Siirry sisältöön
Kartta

Rapolanharju Valkeakosken Sääksmäellä on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti merkittävää kulttuurimaisema-aluetta.
Rapolanharju on Suomen suurin muinaislinna. Alueella on esihistoriallisen ajan asumusten jäännöksiä, kalmistoja, uhrikiviä sekä muinaispelto.

Rapolanharjun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat keskiajalta peräisin olevat Sääksmäen kirkko sekä Voipaalan ja Rapolan kartanot. Yhdessä maiseman eri elementit muodostavat kerroksellisen kulttuurikokonaisuuden esihistoriasta nykypäivään.

Harjualueen ympäristössä kulkee opastettuja reittejä, joita seuraamalla saa käsityksen siitä, mitä kaikkea kiehtovaa Rapolan esihistorialliseen kulttuuriperintöön kuuluukaan. Luonto- ja muinaispolut ovat pituudeltaan 1,6 km ja 6 km. Polut on merkitty reittimerkein ja opastein. Polut ovat melko helppokulkuisia, joskin huomattavat korkeuserot saattavat rasittaa kaikkein nuorimpia ja vanhimpia kulkijoita. Maasto on epätasaista, eikä Rapolanharjulle pääse pyörätuolilla. Liikuntaesteisten ja näkövammaisten on suositeltavaa ottaa mukaansa avustaja.

Katso lisää