Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tampere on puistojen kaupunki

12.04.2021

Tampereella luonto on lähellä, ja miltei kaikkialla mihin kuljetkaan! Kahden järven välissä saa nauttia sinisestä välkkeestä ja aivan ydinkeskustassakin pääsee ihailemaan kaupunkiluontoa – vuoden jokaisena päivänä.

 

Tampereen keskustan puistot

 

Koskipuisto mukailee Tammerkoskea Koskikeskuksen ostoskeskuksen nurkilta aina Tampellan alueelle asti ja kesäisin varsinkin Hämeensillan kupeessa, vehreällä nurmialueella kukkien katveessa näkyy vilttikunnittain eväsretkeläisiä nauttimassa lämmöstä, koskimaisemasta ja kesäfiiliksestä. Lasten iloksi lähellä on myös Pikku Kakkosen leikkipuisto, jossa pääsee kiipeilemään, keinumaan, juoksemaan ja viihtymään. Koskipuiston opastaulu löytyy täältä.

 

Hämeenpuisto on kaupungin oma puistobulevardi, jossa järjestetään kesällä tapahtumia ja pääkirjaston kohdalla puistossa pääsee nauttimaan myös jäätelöstä ja virvoittavista juomista. Hämeenpuisto ulottuu Pyhäjärven rannalta, Eteläpuistosta, Pyynikin kirkkopuiston ohi aina Näsijärven laitamille Näsinpuistoon asti. Eteläpuisto on rauhallinen puistoalue, jossa kuitenkin kesällä saatat päästä keskelle kuuminta festivaalitunnelmaa, alueella nimittäin järjestetään monia tapahtumia. Hämeenpuiston toinen pää, Näsinpuisto, on enemmän lapsiperheiden mieleen sillä sinne on luotu Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen satupuun runoihin perustuva teemaleikkipaikka Tiitiäisen Satupuisto, jossa voit vaikkapa istua hirmuisen suurella nojatuolilla taivasta ihaillen. Toki Näsinpuistossa riittää tilaa myös aikuisemmallekin väelle kuoharikoreineen ja ruutuviltteineen.

 

Tampere-talon kupeessa on Sorsapuisto, jossa pitävät kesäisin majaansa monet linnut, sorsista kanoihin. Lintuja on tuotu kesäksi puistoon yli 70 vuoden ajan, ja ne ovat varsinkin lasten suosikkeja. Alueelle on hiljattain rakennettu myös uusi leikkipuisto, jossa saa aikaa kulumaan tunnista toiseen, ellei pelkkä puiston kauneudesta ja tunnelmasta nauttiminen riitä. Tampere-talossahan majaansa pitävät iki-ihanat Muumit, ja Sorsapuistossa on esillä myös Tove Janssonin isän, Viktor Janssonin teoksia. Sorsapuiston opastaulu löytyy täältä.

 

Hatanpään arboretum

 

Hatanpään arboretum on yksi Tampereen ehdottomista helmistä. Hatanpään kartanon alueella sijaitseva luonnonkaunis ja iso puistoalue on aivan Pyhäjärven rantamilla ja on sekä rentoutujien että kuntoilijoiden suosiossa. Kartanon kupeessa on valloittava ruusutarha, joka puhkeaa täyteen kukkaansa myöhäiskesästä, heinä-elokuussa. Arboretumin kesäkahvilasta saa pientä suolaista ja makeaa omien eväiden loppuessa. Hatanpään alueen esitteen löydät täältä.

 

Pyynikki

 

Tampereen ehdottomiin helmiin lukeutuu myös mahtava Pyynikki. Pyynikillä kohtaat yhtä todennäköisesti lenkkeilijän, auringonpalvojan, uimarin, herkuttelijan, kulttuurihaukan, matkailijan ja paikallisen – alueelta löytyy nimittäin metsää, lenkkipolkuja, uimaranta, maanmainio munkkikahvila, kesäteatteri sekä legendaarinen Pyynikin näkötorni. Ja hotelli. Ja aktiviteettipuisto. Melkeinpä jotakin jokaiselle siis! Ehdottomin vetovoima kuitenkin syntyy upeista maisemista, jotka avautuvat tältä maailman korkeimmalta soraharjulta yli metsän ja järvien. Voit tutustua Pyynikkiin myös luontopolkuoppaan kanssa.

 

Kauppi

 

Kauppi sijaitsee vain kivenheiton päässä Tampereen keskustasta. Kaupin metsän sijainti Näsijärven rannalla tekee alueesta mainion kohteen päivittäiselle kuntoliikkujalle. Kauppiin kuuluu noin 32 kilometriä valaistua ulkoilureittiä, yksityinen keilahalli, vinttikoirarata ja jousiammuntarata. Aluella on kesäisin mahdollisuus pelata pesäpalloa. Lisäksi Kaupissa on aktiivisessa käytössä sekä aito- että tekonurmijalkapallokenttiä.

 

 

Lisää tietoa kaupungin puistoista sekä luonnonsuojelualueista löytyy Tampereen kaupungin sivuilta. Voit lukea lisää puistoista täällä ja suojelualueista täällä. Ulkoilureitit löytyy täältä.