Siirry sisältöön
Kartta

Aitoneva on monipuolinen ja harvinaislaatuinen käyntikohde Kihniöllä. Alueella sijaitsevat museo, konenäyttely, lintutorni, ympäristöpolku sekä kaksi laavua. Aitonevan omistaa Neova Oy. Aitoneva kuuluu Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkiin ja on yksi Kihniön nimetyistä geopark-kohteista. Aitoneva on myös osa Euroopan teollisuusperintöreitistöä (ERIH).

Aitonevan turvemuseon näyttely kertoo turvetuotannon historiasta, turpeen tuotannosta, käytöstä sekä alan kehityksestä, historiasta ja ympäristönhoidosta. Museon pihassa on laavu sekä laaja konenäyttely vanhoista tuotantokoneista, joista vanhimmat ovat peräsin 1940-luvulta. Työssä käytetty konekalusto on vuosien varrella ollut varsin erikoista ja siten näkemisen arvoista.

Ympäristöpolulla on nähtävissä turvetuotantoalueen ennallistuminen sekä harvinainen laahakauha, jota käytettiin palaturpeen tuotannossa. Ympäristöpolun varrella on infotauluja, jotka kertovat muun muassa alueen tyypillisistä eläin- ja kasvilajeista. Turvetuotannon jälki näkyy yhä maaston muodoissa polun varrella. Aitonevan lintutorni, Aitotorni, sijaitsee kosteikon reunalla. Kosteikko toimii turvetuotantoalueen jälkikäyttömuotona sekä vesienkäsittelyrakenteena.

Kesäkahvilan aukioloajat ilmoitetaan Facebook-sivuilla.

Katso lisää