Siirry sisältöön
Kartta

Road trip, tai toisin sanoen maantiematkailu tai automatkailu, ei ole sidottu aikatauluihin tai julkisiin kulkuyhteyksiin. Päiväretkellä saat kaiken irti Tampereen seudusta! Vaikka et olisi omalla autolla liikenteessä niin ei hätää – Aviksen kautta auton vuokraaminen on helppoa. Saat auton toimitettua vaikkapa hotellisi etuovelle ja retki voi alkaa! Psst, Aviksella on myös useampi sähköauto saatavilla. Varaamalla auton tämän linkin kautta saat 10% alennusta! Katso reissuvinkit tai räätälöi oma reittisi ja varaa kesäinen sähköautoseikkailusi täällä!

Tampere – Lempäälä – Vesilahti – Urjala – Tampere

Kymmenisen minuuttia Tampereelta etelään ja saavut Lempäälään. Matkan varrelta löytyy Suomen suurin ostoskeskus Ideapark Lempäälä, josta löytyy kauppoja, ravintoloita, kahviloita, salibandymuseo sekä viihdekeskus Ideapark. Lapsille löytyy kulttuurikeskus PiiPoo ja sisäleikkipuisto Skidipark. Matkailuautolla tai -vaunulla voit yöpyä Best Parkissa. Lempäälässä kannattaa ehdottomasti poiketa Vaihmalan hovissa. Upeassa kartanossa on mahdollisuus yöpyä, herkutella ravintolan antimilla, ostaa matkamuistoja ja nauttia tietysti maisemista.

Jatka Lempäälästä keskelle suomalaista maaseutua Vesilahteen. Pienessä kylässä on helppo rentoutua ja nauttia paikallisesta ruuasta ja kulttuurista, sekä tietenkin maisemista. Laukon kartano on kulttuurin keidas, jossa voi nauttia konserteista, kauniista puistosta sekä tutustua kiehtovaan taidegalleriaan. Historiallisesti mielenkiintoisesta kartanosta löytyy myös ravintola. Tiesitkö, että kartano löytyi kirjoista jo vuonna 1416? Vesilahdesta löytyy myös oikea piilotettu helmi, Pizzeria Makasiini. Se tarjoilee herkkuja, joista nauttivat sekä silmät että vatsa. Ravintola avaa ovensa jälleen kesäksi.

Urjalan kunnasta löytyy Nuutajärven lasikylä. Museovirasto on listannut Nuutajärven lasikylän yhdeksi Suomen kulttuurihistoriallisesti tärkeimmistä miljöistä. Lasikylässä voit tutustua lasipuhallusken kiehtoviin juuriin ja perinteisiin, varata ja kokeilla itse lasipuhallusta tai osallistua opastetulle kierrokselle.

Tampere – Sastamala – Nokia – Hämeenkyrö – Ylöjärvi – Tampere

Mauri Kunnaksen lastenkirjoista tuttu Herra Hakkarainen asustaa Sastamalassa. Herra Hakkaraisen talossa pääsee tutkimaan ja ihmettelemään, leikkimään ja pukeutumaan sankareiksi iästä riippumatta. Tyrvään Pappilan kivisessä navetassa on tänä kesänä esillä viiden toisistaan erilaisen taiteilijan kuvamaailmaa tarjoten katsojalle mahdollisuuden siirtyä tunnelmasta toiseen. Pappilassa nautit myös nauttimaan maistuvasta ruuasta ja huikeista tapahtumista, kuten konserteista. Ja vielä upeissa maisemissa järven rannalla! Sastamalasta löydät myös Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin. Museossa voit tutustua suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden historiaan. Piipahda myös Café Pukstaavissa tai museon ihanassa puutarhassa. Mikset jäisi yöksi? B&B Kommee Kurki tarjoaa majoitusta lomamökissä tai tentsile-majoituksessa.

Suuntaa Sastamalasta nokka kohti Nokiaa ja lähde tutkimaan historiallista Tehdassaarta. Saaren vanhat tehdasrakennukset ovat täynnä kulttuuria ja tapahtumia, ja löytyypä sieltä myös ihastuttava kahvila!

Kätketyn helmen löydät Hämeenkyröstä Frantsilan luonnonyrttitarhalta. Nauti yrttiteestä, orgaanisista leivonnaisista sekä kasvisruoasta Frantsilan Kehäkukassa. Kahvilan yhteydestä sijaitsee myös päivittäistavarakauppa, josta voit ostaa paikallisia tuotteita sekä tietenkin Frantsilan omia tuotteita. Kesäisin voit myös käydä kävelyllä kahvilan yrttipuutarhassa ja vierailla tilluksilla sijaitsevassa käsityöpajassa.

Suunnatessasi takaisin Tampereelle, pysähdy Puuvuorella Ylöjärvellä. Puuvuori on ympäristötaideteos, jonka tarkoitus on vahvistaa ihmiskunnan sitoutumista ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurillisen hyvinvoinnin suojelemiseksi. Taideteos koostuu yli 10,000 männystä, jotka on istutettu kultaisen leikkauksen mukaan. Jokainen puu on myös omistettu jollekulle.

Tampere – Valkeakoski – Pälkäne – Kangasala

Valkeakoski on kauniiden järvien ympäröimä. Sieltä löytyy myös Visavuoren museo, joka on veistostaiteilija Emil Wikströmin suunnittelema ja toimi myöhemmin hänen kotinaan ja studiona. Wikströmin koti on ajallensa tyypillinen pohjoismainen taiteilijakoti. Koti on rakennettu hirsistä ja koristeltu monilla yksityiskohdilla. Linnamaisessa studiosta löytyy observatorio ja talvipuutarha, joka rakennettiin vuosina 1903-1912. Melkein sata Wikströmin teosta on näytillä hänen studiossaan.

Rapolan linnavuoressa pääset lähelle luontoa. Ympäristöstä löytyy kaksi vaellusreittiä, jotka alkavat Voipaalan taidekeskusken pihapiiristä. Reitit ovat n. 1,6 ja 6 kilometriä pitkät, ja matkan varrelta löytyy opasteita ja infotauluja Rapolan esihistoriallisesta kulttuuriperinnöstä.

Seuraava pysähdyspaikka, Pälkäne! Tiesitkö, että jopa neljännes kunnan pinta-alasta on vettä ja järviä? Paras tapa tutustua näihin järvimaisemiin on kiivetä noin 150 metriä korkeaan Syrjäharjun vesitorniin.

Jos olet viherpeukalo tai muuten vain nautit puutarhoista, piipahda ehdottomasti Kangasalan Arboretum Frickissä. Frickin pariskunta on rakentanut ja kasvattanut, ja nyt avanneet oman puutarhansa yleisön iloksi. Arboretum on kolmen hehtaarin kokoinen yksityinen puisto, josta löytyy laaja valikoima puita, pensaita ja tietenkin kukkia. Arboretumin kahvilassa voit nauttia sesonkihedelmistä valmistetuista leivonnaisista. Kangasalan Vehoniemenharjulta löytyy Vehoniemen automuseo. Museo muuttuu ja vaihtaa sisältöään aina, mutta on takuuvarmasti täynnä vanhoja autoja sekä muita kulkuneuvoja. Museoon pääset sisään veloituksetta.

Tampere Mänttä-Vilppula – Tampere

Mäntän helmi, Serlachius esittelee rutkasti taidetta. Vakituisina näyttelyinä on esillä Hugo Simberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Ellen Thesleff ja Emil Wikström, sekä useita Helene Schjerfbeck teoksia. Tutustu myös Serlachiuksen upeisiin vaihtuviin näyttelyihin. Vierailusi aikana voit myös nauttia korkean laadun ravintola Göstasta ja tietenkin upean Taidesaunan löylyistä!

Rapukartano kutsuu kaikki vierailijat levähtämään, syömään ja kokeilemaan uutta, kuten kirkkoveneen soutua tai marjojen poimintaa. Rapukartanossa voit myös kokeilla erikoisuuksia, kuten maistaa hirven, poron ja jopa karhun lihaa, jotka tarjotaan sienien, marjojen ja herkullisten vihannesten kanssa. Tarjolla myös rapua, tietenkin!

Mäntän kuvataideviikot on Suomen suurin nykytaiteen taidenäyttely. Palkittu taidefestivaali on korkeasti arvostettu vierailukohde taiteilijoiden keskuudessa ja tavallisten kansalaisten rakastama. Festivaali järjestetään koko kesän ajan, elokuun loppuun saakka.

Lisää maantiematkailua!

Orivesi

Haluatko kokea jotakin hullunhauskaa ja mukaansa tempaavaa? Vieraile Ponimaassa! Vanhasta koulurakennuksesta löytyy kukkopillejä mitä hauskimmin maalatuista huoneista, ja tiluksilla on vaikka mitä eläimiä, kuten vuohia ja tietenkin poneja silitettäväksi.

Orivedeltä löytyy monta uniikkia kesäkahvilaa, kuten Amorinranta, Kesäkahvio Pakari ja Taiston talo. Orivedeltä löytyy myös taidetta, teatteria, matkamuistoja ja lavatansseja koko kesän! Käy vaikka Purnun taidenäyttelyssä tai Rönnin lavalla.

Ylöjärvi

Vaellusretki jylhässä luonnossa onnistuu helposti Seitsemisen kansallispuistossa. Poikkea myös Tahlolla, jossa voit yöpyä tai hioa jousiammunta- ja ilmakivääriammuntataitojasi, testata pakohuonepeliä, haastaa itsesi hiljaisuushaasteessa sekä nauttia erinomaisista ulkoilumaastoista meloen, soutaen, kalastaen ja retkeillen.

Nokia

Golfmailat esiin! Tampereen seudun suurin golfrata odottaa Nokia River Golfilla! Nyt kun olet jo Nokialla, mikset poikkeaisi Scandic Edenin poreissa?

Ikaalinen

Luomajärven Hevoskievari tarjoaa ihanan kokemuksen kelle tahansa, joka arvostaa maalaisromantiikkaa, hyvää ruokaa, maaseutuhenkeä, hevosia ja hevosajeluita sekä luontoa. Oletko koskaan yöpynyt puumajssa tai puuteltassa? Täällä voit kokea molemmat!

Parkano

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark tarjoaa uniikin paikan rauhoittua tai aktivoitua. Voit nauttia pulppuavien lähteiden äärellä tai lähde polkupyöräilemään metsäteille. Myös perheen pienimmille löytyy tekemistä!

Tampereen seudulta löytyy myös festareita pitkin kesää, joihin voit tutustua Pirkanmaan festivaalien omilla sivuilla!