vievät katsojansa kainuulaisen Korpiloukon mökkiin ja suomalaisen yhteiskunnan, äänioikeuden ja tasa-arvon juurille.

Parasta ennen Hurmaava Ilmari Saarelainen on näytellyt 50 vuotta ja juhlan kunniaksi Saarelaisen esittämä Parasta ennen palaa juurilleen Eino Salmelaisen näyttämölle, josta huippusuositun ikäkomedian voittokulku alkoi vuonna 2010. Superhauskassa yhden miehen komediassa kuulet ikääntymisestä ihan kaiken. Kaksikymppisen elämässä tapahtuu paljon, eikö vain. Menet naimisiin, saat lapsia, teet uraa, saat potkut, eroat, menet uudestaan naimisiin, harkitset eteisen maalaamista mintunvihreäksi. Maali loppuu, elämä jatkuu. Täytät 40 vuotta, 60 vuotta. Kunnes heräät 80-vuotiaana, keität kahvit ja otat sokerittoman, lastulevyltä maistuvan pullan. Pureskelet sitä – ja äkkiä onkin jo ilta.  

Tampereen komediateatteri

Komediateatterin ohjelmistossa jatkavat syksyltä selkäpiitä karmiva Ghost Stories- kauhutarinoita, hulvaton komedia Linnan juhlat, seikkailutarina Veljeni Leijonamieli, Jordi Galceranin palkittu komedia Otto vai pano, mentalisti Pete Poskiparran Mielenmagiaa, huvittava Jukka Puotila Showsekä humoristinen Arimon Stand Up Hovi.  

Naurua kevätkaudella 2019 lähtevät hersyttelemään:

 

Hirmu jätkä

Allu Tuppuraisen tähdittämä Hirmu jätkä -komedia on Allun itsensä kirjoittama tarina Turusen Masasta, siitä kuinka seksuaalisuus heräsi Masassa ja hänestä kasvoi aikuinen… tai no, ainakin Masa. Hirmu jätkä on koskettavan hauska näytelmä, joka vie katsojansa hetkeksi nuoruusvuosien ihanuuteen. Esitystä ei suositella lapsille.

Korot kattoon

Ensimmäinen suomalainen telenovela Korot kattoon on komedia kovasta yrittämisestä ihmissuhteiden viidakossa. Luvassa on railakasta menoa, mielipuolisia käänteitä ja intensiivisiä tuijotuksia! Marja-Leena tulee ravintolaan ostamaan facebook-kirpparimekkoa Evalta. Myyntihenkinen Eva saa selville ettei Marja-Leenalla ole miestä. Eipä aikaakaan, kun Eva on perustanut valmentavan treffipalvelun ja niin alkaa Marja-Leenan treenaus ihmissuhdemarkkinoille ja intensiivivalmennus kohti villejä viettelyksiä.

Mielensäpahoittaja ja poika

Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja saapuu uudelleen Komediateatteriin. Näytelmä pohjautuu Kyrön teoksiin Mielensäpahoittaja, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike ja Miniä. Mausteena on käytetty myös kirjailijan Helsingin Sanomissa julkaistuja kolumneja.

Pöljänpojan vakuutus

Pekka Huotarin esikois-romaaniin pohjautuva Pöljänpojan vakuutus kertoo Pohjois-Pohjanmaalta Helsinkiin könynneestä miehestä, tivolin vedenneidon ja viinaan menevän tykinkuulan tuuraajan pojasta, joka on tyrinyt isoimman roolinsa: osansa miehenä ja isänä. Pöljänpojan tarina on rakkaustarina. Se liikkuu kahdessa aikatasossa, pienen pojan ja aikuisen äijän näkökulmissa.

Risto Räppääjä ja villi kone

Risto saa tietsikan ja jää pelikoukkuun! Vanhat kaverit ja leikit saavat jäädä, kun tietokoneukkelit ottavat vallan. Meno muuttuu hurjaksi, eivätkä aikuisetkaan välty koneen villityksiltä. Sinikka ja Tiina Nopolan lempeä huumori pääsee tässäkin tarinassa oikeuksiinsa. Näytelmä toimii mainiona keskustelunavauksena perheessä tietokonepelien ja mobiililaitteiden käytöstä ja säännöistä!  

Tanssiteatteri MD

Tanssiteatteri MD:ssä jatkuu sysksyltä Ystäväni Pikku Pörriäinen. Uusina kevään esityksinä nähdään Tanssiteatteri Minimin vierailuesitys Hybrid Momentum, Teatteri Siperian ja Tanssiteatteri MD:n yhteistuotanto Suuri harppaus, sekä omat tuotannot Segunda Practtica sekä Sankari Moilanen ja Eve.

Hybrid Momentum on kahden aikuistumista välttelevän tanssijan liikkeellinen pelikenttä, jossa näyttämö on nykytanssin abstraktilla runollisuudella sekä katutanssin raa’alla fyysisyydellä puhutteleva hybridi. Antti Lahden ja Mikko Makkosen yhteistyössä syntynyt tanssiteos kumpuaa liikkeen työstämisen ilosta ja omien sekä yhteisten rajojen venyttämisestä.

Suuri harppaus tutkii unelmia ja elämänmuutoksia. Esitys on kolmiosainen, eri todellisuuksissa liikkuva näyttämökertomus. 

Segunda Prattica on koreografi Mari Rosendahlin, taiteilija Stefan Lindforsin ja säveltäjä Jussi-Pekka Nuton kolminäytöksinen partituuri viidelle tanssijalle ja yhdelle höönteiselle. Teos on surrealistinen taidematka, joka antaa katsojan mielikuvitukselle vapauden maalata maisemaa illuusion, kehon kielen ja kosketusten kautta. Secunda Prattica kuljettaa yleisön barokki- ja oopperaviitteiden kautta tunnelmoivaan ja hypnoottiseen mantraan sekä ihmisten välisiin kohtaamisiin.

Sankari Moilanen ja Eve on koko perheen tanssiseikkailu, jossa pohditaan vauhdikkaasti tanssin, tekstin ja laulujen kautta sankaruutta, ystävyyttä sekä keinoja pelastaa maailma. Esityksessä absurdi ja hauska lyövät kättä.  

Musiikkiteatteri

Musiikkiteatteri jatkaa Suomen suurimpana kiertueteatterina ja Tampereella esityksinä jatkavat keväällä Raparperitaivas -Suomirock-musikaali sekä Kirka, hetki lyö– musikaali.

 

Hyvä tietää!

Tampereella on myös monia pienempiä teatteriproduktioita, improvisaatioteatteria ja muuta – kannattaa siis katsastaa myös tapahtumakalenterista teatterivinkit!

Suunnitteletko teatterimatkaa Tampereelle? Tutustu majoitusvaihtoehtoihin täällä!

Ravintolasuosituksia puolestaan voit löytää täältä.  

Visit_Tampere_Hämeensilta_and_Tammerkoski_in_summer_Laura_Vanzo

Tampereen Teatteri

Keskustori 2, 33100 Tampere
Lue lisää
Tampereen Työväen Teatteri Olli Pekka Latvala (10)

Tampereen Työväen Teatteri

Hämeenpuisto 32, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Tampereen Komediateatteri Tampere Comedy Theatre Laura Vanzo

Tampereen Komediateatteri

Lapintie 3a, 33100 Tampere
Lue lisää
Tanssiteatteri MD Visittampere

Tanssiteatteri MD

Hällä-näyttämö, Hämeenkatu 25, 33200 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Musiikkiteatteri Palatsi Kari Savolainen

Musiikkiteatteri

Kauppakatu 10, 33200 Tampere
Lue lisää