Siirry sisältöön
Kartta

Kaupunkiluontoa, järviluontoa ja luonnon rauhaa Tampereelta löytyy omasta takaa yltäkylläisesti, mutta jos haluat päästä muinaismetsään tai rotkomaisemiin, täytyy lähteä hieman pidemmälle. Metsähallituksen ylläpitämiä kansallispuistoja on Tampereen lähistöllä kaksi, Seitseminen ja Helvetinjärvi. Vain vähän pidemmän matkan takaa löytyvät lisäksi Isojärven sekä Puurijärvi-Isosuon kansallispuistot.

Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee Ruovedellä, noin 50 kilometrin päässä Tampereelta. Julkisia kulkuyhteyksiä Seitsemisiin ei varsinkaan kesällä juurikaan ole, joten omalla autolla pääsee parhaiten perille. Mikäli et ole ennen käynyt Seitsemisissä, kannattaa päivä aloittaa Seitsemisen luontokeskukselta, josta löytyy tietoa ja suosituksia reiteistä, ja samalla pääsee tutustumaan kansallispuiston eläimiin ja kasveihin. Varsinkin lapset viihtyvät keskuksessa pidemmänkin aikaa, ja kahvila-ravintolasta saa tarvittaessa murua rinnan alle.

Erilaisia reittejä Seitsemisissä on useita, tunnin kävelyistä koko päivän patikointiretkiin. Suurin osa reiteistä on metsäistä maastopolkua ja pitkospuita, mutta esimerkiksi Saari-Soljasen maisemapaikalla ja Koveron perinnetilalla pääsee vierailemaan myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Talvisin alueelta löytyy erikseen hiihtoreitit, ja kesällä puolestaan pääsee maisemia ihailemaan myös polkupyörällä. Seitsemisissä pääsee tutustumaan myös entisten aikojen kruununmetsätorppaan ja metsäkämppään.

Helvetinjärven kansallispuisto

Melko lähellä Seitsemistä, niin ikään noin 50 kilometrin etäisyydellä Tampereelta, sijaitsee Helvetinjärven kansallispuisto. Tännekin pääsee parhaiten omalla autolla, sillä julkisilla yhteyksillä ei pääse 10 kilometriä lähemmäs puistoa.

Helvetinjärven kansallispuiston erikoisuutena voidaan pitää kahta upeata rotkolaaksoa, jotka ovat halkoneet maisemaa jo miljoonia vuosia sitten. Helvetinkoluksi kutsuttava rotko on kansallispuiston maamerkki, ja myös jyrkkärantaiset rotkojärvet ovat uljasta katseltavaa. Luontoon.fi –sivusto kertookin, että tunnetuin maisema avautuu jylhän Helvetinkolun rotkon ylätasanteelta, josta näkee alas kolun pohjalle ja Isolle Helvetinjärvelle. Helvetinjärven pääreitti on osuvasti nimetty Helvetistä itään, joka on noin 4 km pituinen ja matkan varrella on ravintola Helvetin Portti. Muita reittejä on muutamia vähän pidempiä ja Helvetinjärven kansallispuistosta on myös yhteys laajempaan Pirkan Taival –retkeilyreitistöön, joka yhdistää myös Helvetinjärven Seitsemisiin.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto

Reilun tunnin ajomatkan päässä Tampereelta, Kokemäenjoen varrella sijaitsee Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto. Luontoon.fi -sivusto kertoo, että alueeseen kuuluu sekä laajoja suoalueita että matala, rehevä Puurijärvi, joka on kansainvälisesti merkittävä lintukohde. Puurijärven ja Isonsuon kansallispuistossa avautuu ainutlaatuinen luonnonmaisema historiallisen kulttuurimaiseman sydämessä. Alue soveltuu oivallisesti päiväretken kohteeksi.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa on kolme merkittyä reittiä (0,5–2 km), jotka vievät lintutorneille. Erityistä nähtävää ja koettavaa: Puurijärven lintukosteikko ja lähes luonnontilaiset suot. Kurjet, sudenkorennot ja harvinainen euroopanmajava saattavat näyttäytyä myös!

Isojärven kansallispuisto

Noin puolessatoista tunnissa pääsee Tampereelta myös Isojärven kansallispuistoon, joka sijaitsee Kuhmoisissa.

Luontoon.fi -sivuston mukaan Isojärven maisemat vievät sinut aikamatkalle kauas menneisyyteen. Miljoonia vuosia vanhojen rotkolaaksojen lomaan rakennetut kämpät ja jätkien käsin tasoittamat polkupyörätiet kuiskivat tarinoita puolen vuosisadan takaisilta savottamailta. Nyt, kun lentojätkät ovat lähteneet, puiston ahkerin metsuri ja tunnetuin asukas on salaperäinen majava. Kuulostele myös tarkkaan, ja saatat kuulla kaakkurin kutsuhuudon. Maankuoren murtumalinjoihin muodostuneet murroslaaksot eli hoilot ovat myös näkemisen arvoiset.

Isojärvellä on useita merkittyjä reittejä, joista saa rengasreittejä (4,5–11 km) ja kaksi luontopolkua (3–3,5 km). Reitti Heretystä Kannuslahden tulentekopaikalle (500 m) soveltuu myös lastenvaunujen kanssa kulkevalle. Jos olet liikkeellä kesäaikaan, poikkea ihmeessä myös Heretyn kämpän kesäkahvilaan!

Muuta huomioitavaa

Muistathan retkeillä roskattomasti luontoa kunnioittaen. Voit lukea lisää roskattomasta retkeilystä luontoon.fi -sivuilla.

Esteettömyys: Helvetinjärven kansallispuiston maasto on mäkisyytensä vuoksi haastavaa. Kulku on esteetöntä vain Haukanhiedalla ja sen lähiympäristössä. Pyörätuolilla liikkuvalle suositellaan avustajaa. Seitsemisessä Saari-Soljasen rengasreitillä on esteetöntä maastoa 0,5km ja käytössä on myös esteetön kuivakäymälä. Lähtöpiste Saari-Soljasen keittokatos. Lue lisää Luontoon.fi -sivuilta esteettömyydestä luontokohteissa.