Siirry sisältöön

Museoiden yötä vietetään Tampereella kolmattatoista kertaa lauantaina 21.5.2022 kello 18-24, jolloin museot ovat auki puolille öin saakka. Mukana olevat museokohteet tarjoavat upeiden näyttelyidensä lisäksi myös monenlaista erikoisohjelmaa. Tampereen Museoiden yö on osa suosittuja keskieurooppalaisia La Nuit des Musées/ Lange Nacht der Museen -museotapahtumia.

Tapahtuman yhteistyökumppanina toimii Nysse, MORO ja Visit Tampere.

Tapahtumaranneke 12€, ryhmä 40€ (max. 5 hlöä/ ryhmä), alle 7-vuotiaat maksutta. Museokortilla rannekkeen hinta on 10€. Ei muita alennuksia.Tapahtumaan vain Museoiden yö -rannekkeella. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja kulkemaan Museoiden yö -busseilla. Rannekkeita myynnissä Museoiden yö -kohteissa.

Ohjelma:

1. Vapriikki avoinna 18-24
Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.
Luvassa mm. opastettuja kierroksia näyttelyihin, taitorata, tietoiskuja, arvontaa Jääkiekkomuseossa, Manserockia sekä mielenkiintoisia luentoja!

2. Juicen Kirjasto avoinna 18-22
klo 19 Juicen kirjaston esittelyä
klo 20 Live musiikkia

3. Tampereen tuomiokirkko avoinna 18-24
klo 18–21 Kuoromusiikkia tasatunnein
klo 18.30 ja 19.30 Yleisöopastus. Tarvittaessa kaksikielisinä (suomi/englanti). Kesto n. 30 minuuttia. Opas on paikalla koko aukioloajan.

4. Lastenkulttuurikeskus Rulla avoinna 18-21
klo 18–21 Tulipeikkojen pelastusoperaatio. Tulipeikot ovat purkautuneet tulivuoresta ja eksyneet Rullaan! Löydätkö sinä ne kaikki?

5. Työväenmuseo Werstas avoinna 18-24
Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.
Luvassa mm. opastettuja kierroksia, kirja- ja rompekirppistä, taitelijatapaamisia ja muita elämyksiä!

6. Grafiikanpaja Himmelblau avoinna 18-22
Katumaalausta: Tule osaksi Finlayson Art Areaa. Maalaamme jälleen Finlaysonin kadut uusilla kuvioilla ja yleisö saa osallistua hauskoihin maalaustalkoisiin. Varaa mukaan maalaukseen soveltuvat vaatteet. Säävaraus. Finlaysoninkuja, vanhan tehtaan takana.

Vedostusnäytöksiä: Tule seuraamaan kuinka aito taidegrafiikka syntyy käsityönä.

7. Finlaysonin kirkko/lasten katedraali avoinna 18-22
Hipaisu historiaa idyllisessä kirkkorakennuksessa: Mielenkiintoisia hahmoja menneisyydestä sekä lasten maailmaa silloin ennen. Tarinatuokiot tasatunnein: 18, 19, 20 ja 21, kesto 20 minuuttia. Tarinatuokioiden välissä nuoret muusikot täyttävät kirkon elävällä musiikilla.

8. Tallipiha avoinna 18-22
Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.
Luvassa mm. ponitalutusta, glittertatuointeja, musiikkia ja muuta kivaa! Lisäksi Suklaapuoti ilahduttaa non-stop suklaamaistelulla ja puodit ja kahvilat palvelevat iltaan asti.

9. Taidekeskus Mältinranta avoinna 18-22

Galleria Mältinrannassa on avoinna Leena Illukan, Silja Purasen ja Virpi Vesanen-Laukkasen näyttely nimeltä Nyrjähdys, venähdys, murtuma. Kolmen monitaiteisesti työskentelevän kuvataiteilijan teoksia yhdistää mielikuvitusta kutkuttava tarinallisuus ja näkökulmat ihmisenä olemiseen. Videoteoksista sekä veistos- ja valokuvainstallaatioista koostuva näyttely kommentoi yhteiskunnassa ja ympäristössä tapahtuvia muutoksia. Lähtökohtana työskentelyyn on yksilön monitasoinen suhde luontoon, kulttuuriin ja sosiaalisiin rakenteisiin. Teoksissa esiin nousee ihmisen sisäinen maailma muistoineen, toiveineen ja primitiivisine pelkoineen, luontosuhde, sekä elämän mystinen ja selittämätön puoli.

Studio Mältinrannassa tukinäyttely Ukrainalaisten taiteilijoiden hyväksi. Varoja kerätään Suomeen tuleville hädänalaisille ukrainalaistaiteilijoille, jotta he voivat asua ja työskennellä Haiharan taiteilijaresidenssissä Tampereella kesällä 2022. Osa tukinäyttelyn taiteilijoista lahjoittaa osuuden teostensa myyntituloista tähän tarkoitukseen.  Kaikki tukinäyttelyn teokset ovat saatavilla Taidelainaamon ehdoin ja kertaostona. Suuresta ja laadukkaasta teosmäärästä on helppo löytää lahjat ylioppilaalle, hääparille ja muille juhlapäivien viettäjille. Kävijöiden kesken arvotaan kehystetty grafiikan vedos: kuvataiteilija Virve Liljan Korkeanpaikanleiri.

10. Olgan kellari avoinna 18-21
Olgan kellari ja Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -toiminta esittäytyvät Näsinpuistossa. Tule kuulemaan tarinoita 150-vuotiaan kellarin historiasta ja tulevaisuudesta.

11. Museo Milavida avoinna 18-24
Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.
Luvassa mm. opastettuja kävelykierroksia, punkkia ja rintamerkkipaja, iltapalaa palatsissa sekä tutkijoiden tietoiskuja Vivienne Westwoodista.

12. Sara Hildénin taidemuseo avoinna 18-22
klo 18.30–19 Laulaja ja lauluntekijä Kielo Kärkkäinen esiintyy Anna Retulaisen näyttelyssä. Hän on taitava laulaja, jolla on syvä ja koskettava ääni, ja jonka keikoilla vallitsee intensiivinen ja keskittynyt tunnelma.

klo 19-21.15 Tasatunnein taidevartit. 15 minuutin pikaopastuksilla syvennytään Anna Retulaisen näyttelyn teemoihin. 19–19.15 asetelma-aihe, 20–20.15 puutarha ja 21–21.15 kuvataiteen ja musiikin yhteys.

13. Lenin museo avoinna 18-24
Luvassa mm. Visuaalinen Runous-paja: tule luomaan oma rauhanruno! Opastettu kierros museoon suomeksi klo 20, guided tours in English at 18 and 21. 19 и 22, Экскурсия по музею Ленина, Продолжительность 30 мин.

14. Emil Aaltosen museo avoinna 18-24
klo 18 Markiisitar ja filosofi: Pirkanmaan barokki esittää musiikkia ja kirjeitä ranskalaisista salongeista valistuksen ajan kynnyksellä. Aira Maria Lehtipuu, barokkiviulu, Heidi Peltoniemi, viola da gamba, Jouko Laivuori, cembalo sekä näyttelijä Minna Hokkanen. Kesto noin 1 tunti 10 minuuttia.
Klo 20 Draamaopastus: Emil Aaltosen roolissa Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Auvo Vihro. Kesto noin 30 minuuttia.

15. Tampereen taidemuseo avoinna 18-24
klo 18-20 Pihakirppis. Tampereen Taidemuseon ystävät pitävät kirppistä museon pihalla, säävaraus.

Klo 18.30–19.15 ja 20–20.45 Taiteilijakierros Käänteissä-näyttelyyn. Näyttelyssä arjen tutut esineet ja Hämeenkyrön asukkaat ovat saaneet uuden pehmeän muodon virkattuina ja neulottuina veistoksina. Tule taiteilija Liisa Hietasen mukaan opastetulle kierrokselle tutustumaan Aulikseen ja Raijaan kumppaneineen.

klo 19.15–20 ja  21–21.45 Kuraattorikierros Illuusio-näyttelyyn. Tule tutustumaan yhteen ensimmäisistä laajoista vuorovaikutteisen taiteen näyttelyistä Suomessa kuraattori Virpi Nikkarin johdolla.

klo 22–22.45 Guided tour: Join us on a guided tour to both of our ongoing exhibitions: Illusion and Liisa Hietanen – Turns.

16. Suomen nyrkkeilymuseo avoinna 18-22
Non-stop-opastuksia suomalaisen nyrkkeilyn historiaan

klo 18-22 Suomen nyrkkeilymuseo -video esittelee kohteen historiaa lyhyesti. Video pyörii museossa koko illan.

17. Muumimuseo avoinna 18-24
Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.
Luvassa mm. muumimusiikkia, postikorttityöpaja, tussipiirrospaja, piirtämistä sekä viskinmaistelua Ateljeessa.

Tampereen joukkoliikenteen Museoiden yö -linjalla liikennöi kaksi bussia karttaan merkityllä reitillä klo 18-22.30. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta klo 18, lähdöt n.15 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä.

Klo 18–22 Tampereen matkailuoppaat ry:n auktorisoidut oppaat pitävät nonstop-opastuksia Museoiden yö -busseissa. Oppaat kertovat nysseissä parhaita paloja Tampereen historiasta, nähtävyyksistä ja tietenkin museoista ja kohteista!

Museoiden yön bussit pysähtyvät karttaan merkityillä Museoiden yö -pysäkeillä.

 

Kahvilat ja ravintolat Museoiden Yössä:

  • Vapriikin museoravintola Valssi. Anniskeluoikeudet. Avoinna klo 18–24. Alaverstaanraitti 5
  • Juicen kirjaston kahvila ja baari. Anniskeluoikeudet. Avoinna klo 18–21.30. Pellavantori 2 B
  • Werstaan museokahvila. Avoinna 18–23. Väinö Linnan aukio 8
  • Tallipihan kahvila. Anniskeluoikeudet. Avoinna klo 18–22. Kuninkaankatu 4
  • Café Milavida. Anniskeluoikeudet. Avoinna klo 18–24. Milavidanrinne 8
  • Café Sara. Anniskeluoikeudet. Avoinna klo 18–21.30. Laiturikatu 13
  • Nakkifakiiri (Taidemuseon piha) Avoinna klo 18–24. Puutarhakatu 34
  • Tuhto (Muumimuseo) Keittiö avoinna 21.30 asti. Anniskeluoikeudet. Tuhto avoinna klo 18–24. Yliopistonkatu 55