Siirry sisältöön
Kartta

Mikäpä olisi mukavampi tapa viettää kaunista kesäpäivää kuin poimimalla itse makoisia mansikoita tai muita marjoja kesäjuhlissa tarjottavaksi tai pakastimeen talvea odottamaan? Tampereen lähikunnissa on marjanpoimintapaikkoja yltäkylläisesti. Poimittavat sadot ovat lähinnä mansikkaa ja vadelmaa.

 

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta löytyy viehättävä Hämeenkyrö, joka tunnetaan mahtavista maisemistaan. Osuvasti nimettyä Maisematietä ajellessa pääsee ihailemaan esimerkiksi upeata Sarkkilanjärveä ja muita maisemia, jotka ovat inspiroineet jopa F.E. Sillanpäätä! Maisematien varrella ja läheisyydessä on useampiakin marjatiloja, joilta voit poimia mukaasi marjat, ja samalla viettää mukavan kesäpäivän vaikkapa lasten kanssa.

 

Yrjölän marjatilalla voi itse poimia mansikoita ja vadelmia, samalla järvimaisemaa ihaillen. Yrjölässä on myös kahvio-myymälä, josta saa muun muassa maanmainiota tilalla tehtyä marjapehmistä. Lasten (ja miksei aikuistenkin) iloksi alueella on myös eläimiä rapsuteltavaksi sekä leikkipaikkoja, joissa purkaa marjanpoiminnasta ylijäänyttä energiaa. Yrjölän tilan naapurissa sijaitsee Ylirautian tila, joka tarjoaa mahdollisuuden niin mansikoiden kuin vadelmienkin itsepoimintaan. Pihapiiristä löytyy myös pieni kesäkahvila sekä lapsille leikkipaikka keinuineen ja trampoliineineen. Samaisen Maisematien varrella on kolmaskin marjatila, nimittäin Nikkilä, jolta niin ikään saa poimittua kesän voimaa mukaansa kypsien mansikoiden muodossa. Tiloilta voi myös noutaa valmiiksi kerättyjä marjoja – joskin kannattaa ottaa ensin yhteyttä ja varmistaa marjojen saatavuus.

 

Voit tutustua Hämeenkyröön ja Maisematien muihin palveluihin ja elämyksiin täällä.

 

Tampereelta toiseen suuntaan, noin kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä on Kangasala, jossa lähiruokatuotanto on pitimissään. Kangasalan Sahalahdella sijaitsevassa Marjatila Tyrnikassa viljellään mansikkaa, pensasmustikkaa ja tyrniä. Luonnon terveyspommeja voi käydä itse poimimassa tai ostaa valmiiksi poimittuna. Niin ikään Kangasalla sijaitsevassa MarjaPuntarissa viljellään mansikkaa ilman torjunta-aineita. Sesonkiaikaan tilalla voi käydä poimimassa itse omat marjansa tai ostaa valmiiksi poimittuna Kangasalan torilta ja Ahlmanin tilapuodista. 

 

Voit tutustua Kangasalan lähiruokatarjontaan tarkemmin täällä.

 

Samaan suuntaan reilun puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsee Pälkäne, josta löytyy useampia itsepoimintatiloja. Suttisen tilalla pääsee poimimaan mansikkaa ja vadelmaa (kannattaa kysyä tilalta tai tarkistaa nettisivulta etukäteen, onko poimintaa vierailusi aikaan), ja tilalla on kahvila, puoti sekä tilamyymälä, josta voi ostaa mukaan tuoreita herkkuja suoraan pellosta. Myöskin Pälkäneellä sijaitsevalla Käenniemen mansikkatilalla voit poimia itse omat mansikkasi tai ostaa tuoreet marjat mukaasi.

 

Räsälän Luomutila on pieni puutarhatila Huittulanharjun juurella, 10 km Valkeakosken keskustasta. Tilalta saa pensasmarjoja itse poimien ja valmiiksi poimittuna: mustaherukkaa, vadelmaa ja tyrniä. Saatavana myös muita herukoita, karviaisia ja saskatoonia. Nopeat syövät ensimmäiset marjat, mutta talvikaudellakin voi kysellä pakastettuja marjoja. Marjojen lisäksi viljelyssä on mukava valikoima kasviksia: kesäkurpitsaa, sipulia, perunaa, keräsalaattia, kukkakaalia, mangoldia, pensaspapua… Kasviksia ei varastoida, vaan ne toimitetaan aina tuoreina suoraan pellosta. Kausi päättyy pakkasiin loka-marraskuussa.

 

Tampereen lähistöllä olevia muita marjatiloja voi tutkailla ja hakea kartalle täällä.