Patikoimaan Tampereen seudulle - Visit Tampere

Patikoimaan Tampereen seudulle

13.03.2018

Kansallispuistot

Tampereen seudulla on kaksi isoa kansallispuistoa, Seitseminen ja Helvetinjärvi, joissa pääsee patikoimaan tunniksi tai vaikka muutamaksi päiväksi – voit lukea näistä kansallispuistoista tarkemmin täältä. Tampereen lähistöllä pääsee muutenkin metsäkävelyille ja luontoretkille, eikä aina tarvitse edes lähteä kovin kauas!

 

Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualue

Uusimpana tulokkaana ja uutena tuttavuutena myös paikallisille on Kintulammin retkeily- ja luonnosuojelualue. Kintulammi sijaitsee Teisko-Aitolahti-alueella ja käsittää noin 15 kilometriä polkumaastoa. Kortejärven tila ja Kintulammin maja tulevat toimimaan kiintopisteinä reitistöllä, jossa on polkuja, pitkospuita, laavuja sekä suuntaviitoitukset ja opastauluja.

 

Birgitan polku

Pidemmille patikkaretkille soveltuu Lempäälän maastoissa kulkeva Birgitan polku, joka on ympyränmuotoinen retkeilyreitti kauniissa järvi- ja metsämaisemissa. Birgitan polulla on noin 50 km merkittyä patikointireittiä ja vuonna 2006 se valittiin Vuoden Retkikohteeksi. Birgitan polku tarjoaa vaihtelevaa maastoa sekä nuotiopaikkoja ja laavuja, ja osa reitistöstä kulkee lähellä asutusaluetta, joten polulle on suhteellisen helppoa päästä myös julkisilla kulkuvälineillä. Polun varrelta löytyy myös upea Kirskaanniemi, jonka lähelle pääsee Vuorekseen menevällä bussilla (n. 2 km päähän). Tieltä noustaan jylhää juurikkopolkua ylös Kirskaanniemeen, josta löytyy useampiakin nuotiopaikkoja polttopuineen sekä laavu ja ulkohuussit, kaikki tämä oikein näköalapaikalla upeiden järvimaisemien äärellä. Lue lisää Birgitan polusta ja sen kohteista täältä.

 

Kaarinanpolku

Kangasalan maastoissa puolestaan polveilee Kaarinanpolku, noin 60 kilometrin reittikokonaisuus josta voi helposti poimia pienempiä osuuksia patikoinnille. Kaarinanpolulta on yhteys myös Birgitan polulle, joten pidempikin vaellusviikonloppu näissä maisemissa onnistuu! Polun reitit on merkitty maastoon ja maisemat vaihtelevat metsästä järviin, ja löytyy matkan varrelta laavuja ja nuotiopaikkojakin. Kaarinanpolun maisemiin voit tutustua etukäteen tarinakartan avulla ja varsinaisen kartan voi tulostaa mukaasi tästä.

 

Rapolan linnavuori ja Rapolanharju

Rapolanharju Valkeakosken Sääksmäellä on osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa ja valtakunnallisesti merkittävää Sääksmäen -Tarttilan kulttuurimaisema-aluetta. Suomen suurimman muinaislinnan jäänteiden lisäksi alueella on esihistoriallisen ajan asumusten jäännöksiä, kalmistoja, uhrikiviä sekä muinaispelto. Rapolanharjulta aukeaa upeat näkymät Vanajavedelle ja harjun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat keskiajalta peräisin olevat Sääksmäen kirkko sekä Voipaalan ja Rapolan kartanot. Yhdessä maiseman eri elementit muodostavat kerroksellisen kulttuurikokonaisuuden esihistoriasta nykypäivään. Harjualueen ympäristössä kulkee opastettuja reittejä, joita seuraamalla saa käsityksen siitä, mitä kaikkea kiehtovaa Rapolan esihistorialliseen kulttuuriperintöön kuuluukaan. Luonto- ja muinaispolut ovat pituudeltaan 1,6 km ja 6 km. Polut on merkitty reittimerkein ja opastein. Tutustu Rapolanharjuun osoitteessa luontoon.fi.

 

Laipanmaa

Kangasalan ja Pälkäneen välistä löytyy yksi Etelä-Suomen suurimmista yhtenäisistä metsäalueista, Laipanmaa. Laipanmaa kattaa yhteensä 15 000 hehtaarin alueen, ja siltä löytyy erilaisia merkittyjä reittejä ja kierroksia, tulentekopaikkoja ja laavuja sekä huusseja. Tällä reitistöllä pääsee halutessaan vaikkapa Kangasalta aina Sappeeseen asti. Laipanmaan kartan löydät täältä.

 

Pukalan virkistysmetsä

Oriveden laitamilta löytyy puolestaan valloittava Pukalan virkistysmetsä. Pukalaan pääsee kätevimmin omalla autolla, junalla ja bussilla pääsee vain noin 12 km päähän alueesta. Alue on Metsähallituksen hoitamaa, rauhallista retkeilyaluetta jonka keskellä on kirkasvetinen ja syvä (etelän Inariksikin kutsuttu) Pukalajärvi. Alueella voi muun muassa kalastaa sekä poimia marjoja tai sieniä, ja tulentekopaikkojakin löytyy useampia. Pukalajärven rannalla on laavu nuotiopaikkoineen ja rannalta pääsee kauniin sillan yli upealle pikkusaarelle, jossa on nuotiopaikka ja pöytäryhmä. Lisää tietoa Pukalan alueesta löytyy Luontoon.fi –sivustolta.

 

Ritajärven luonnosuojelualue

Sastamalassa, noin 50 kilometrin päässä Tampereelta, sijaitsee Ritajärven luonnonsuojelualue. Ritajärven maastoissa vaihtelevat pienet metsäjärvet ja suuret siirtolohkareet, ja alueen puut on pyritty pitämään luonnontilan kaltaisina. Hyvin huollettu alue on esimerkiksi koululaisten retkipaikkana suosittu.

 

Hervanta

Tampereen rajojen sisällä, noin puolen tunnin bussimatkan päässä keskustasta löytyy upeata maastoa myös Hervannasta. Hervantajärveltä ja Suolijärveltä löytyy muutaman kilometrin pituiset luontopolut, joilta on myös yhteys isommille Birgitan polulle ja Kaarinanpolulle. Hervantajärveä kiertää merkitty, noin viiden kilometrin pituinen luontopolku, jonka maasto vaihtelee kalliometsistä järvenrantaan. Järvi itsessään on tunnetusti kalaisa, ja myös monet erilaiset perhoslajit viihtyvät alueella. Mahtuu reitin varrelle myös metsäkappeli sekä suoalue, josta voi onnekas poimia mukaansa jopa karpaloita.
Suolijärven luontopolku puolestaan on noin 4,5 kilometrin pituinen ja se polveilee luonnollisesti Suolijärven ympärillä, jossa on myös uimaranta. Luonnonystävän mieltä lämmittää puiden ja kasvien kirjo, ja saattaapa kävellessään kuulla myös kuikan kesäisen huudon. Uimarannan vastakkaisella puolella kallio nousee aika korkealle ja maisemat pääsevät oikeuksiinsa.
Hervantajärven ja Suolijärven luontopolkujen oppaan löydät täältä.

 

Visit Tampere Branches Detail In Helvetinjärvi National Park Laura Vanzo

Birgitan Polku

Kirskaanniemi, 37500 Lempäälä
Lue lisää
Visit Tampere Girl Looking At The Lake View In Seitseminen National Park Laura Vanzo

Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisentie 110, 34530 Ylöjärvi, Ikaalinen
Lue lisää
Visit Tampere Girl Standing Looking At The View In Helvetinjärvi National Park Laura Vanzo

Helvetinjärven kansallispuisto

Helvetinjärven kansallispuisto, Ruovesi
Lue lisää
Visit Tampere Branches Detail In Helvetinjärvi National Park Laura Vanzo

Laipanmaa

Laipanmaan erämaa-alue, Iso-Laipantie, Kangasala
Lue lisää
Visit Tampere Nature Detail And Girl Hiking In Seitseminen National Park Laura Vanzo

Pukalan virkistysmetsä

Pukalan virkistysmetsä, Valkealahdentie, Orivesi
Lue lisää
Visit Tampere Ritajärven Luonnonsuojelualue

Ritajärven luonnonsuojelualue

Ritajärventie 358, Sastamala
Lue lisää
Rapolaharjun Maisemaa Ihailemassa Vaaka 20090607 TR

Rapolanharju

Sääksmäentie 772, Valkeakoski
Lue lisää

Lisää luettavaa

Kansallispuistot kutsuvat luontoelämykseen
Retkeily ja patikointi

Kansallispuistot kutsuvat luontoelämykseen

Tampereen lähistöllä on kaksi upeata kansallispuistoa, Seitseminen ja Helvetinjärvi.
Lue lisää
Blogi: Seitseminen – Suomen onnellisin kansallispuisto
Retkeily ja patikointi

Blogi: Seitseminen – Suomen onnellisin kansallispuisto

Kaukokaipuu matkablogin Marinellan mielestä Seitseminen on Suomen onnellisin kansallispuisto.
Lue lisää
Nuotiopaikkoja Tampereella
Retkeily ja patikointi

Nuotiopaikkoja Tampereella

Etsitkö mukavaa paikkaa makkaranpaistoretkelle? Tässä muutamia vinkkejä.
Lue lisää
Kalastus Tampereella
Aktiviteetit

Kalastus Tampereella

Tampereelta löytyy kalastuskohteita koskesta pieniin ja suurempiin järviin. Kokosimme sinulle kalastuksen olennaiset!
Lue lisää