Siirry sisältöön

Museoiden yötä vietetään Tampereella neljättätoista kertaa lauantaina 20.5.2023 kello 18-24, jolloin monet museot ovat auki puolille öin saakka. Mukana olevat museokohteet tarjoavat upeiden näyttelyidensä lisäksi myös monenlaista erikoisohjelmaa, ja sen lisäksi myös museokahvilat, ruokapaikat ja museokaupat ovat avoinna. Tampereen Museoiden yö on osa suosittuja keskieurooppalaisia La Nuit des Musées/ Lange Nacht der Museen -museotapahtumia.

Tapahtumaan voi osallistua vain Museoiden yö -rannekkeella. Tapahtumaranneke 12€, ryhmä 40€ (max. 5 hlöä/ ryhmä), alle 7-vuotiaat ilmaiseksi. Museokortilla ranneke 10€. Tapahtumarannekkeella pääsee kaikkiin Museoiden yön kohteisiin ja kulkemaan Museoiden yö -busseilla. Rannekkeita on myynnissä seuraavissa Museoiden yö -kohteissa: Museokeskus Vapriikki, Työväenmuseo Werstas, Tallipiha, Milavida, Sara Hildén, Lenin-museo, Emil Aaltosen museo, Tampereen taidemuseo, Hiekan taidemuseo ja Muumimuseo.

Museoiden yönä kaksi Tampereen joukkoliikenteen bussia ajaa karttaan oranssilla merkattua reittiä klo 18-22:30 välisenä aikana. Ensimmäinen bussi starttaa Vapriikin pihasta klo 18:00 ja sen jälkeen bussit kulkevat noin 15 minuutin välein. Bussin kyytiin pääsee tapahtumaranneketta näyttämällä. Museoiden yön bussit pysähtyvät karttaan merkityillä Museoiden yö -pysäkeillä, ja kohteiden perään on merkitty kutakin kohdetta lähin bussipysäkki. Kaikki kohteet eivät kuitenkaan ole reitin varrella.

 

Ohjelma:

1. Museokeskus Vapriikki / P1 / avoinna 18-24
Vapriikki on tarjolla monipuolisesti ohjelmaa sen eri museoissa kuin yleisissä tiloissakin! Luvassa on mm. opastettuja kierroksia näyttelyihin, tietoiskuja, askartelupajoja, valokuvauspisteitä, pakopelejä ja muita pelailuja, arvontaa Jääkiekkomuseossa ja paljon muuta mukavaa. Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.

2. Juicen Kirjasto / P1 / avoinna 18-22
klo 18 Livemusiikkia ja baari auki

3. Tampereen tuomiokirkko avoinna 18–22
klo 18 ja 19 Kirkkomusiikkiaarioita ja duettoja 1700-1900 -luvuilta
klo 18.30 ja 19.30 Yleisöopastus

4. Lastenkulttuurikeskus Rulla avoinna 18–21
klo 18–21 Pehmolelujen kumma yö! Museoiden yönä Rulla muuttuu pehmolelujen majapaikaksi, jonne voi tuoda oman pehmolelun yökylään. Yön aikana Rullassa tapahtuu kummia juttuja.

5. Kulttuuritalo Laikku avoinna 18–21
klo 18–20 Marja Patrikaisen ja Jasmine Färlingin näyttelyiden avoimet avajaiset, jossa taiteilijat ovat paikalla keskustelemassa töistään ja taiteestaan yleisön kanssa.
klo 19–20 Tampereen ukuleleorkesteri laikunlavalla. Luvassa monipuolinen kattaus hittejä eri vuosikymmeniltä. Orkesteriin kuuluu ukulelejen lisäksi paljon muita soittimia ja loistavat laulusolistit. Ukulelen heleä sointi sopii suomen valoisaan kevätiltaan ja saa kuulijalle takuuvarmasti hymyn huulille ja tanssijalan vipattamaan.

6. Työväenmuseo Werstas / P2 / avoinna 18–24
klo 18, 19 ja 20 Opastus ysäri-näyttelyyn. Kuljitko nappiverkkareissa, fanititko spaissareita? Muistatko murrostorstain ja lamavuodet? Hankitko kännykän, kirjoititko ensimmäiset sähköpostisi? Suomen ensimmäinen näyttely 1990-luvusta. Opastuksen kesto noin 30 minuuttia.
klo 18–21 Kirja- ja rompekirppis. Väinö Linnan aukiolla on myynnissä laatukirjallisuutta sekä laaturompetta edulliseen hintaan.
klo 18–21 Piirakkapaari Väinö Linnan aukiolla. Lions Club Tampere Naistenlahden piirakkapaarissa tarjolla itsetehtyjä karjalanpiirakoita ja muita herkullisia suolaisia ja makeita piirakoita. Tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen lasten ja nuorten hyväksi.
klo 18–22 Omatoiminen taikavaloseikkailu höyrykonemuseossa perheille. Höyrykonemuseoon on piilotettu kuvioita, jotka löytyvät vain taikavalolle, kokeile löydätkö kaikki.
klo 20.30–23.30 Ysäridisco. Jorasitko Pandoran, Ace of Basen ja Spaissareiden tahdissa, lähteekö kertsi Movetronin Romeosta ja Juliasta ulkomuistista? Ysärin tiukimmat tamppaushitit tarjoilee DJ Bege. Päihteetön ysäridisco on nostalgiatrippi 90-luvun nuorille.

7. Grafiikanpaja Himmelblau / P2 / avoinna 18-22
Klo 18–22 Vedostustapahtuma grafiikanpaja Himmelblaussa. Tule seuraamaan, kuinka aito taidegrafiikka syntyy käsityönä perinteisin menetelmin.
Klo 18–22 Katumaalausta. Tervetuloa mukaan maalaamaan taidetapahtuma finlayson art arean yhteisöllistä katumaalausaluetta! Faa:n kesätiimi ohjeistaa maalaamisessa. Maalattava alue on vanhan tehtaan ympärillä (Väinö Linnan aukio, Finlaysonin alue). Suojavarusteita tarjolla, mutta varauduthan vaatteilla, joiden sotkeentuminen ei niin haittaa. Säävaraus.

8. Finlaysonin kirkko / P2 / avoinna 18–22
klo 19, 20 ja 21 Opastus Finlaysonin kirkossa. Opastuksen kesto on noin 30 minuuttia.

9. Tallipiha / P2 / avoinna 18–22
Tallipihan Museoiden yössä on luvassa ponitalutusta, pinssipaja, kalligrafin taidonnäytteitä, musiikkiesitys sekä Tallipihan suklaapuodin suklaanmaistelukisa! Lisätiedot ohjelmasta löydät täältä.

10. Taidekeskus Mältinranta / P2 / avoinna 18–22
klo 18–22 Tampereen taidelainaamon keväinen teosvälitystapahtuma. Esillä maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja paljon muuta Tampereen taiteilijaseuran ammattikuvataiteilijoilta.
klo 18–22 Galleria: Janette Holmströmin näyttely
klo 18–22 Studio: Paula Ervamaan näyttely

11. Olgan kellari / P2 / avoinna 18–21
klo 18–21 Olgan kellari ja Pirkanmaan maakuntamuseon Adoptoi monumentti -toiminta esittäytyvät Näsinpuistossa. Siellä pääset kuulemaan tarinoita 150-vuotiaan kellarin historiasta ja tulevaisuudesta. Kiinnostavatko muinaisjäännökset tai vanhat rakennukset? Pirkanmaan maakuntamuseo esittelee adoptoi monumentti -toimintaa, jossa jokainen voi tehdä jotain konkreettista kulttuuriympäristönsä hyväksi. Myynnissä myös kahvia ja leivonnaisia.

12. Museo Milavida / P2 / avoinna 18–24
Milavidassa luvassa on mm. kävelykierros palatsin puistossa ja myöhäisillan draamaopastus palatsissa, pukujen tarinoita Kaunis morsian -näyttelyssä, gramofonitaiteilija DJ Old Cranckin esiintyminen, valokuvauspiste, kukkakoristeiden askartelupaja sekä kravattisolmujen harjoittelua. Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.

13. Sara Hildénin taidemuseo / P3 / avoinna 18–22
Museoiden yönä Sara Hildénin taidemuseossa esiintyy suosittu Litku Klemetti (duo)! Lisäksi luvassa on hiilipiirtämistä musiikin tahtiin sekä Jukka Mäkelän näyttelyyn tutustuminen musiikin ja kehollisen liikkeen kautta. Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä.

14. Lenin-museo / P4 / avoinna 18–24
klo 18–23 Pöytälätkä. Pistä pystyyn lätkäturnaus omatoimisella pöytälätkäpisteellä.
klo 21–22.30 Jääkiekko-ottelu: Suomi-Neuvostoliitto, Calgary 1988. Tänä iltana suomi voittaa varmasti! Tule seuraamaan legendaarisen Antero Karapalon selostamia kiekkohistorian jännityshetkiä screeniltä.

15. Suomen nyrkkeilymuseo / P4 / avoinna 18–22
klo 18–22 Non-stop-opastuksia suomalaisen nyrkkeilyn historiaan.

16. Emil Aaltosen museo / P5 / avoinna 18–24
klo 19 Three Decades soittaa musiikkia 20-50-luvuilta sekä omaa tuotantoa vanhaan tyyliin sovitettuna. Museoiden yössä kuullaan ihania jazz-standardeja kolmiäänisesti laulettuina. Gilda – laulu ja piano, Spark – laulu, saksofoni, pyykkilauta ja basso, Esther – laulu ja pyykkilauta. Kesto noin 45 minuuttia.
klo 20 ja 21 Opastettu näyttelykierros, kesto noin 30 minuuttia.

17. Tampereen taidemuseo / P6 / avoinna 18–24
Tampereen taidemuseossa on luvassa mm. klovniopastusta, graffitimaalaus- ja rintamerkkityöpajat, pihakirppis, opastetut kierrokset Del Lagrace Volcanon ja Wäinö Aaltosen näyttelyihin sekä Carrien Drag Show. Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.

18. Amurin museokortteli / P6 / avoinna 18–22
klo 18 ja 19 Ulkoleikkikierros. Puu-Amurin suojaisilla pihoilla lapsilla on riittänyt leikkikavereita ja tekemistä. Kierroksella leikitään ja opetellaan perinteisiä ulkoleikkejä Amurista ja vähän muualtakin. Kierros on suunnattu 5–12 vuotiaille, kesto 45 minuuttia. Säävaraus.
klo 18.30, 19.30 ja 21.30 Johdanto Amuriin. Amurin museokortteli tutuksi vartissa. Kesto noin 15 minuuttia.
klo 20–21 Black Motor esiintyy. Black Motor soittaa pääosin yhtyeen omia sävellyksiä ja improvisoi tilanteessa. Kokoonpanon soinnin muodostavat erilaiset saksofonit, huilut ja muut puupuhaltimet, sekä kontrabasso, rummut ja erilaiset lyömäsoittimet. Rummut – Simo Laihonen, basso – Ville Rauhala, saksofoni – Tane Kannisto.

19. Galleria Saskia / P6 / avoinna 18–21
klo 19 Aavakaiku esittää: konsertto saksofonille ja sähkökaapeille. Aavakaiku esittää improvisoitua äänitaidetta näyttelyn inspiroimana. Yhtye luo tunnelmallisia, yllätyksellisiä ja kokeellisia akustisten ja elektronisten instrumenttien avulla. Esityksen aikana voi vapaasti kierrellä ja tutustua näyttelyn teoksiin äänimaiseman säestämänä. Mari Martikainen – saksofonit, huilut ja efektit, Turkka Vuorinen – koskettimet ja elektroniikka. Kesto noin 50 minuuttia.

20. Hiekan taidemuseo / P6 / avoinna 18–21
klo 18–21 Mauno Kivioja – kuvanveistäjä, taidemaalari, graafikko

21. Muumimuseo avoinna 18–24
Museoiden yönä Muumimuseossa on kaikenlaista kivaa niin lapsille kuin aikuisillekin! Kuuntele kun Jääkiekon maailmanmestari vuodelta 1995 Timo ”Juti” Jutila lukee iltasadun tamperelaisittain tai pelaa pöytäjääkiakkoa Jutin kanssa! Sen lisäksi luvassa on muumiaiheinen esitys, työpaja, opastettu kierros näyttelyssä sekä Laura Moision musiikkiesitys. Katso ohjelma kokonaisuudessaan täältä.