Siirry sisältöön
Visit Tampere
Hae sivustolta

Tampereen tunnelmallisimmat kahvilat

15.09.2021

Maistuisiko herkullinen mustikkapiirakka tai munkki? Miltä kuulostaisi kuohkea kakkupala suoraan paikallisesta leipomosta tai lämmin leipä maukkaalla täytteellä? Tampereella riittää valinnanvaraa vaativimmillekin kahvin ja leivonnaisten ystäville.

Valloittavat vohvelikahvilat

Mistä kannattaisi aloittaa? Varma valinta on vohvelikahvila. Sinne Helsingistä tulevat vieraatkin suuntaavat suoraan junasta ulos astuttuaan. Tampereella on kaksi vohvelikahvilaa: Ojakadun alkuperäinen Vohvelikahvila perustettiin kaupunkiin vuonna 1992. Paikan vohvelit on tehty siitä lähtien salaisella reseptillä, jota omistajat eivät paljasta sen paremmin asiakkaille kuin toimittajillekaan. Kesäkaudella vohveleita voi nauttia terassilla ja ihailla samalla tuomiokirkon tornia! Toinen vohvelikahvila löytyy Tuomiokirkonkadulta kuparitalosta. 

Maailman parhaat munkit ja puustit

Tampere ei olisi Tampere ilman Pyynikin näkötornin maankuuluja munkkeja! Salaisella reseptillä valmistettavien munkkien herkullisuudesta kertoo kahvilan ovesta usein ulos asti ulottuva jono, joka ei johdu pelkästään tornista avautuvista upeista näköaloista. Jos aika ei riitä Pyynikki-kävelyyn asti, Pyynikin munkkikahvila löytyy myös kauppahallista – ja munkit tehdään samalla reseptillä!

Korvapuustien ystävien kannattaa suunnata Bakery Café Puustiin. Puustissa voit aistia sekä suomalaisen mummolan tunnelman että kaupungin urbaanin sykkeen Tullintorin kupeessa, Sorsapuistoa ja Tampere-taloa vastapäätä. Korvapuustit on leivottu paikan päällä aidolla voilla, luomuvehnäjauhoilla ja ceyloninkanelilla.

Hämeenkadun herkut

Pella’s Cafén asiakkailla on yksi parhaista näkymistä Hämeenkadulle. Tämä keskieurooppalaistyylinen kohtauspaikka sijaitsee kaupungin sydämessä ja tarjoilee suussa sulavia herkkuja myös gluteenittomana ja maidottomana! Pella’s on saanut kiitosta myös brunssistaan ja reilusta opiskelija-alennuksesta.

Fazer Café on moderni ja klassinen kahvila, jossa voi nauttia Tammerkosken maisemista, perinteisestä aamupalasta ja lounaasta arkipäivinä ja yhdestä kaupungin tyylikkäimmistä brunsseista viikonloppuisin. Fazer Café myymälä myy leipää, leivonnaisia ja kakkuja, mutta myös suklaata ja makeisia.

Hengähdä keskellä kaupungin hulinaa

Tampereen runollisin kahvipaikka on tietysti Ojakadulla sijaitseva Kahvila Runo. Siellä on kaksi kerrosta täynnä kirjoja ja kahvintuoksua. Runo on yksi keskustan harvoista kahviloista, joissa ei ole langatonta verkkoa. Tämä on täysin tarkoituksellinen valinta, koska ihmiset tulevat sinne juttelemaan ja rentoutumaan hyvän kirjan seuraan. Kahvilassa järjestetään säännöllisesti runoiltoja sekä pieniä näyttelyitä ja siellä myydään myös paikallisia käsitöitä. Ei pidä myöskään unohtaa laajaa herkullisten leivonnaisten valikoimaa.

Tuomiokirkonkadulla aukeaa ovi makujen täysin uuteen maailmaan. Pyymäen Oma on leipomo, kahvila ja lounasravintola saman katon alla. Leipomolla on puolen vuosisadan perinteet, eli tarjolla olevien leipomusten suuri määrä ei ole mikään ihme! Pyymäki on uskollinen perinteisten reseptien klassikoille, mutta se ei unohda uusiakaan trendejä.

Keskustorilta löytyy Ratikkakahvila; kahvila, joka on rakennettu raitiovaunun sisälle! Ratikkakahvila tarjoaa kahvitteluhetkiä aamusta aina iltaan asti vuoden ympäri. Kesäisin virvokkeita sekä Branderin maukkaita leivonnaisia pääsee nauttimaan myös isolla terassilla. Kahvila on suljettuna talvikauden 2021–2022.

Uusimpana tulokkaana Keskustorin kupeesta löytyy Valkoinen puu, joka tarjoaa suomalais-amerikkalaisia kahvilaherkkuja skandinaavisella tunnelmalla. Valikoimista löytyy superherkulliset kakut, paninit sekä arkisin maittava lounas. Saatavilla myös laaja valikoima gluteenittomia ja vegaanisia tuotteita!

Historian havinaa

Historiallisten paikkojen ystävien kannattaa suunnata putiikkikahvila Lapinniemen Ansariin. Ansari tarkoittaa kasvihuonetta, ja kahvilan nimi ei ole sattumaa. Vuonna 1913 tehty kahvilarakennus on Lapinniemen puuvillatehtaan entinen kasvihuone, joka kuului tehtaanomistajan vaimolle. Rakennuksen alkuperäisen käyttötarkoituksen ansiosta kahvilassa on päiväsaikaan yhtä valoista kuin ulkoilmassa. Ansarissa tarjoillaan leivonnaisia, juustokakkuja sekä muita herkkuja, ja lounaaksi sieltä saa keittoa. Lisäksi kahvilassa voi nauttia jäätelöä ja monia eri kahvilaatuja. Kahvilassa myydään myös kirjoja, käsityötuotteita ja lahjoja.

Tallipihan Kahvila on mielenkiintoinen kahvila vanhassa puutalossa Finlaysonin alueella. Ihanat suolaiset piirakat, herkulliset kakut ja muut leivonnaiset tunnelmallisessa miljöössä ovat valloittaneet monen matkailijan sydämet. Tule nauttimaan perinteisistä suomalaisista leivonnaisista tai maittavasta keittolounaasta. Kesäterassille mahtuu isompikin porukka.

Entisaikaa henkivä kahvila Amurin Helmi tarjoaa virkistävän kahvikupposen kaveriksi vaikka viipaleen tamperelaista perinnehiivaleipää, rievää tai makoisan pullan. Suosittu aamiainen kannattaa myös testata!

Aamuvirkun valinta

Tammelantorin lähistöllä sijaitseva Café Aamurusko sopii puolestaan kaikille aamuvirkuille tai reilua aamiaista kaipaaville. Kahvila on nimensä mukainen, koska sieltä saa aamukahvit jo kuudelta. Aamurusko tarjoilee myös erityistä lounasta, eli uuniperunoita. Niiden täytteeksi saa lohisalaattia, fetajuustoa, pekonia, kanaa tai vuohenjuustoa, ja annokseen kuuluu myös tuoretta leipää. Aamuruskossa voi kuunnella sanomalehtien rapinaa, nauttia vastapaistetun pullan tuoksusta ja katsella Tammelantorille suuntaavia ohikulkijoita.