Siirry sisältöön
Kartta

Jopa viidesosa Tampereen pinta-alasta on puistoja ja viheralueita, joten luonnonrauhaa on helppo löytää läheltäkin. Tasaisesti suosiotaan nostanut lähimatkailu houkuttaa ihmisiä tutustumaan kotimaan kohteisiin ja heittäytymään turistiksi kotiseudun tuntumaan, mikä pienentää matkailusta koituvaa hiilijalanjälkeä monen kohdalla. ”Lähimatkailu on valtava trendi Suomessa ja kansainvälisesti. Myös lähiluonto nähdään arvokkaana virkistyspaikkana jopa siinä määrin, että suosituimmat kohteet toisinaan ruuhkautuvat. Vaikka luontokohteeseen kulkisikin henkilöautolla, on se ilman muuta ulkomaanmatkaa kestävämpi vaihtoehto”, sanoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja.

Luonnonhelmaan bussilla tai ratikalla

Koska kaikilla ei ole henkilöautoa käytössään, on saavutettavuuden kannalta tärkeää, että luontokohteet ovat myös julkisilla kulkuvälineillä liikkuvien ulottuvilla. ”Kaupunki voi esimerkiksi järjestää aikatauluja ja reittejä siten, että luontokohteisiin pääsee julkisillakin ja viestiä, mitä kohteita eri pysäkkien varrelta löytyy”, kertoo Lähteenoja.

Kesällä 2021 liikennöintinsä aloittaneen Ratikan reitti ulottuu keskustasta Hervantajärvelle, josta pääsee lyhyen kävelymatkan jälkeen Hervantajärven ja Suolijärven luontopolulle. Tampereen seudulla on myös lukuisia lintutorneja ja näköalapaikkoja, jotka ovat oivallisia maisemien ja luonnonilmiöiden ihailuun.

Pyynikin luonnonsuojelualueen mäntymetsät ja järvinäköalat kutsuvat lenkkeilemään ja nauttimaan luonnosta keskustan tuntumassa. Pyöräilyä rakastavat suuntaavat puolestaan Pyhäjärven rantaan, jossa rantaa seuraillen pääsee pyöräilemään Hatanpään ja Härmälän kartano- ja järvimaisemiin.

Kesäviikonloppuisin Outdoor Express -sukkulabussi kuljettaa Tampereen keskustasta Seitsemisen, Isojärven ja Helvetinjärven kansallispuistoihin. Perillä on muutama aika retkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen, jonka jälkeen bussi kyyditsee takaisin Tampereen keskustaan. Tutustu tarkemmin Outdoor Expressiin täällä.

Retkeilyä ja patikointia kansallispuistoissa

Tampereelta reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsee peräti neljä kansallispuistoa. Helvetinjärven kansallispuiston vaikuttavat rotkolaaksot houkuttavat seikkailemaan, patikoimaan ja nauttimaan luonnosta. Seitsemisen kansallispuistossa voi virkistyä vanhan aarniometsän siimeksessä ja tutustua entisajan elämään perinnetilalla. Isojärven kansallispuisto sekä Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto ovat myös oivallisia kohteita niin päiväretkeilijöille kuin yöpymistäkin suunnitteleville.

Pyöräillen Järvien reiteillä

Järvien reitit johdattaa pyöräilijän ainutlaatuisiin elämyksiin. Pyhäjärven ja Näsijärven ympäri kiertävät pyöräilyreitit tarjoavat luontokohteita ja historiallisia kartanoita, joissa matkailija pääsee kokemaan kulttuuria ja maatilamatkailun nautintoa.

Matkan varrelta löytyy muun muassa yli 50 yöpymispaikkaa ja yli 80 saunaa, joissa pyöräilijä voi virkistäytyä matkan varrella. Pyörämatkan keskellä voi myös hypätä laivaan: Bike & Boat -lippu kuljettaa pyöräilijän valittuun satamaan, josta matkaa on mukava jatkaa polkien.

Elämyksiä, kulttuuria ja aktiviteetteja

Kun kaipaat ohjelmapalveluja isommalle ryhmälle tai kaveriporukalle, lukuisat Tampereen palveluntarjoajat pitävät huolen huvituksista ympäri vuoden. Luontoelämyksiä, kalastusta, saunaelämyksiä, ruoka- ja juomaelämyksiä, hyvinvointia, kulttuuria sekä seikkailu- ja urheiluaktiviteetteja tarjoavat yritykset löydät täältä.