Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Marjatiloja Tampereen lähellä

17.04.2020

Mikäpä olisi mukavampi tapa viettää kaunista kesäpäivää, kuin poimimalla itse makoisia mansikoita tai muita marjoja kesäjuhlissa tarjottavaksi tai pakastimeen talvea odottamaan? Tampereen alueella on marjanpoimintapaikkoja yltäkylläisesti, ja poimittavat sadot ovat lähinnä mansikkaa ja vadelmaa.

 

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta löytyy viehättävä Hämeenkyrö, joka tunnetaan mahtavista maisemistaan. Osuvasti nimettyä Maisematietä ajellessa pääsee ihailemaan esimerkiksi upeata Sarkkilanjärveä ja muita maisemia, jotka ovat inspiroineet jopa F.E. Sillanpäätä! Maisematien varrella ja läheisyydessä on myös useampiakin marjatiloja, joilta voit poimia mukaasi marjat ja samalla viettää mukavan kesäpäivän vaikkapa lasten kanssa.

 

Yrjölän marjatilalla voi itse poimia mansikoita, samalla järvimaisemaa ihaillen. Yrjölässä on myös kahvio-myymälä, josta saa muun muassa maanmainiota tilalla tehtyä marjapehmistä. Lasten (ja miksei aikuistenkin) iloksi alueella on myös eläimiä rapsuteltavaksi, sekä leikkipaikkoja joissa purkaa energiaa.  Miltei Yrjölän tilan naapurissa sijaitsee Nikkilän tila, jolta niin ikään saa poimittua kesän voimaa mukaansa kypsien mansikoiden muodossa. Samaisen Maisematien varrella on myös Ylirautian tila, joka tarjoaa mahdollisuuden mansikoiden itsepoimintaan. Pihapiiristä löytyy myös pieni kesäkahvila sekä lapsille leikkipaikka keinuineen ja trampoliineineen.

 

Voit tutustua Hämeenkyröön ja Maisematien muihin palveluihin ja elämyksiin täällä.

 

Tampereelta toiseen suuntaan, noin kahdenkymmenen minuutin ajomatkan päässä on Kangasala, jossa lähiruokatuotanto on pitimissään. Kangasalan Sahalahdella sijaitsevassa Marjatila Tyrnikassa viljellään mansikkaa, pensasmustikkaa ja tyrniä. Luonnon terveyspommeja voi käydä itse poimimassa tai ostaa valmiiksi poimittuna. Niin ikään Kangasalla sijaitsevassa MarjaPuntarissa viljellään mansikkaa ilman torjunta-aineita. Sesonkiaikaan tilalla voi käydä poimimassa itse omat marjansa tai ostaa valmiiksi poimittuna Kangasalan torilta ja Ahlmanin tilapuodista. 

 

Voit tutustua Kangasalan lähiruokatarjontaan tarkemmin täällä.

 

Samaan suuntaan reilun puolen tunnin ajomatkan päässä, löytyy puolestaan Pälkäne, jossa myös löytyy muutamiakin itsepoimintatiloja. Suttisen tilalla pääsee poimimaan mansikkaa ja vadelmaa (kannattaa kysyä tilalta etukäteen onko poimintaa vierailusi aikaan) ja tilalta löytyy myös kahvila, puoti sekä tilamyymälä, josta voi ostaa mukaan tuoreita herkkuja suoraan pellosta. Pälkäneellä sijaitsee myös Käenniemen mansikkatila, jossa voit poimia itse omat mansikkasi tai ostaa tuoreet marjat mukaasi.

 

Räsälän Luomutila on pieni puutarhatila Huittulanharjun juurella, 10 km Valkeakosken keskustasta. Tilalta saa pensasmarjoja itsepoimijoille ja poimittuna: mustaherukkaa, vadelmaa ja tyrniä. Saatavana myös muita herukoita, karviaisia ja saskatoonia. Nopeat syövät marjat, mutta talvikaudellakin voi vielä kysellä pakastettua marjaa. Marjojen lisäksi viljelyssä on mukava valikoima yksivuotisia kasviksia. Vuosittain saatavilla on kesäkurpitsaa, sipulia, perunaa, keräsalaattia, kukkakaalia, mangoldia, pensaspapua… Kasviksia ei varastoida, vaan ne toimitetaan aina tuoreina suoraan pellosta. Kausi päättyy pakkasiin loka-marraskuussa.

 

Tampereen lähistöllä olevia muita marjatiloja voi tutkailla ja hakea kartalle täällä.