Siirry sisältöön
Kartta

Rajaportin sauna Pispalassa aloitti toimintansa vuonna 1906 ja on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva yleinen sauna. Sauna on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan ja tarjoaa maan parhaat ja pehmeimmät löylyt läpi vuoden. Nykyisin sauna on Tampereen kaupungin omistuksessa ja toiminnasta vastaa Pispalan saunayhdistys ry.

Saunan sydämenä hehkuu kivestä muurattu kolmen kuution kokoinen kertalämmitteinen kiuas. Sen yli tonnin painoiset löylykivet lämmitetään metrisillä haloilla jokaisen saunapäivän aluksi punahehkuisiksi. Sitten heitetään häkälöylyt, pellit suljetaan ja lämpö tasaantuu, kiuas siintyy. Sen jälkeen kiukaasta riittää muhevaa löylyä koko iltapäiväksi ja illaksi. Kertalämmitteisen luonteen mukaan löyly on aluksi tuikeampaa ja kuivempaa ja loppuillasta leppeämpää ja kosteampaa, mutta kuitenkin aina yhtä viipyilevän muhevaa ja ainutlaatuista.

Saunassa on erikseen miesten ja naisten osastot, vain väliseinällä päältä jaettu kiuas ja vilvoittelupiha ovat yhteisiä. Pukuhuoneissa on seinänvieruspenkit ja naulakot, väkeä mahtuu n. 15 – 20 kummallekin puolelle kerrallaan. Lauteille mahtuu kerrallaan n. 12 henkeä puolelleen. Arvoesineet voi jättää säilöön saunanhoitajan koppiin, josta voi myös ostaa virvokkeita ja vuokrata pyyhkeen tai pyllynalusen. Saunarauha halutaan taata sillä, että kännykät hiljenevät pukutiloissa.

Rajaportin sauna on ainutlaatuinen kokemus niin löylyjensä kuin sosiaalisen ilmapiirinsäkin puolesta – virkistystä ruumille ja sielulle.

Katso lisää