Siirry sisältöön
Kartta

Tampereen lähistöllä on monia isompia retkeilyalueita ja kansallispuistojakin kaksi, joista löytyy useampiakin päiväretkiin soveltuvia laavuja ja nuotiopaikkoja. Jos kuitenkin mielit vaikkapa lasten kanssa pienelle makkaranpaistoretkelle, tässä muutamia vinkkejä mihin päin kannattaa suunnata.

Nuotiopaikkoja Tampereella

Keskustan tuntumassa sijaitseva Niihaman maja kahvioineen palvelee hiihtäjiä talvella ja ulkoilijoita kesällä, ja alueella on kaksi nuotiopaikkaa. Alueella on myös iso grillikota, jonka voi varata yksityiskäyttöön kätevästi etukäteen. Majalta pääsee kesällä kätevästi ulkoilureiteille Niihaman ja Kaupin alueelle. Lue lisää Niihaman majasta täältä.

Viikinsaari on oikea paikallisten ja vierailijoiden pieni kesäparatiisi, jonne pääsee mukavasti laivalla Laukontorin satamasta. Viikinsaaren luonnonsuojelualueella on palveluiden ja aktiviteettien ohella useampia pieniä uimapaikkoja, paljon nurmikkoaluetta piknikherkutteluille, sekä grilli- ja keittokatos vapaassa käytössä. Tietoa Viikinsaaren laivayhteyksistä on Hopealinjojen sivuilla.

Hieman kauempana keskustasta, Lamminpäästä, löytyy mukavien ulkoilumaastojen yhteydestä Lamminpään ulkoilumaja, jonka grillikatos on vapaasti käytettävissä. Majalta löytyy myös ulkokuntolaitteita. Lisätietoja ulkoilumajasta löytyy täältä.

Kintulammin retkeilyalue on Tampereen Teiskossa sijaitseva upea retkeily- ja luonnonsuojelualue. Alueelta löytyy noin 15 km opastettua retkeilyreitistöä, sekä viisi tulipaikkaa, joista neljän yhteydessä on uniikki luonnonmukaisesti suunniteltu laavukokonaisuus puuliitereineen ja kuivakäymälöineen. Lisätietoa Kintulammista löytyy täältä.

Keskustasta löytyy myös Pyhäjärven rannassa sijaitsevan Eteläpuiston nuotiopaikka ja muutaman kilometrin päästä keskustasta Näsijärven rannasta, Santalahden rantapuiston nuotiopaikka.

Näsijärven ja Kaupin useat palvelukohteet ja neljä nuotiopaikkaa sijaitsevat Kaupin virkistysmetsän rannoilla ja ovat saavutettavissa myös rannan kautta. Maisansaloon Polsonlahden rannalle on keväällä 2022 rakennettu uusi nuotiopaikka. Lue lisää täältä.

Hervantajärven retkeilyalueella on kaksi nuotiopaikka, joista Viitastenperällä on myös laavu. Aluetta käytetään monipuolisesti muun muassa kävelyyn, hiihtoon, maastopyöräilyyn ja polkujuoksuun ja alueen reitit vievät luontevasti kohti etelää, Viitastenperälle, missä sijaitsee Tampereen, Kangasalan ja Lempäälän ”kolmen kunnan rajapyykki”. Viitastenperältä jatkuvat opastamattomat luonnonpolut Kangasalan Kaarinanpolkuun ja Lempäälän Birgitan polkuun. Lisätietoja löydät täältä.

Nuotiopaikkoja Tampereen lähellä

Pienen matkan päässä Tampereelta, naapurikunnassa Pirkkalassa, on mahdollisuus grillata laavulla järvimaisemia ihaillen. Pappilan laavu on varsinkin lapsiperheiden suosiossa, sillä laavulle pääsee myös lastenvaunujen tai rattaiden kanssa, ja parkkipaikalta on vain kivenheitto laavulle. Tutustu Pappilaan paremmin Pirkkalan seurakunnan sivuilla. Pirkkalasta löytyy myös Iso-Naistenjärvi, jonka laavulla pääsee mukavasti paistelemaan makkarat.

Tampereen lähistöllä Lempäälässä Birgitan polulla on monia laavuja ja nuotiopaikkoja, joista muutama on helposti saavutettavissa vaikkapa vaan pientä grillailua silmällä pitäen: upea Kirskaanniemi Sääksjärven ja Vuoreksen välillä, sekä Hääkivi Lempäälän kupeessa. Kirskaanniemessä on neljä tulentekopaikkaa, pöytiä ja penkkejä sekä upeat maisemat Höytämönjärvelle. Hääkivi puolestaan sijaitsee Ahtialanjärven kapeikossa, ja laiturilta pääsee kalastamaankin katoksessa grillialun päätteeksi.

Kangasalla Kaarinanpolulla sekä Oriveden Pukalassa on kaikissa useampiakin nuotiopaikkoja ja laavuja, samoin kuin Laipanmaalla Kangasalan ja Pälkäneen alueella. Sastamalan alueella tulipaikkoja on Ritajärven kaikilla reiteillä, nuotiopuita on vain Paavinhatun taukopaikalla. Otamuksella on laavu ja nuotiopaikka kahvilan vieressä ja Kuasman kiäpillä on kolme tulentekopaikkaa. Voit tutustua näihin alueisiin alla olevista artikkeleista.

Muita vinkkejä

Kannattaa tutkia lisää tulentekopaikkoja Tulikartta.fi -sivuilla. Tulikartta.fi näyttää nuotiopaikat, laavut, kodat, lintutornit ja paljon muitakin paikkoja, joissa voi tehdä tulen!

Pirkanmaan laavuja voit selailla myös laavu.org -osoitteessa.

 

Huomaathan, että metsäpalovaroituksen ollessa voimassa alueella jolla oleskelet, avotulen tekeminen on kielletty sekä maastossa että nuotiopaikoilla. Voit tarkistaa voimassa olevat varoitukset täältä.

 

Muistathan retkeillä roskattomasti luontoa kunnioittaen. Voit lukea lisää roskattomasta retkeilystä täällä.