Kansallispuistot kutsuvat luontoelämykseen - Visit Tampere

Kansallispuistot kutsuvat luontoelämykseen

09.03.2018

Kaupunkiluontoa, järviluontoa ja luonnon rauhaa Tampereelta löytyy omasta takaa yltäkylläisesti, mutta jos haluat päästä muinaismetsään tai rotkomaisemiin, täytyy lähteä hieman pidemmälle. Metsähallituksen ylläpitämiä kansallispuistoja on Tampereen lähistöllä kaksi, Seitseminen ja Helvetinjärvi.

 

Seitsemisen kansallispuisto

 

Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee Ylöjärvellä, noin 50 kilometrin päässä Tampereelta. Julkisia kulkuyhteyksiä Seitsemisiin ei varsinkaan kesällä juurikaan ole, joten omalla autolla pääsee parhaiten perille. Mikäli et ole ennen käynyt Seitsemisissä, kannattaa päivä aloittaa Seitsemisen luontokeskukselta, josta löytyy tietoa ja suosituksia reiteistä, ja samalla pääsee tutustumaan kansallispuiston eläimiin ja kasveihin. Varsinkin lapset viihtyvät keskuksessa pidemmänkin aikaa, ja kahvila-ravintolasta saa tarvittaessa murua rinnan alle.

 

Erilaisia reittejä Seitsemisissä on useita, tunnin kävelyistä koko päivän patikointiretkiin. Suurin osa reiteistä on metsäistä maastopolkua ja pitkospuita, mutta esimerkiksi Saari-Soljasen maisemapaikalla ja Koveron perinnetilalla pääsee vierailemaan myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa. Talvisin alueelta löytyy erikseen hiihtoreitit, ja kesällä puolestaan pääsee maisemia ihailemaan myös polkupyörällä. Seitsemisissä pääsee tutustumaan myös entisten aikojen kruununmetsätorppaan ja metsäkämppään.

 

Tutustu Seitsemisen kansallispuistoon, sen palveluihin ja reitteihin Luontoon.fi –sivustolla.

 

Helvetinjärven kansallispuisto

 

Melko lähellä Seitsemistä, niin ikään noin 50 kilometrin etäisyydellä Tampereelta, sijaitsee Helvetinjärven kansallispuisto. Tännekin pääsee parhaiten omalla autolla, sillä julkisilla yhteyksillä ei pääse 10 kilometriä lähemmäs puistoa.

 

Helvetinjärven kansallispuiston erikoisuutena voidaan pitää kahta upeata rotkolaaksoa, jotka ovat halkoneet maisemaa jo miljoonia vuosia sitten. Helvetinkoluksi kutsuttava rotko on kansallispuiston maamerkki, ja myös jyrkkärantaiset rotkojärvet ovat uljasta katseltavaa. Luontoon.fi –sivusto kertookin, että tunnetuin maisema avautuu jylhän Helvetinkolun rotkon ylätasanteelta, josta näkee alas kolun pohjalle ja Isolle Helvetinjärvelle. Helvetinjärven pääreitti on osuvasti nimetty Helvetistä itään, joka on noin 4 km pituinen ja matkan varrella on ravintola Helvetin Portti. Muita reittejä on muutamia vähän pidempiä ja Helvetinjärven kansallispuistosta on myös yhteys laajempaan Pirkan Taival –retkeilyreitistöön, joka yhdistää myös Helvetinjärven Seitsemisiin.

 

Helvetinjärven kansallispuistoon voit tutustua osoitteessa www.luontoon.fi.

Visit Tampere Girl Looking At The Lake View In Seitseminen National Park Laura Vanzo

Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi, Ikaalinen
Lue lisää
Visit Tampere Girls Sitting In Grass Yellow Flowers Laura Vanzo

Seitsemisen luontokeskus

Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi
Lue lisää
Visit Tampere Girl Standing Looking At The View In Helvetinjärvi National Park Laura Vanzo

Helvetinjärven kansallispuisto

Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi
Lue lisää