Siirry sisältöön
Kartta

Valmistautuminen

Ennen saunomista on tärkeä valmistautua asianmukaisesti.

 • Varaa saunomiselle aikaa äläkä kiirehdi. Saunominen on rentoutumista varten.
 • Puhtaus ja hygienia kuuluvat saunaan. Muista käydä suihkussa ennen saunomista – näin kunnioitat myös muita saunojia. Voit viilentyä suihkussa myös saunomisen aikana. Muista myös peseytyä saunomisen jälkeen.
 • Suurin osa yleisistä saunoista on sekasaunoja, joka tarkoittaa sitä, että niissä käytetään uima-asua. Perinteisesti suomalaisessa saunassa ollaan alasti ja tämä sopiikin esimerkiksi mökkisaunaan perheen kesken tai hotellihuoneen saunaan kumppanisi kanssa. Myös joissain yleisissä saunoissa saunotaan alasti, tarkista käytäntö ennen saunomista.
 • Muista ottaa mukaan vesipullo ja oma pyyhe. Älä huoli, jos ne unohtuvat, moni sauna vuokraa pyyhkeitä. Lisäksi saunoilla on vesipisteitä – suomalainen hanavesi on maailman puhtainta. Jos käyt hotellisi saunavuorolla, voit kipittää saunaan huoneestasi esimerkiksi pyyhe lanteilla.

Saunominen

Saunominen on monivaiheinen prosessi ja siihen sisältyy monia vaiheita. Yleisessä saunassa moni vaiheista on tehty jo valmiiksi, jotta saunojilla olisi vaivatonta hypätä löylyihin. Näihin vaiheisiin kuuluvat esimerkiksi saunan lämmittäminen, joko puilla tai muilla tavoilla.

 • Etsi oma paikkasi saunan lauteilta. Ylempänä lauteilla on kuumempaa kuin alempana. Suosituimmissa yleisissä saunoissa voi olla aika ajoin ruuhkaa, jolloin omaa vuoroaan pitää odottaa rauhassa. Lisäksi on täysin normaalia, että osa odottelee vuoroaan alemmilla lauteilla, jotta pääsevät ylemmille lauteille. Kunnioita odottajia ja anna ensimmäisten odottajien ottaa kuumempi paikka ensin.
 • Kun sauna on lämmin, on aika heittää löylyä! Yleensä yleisessä saunassa se, joka istuu saunakiulun vieressä, heittää löylyä. Älä heitä löylyä liikaa vaan sen verran, että kaikilla on miellyttävä istua saunassa. Joissain saunoissa on myös ohjeistettu sopiva määrä löylyjen heittoja.
 • Useissa saunoissa suositellaan laudeliinan käyttöä istuessasi saunan lauteilla. Joissain paikoissa on tarjolla puinen istuinalusta, joissain paikoissa on tarjolla kertakäyttöisiä laudeliinoja. Jos sinulla on oma, voit käyttää myös sitä.
 • Muista rentoutua! Istu, nojaa taaksepäin ja nauti lämmöstä ja löylyn pehmeydestä. Rentoutuminen on tärkeä osa saunakokemusta. Joskus jotkut myös makoilevat lauteilla – teethän tämän vain, jos on tilaa.
 • Kun olo käy liian tukalaksi, käy vilvoittelemassa. Voit istahtaa ulkona raittiissa ilmassa, käydä uimassa tai vaikkapa hypätä avantoon. Saunomista ja vilvoittelua voi toistaa useita kertoja niin kauan kuin haluat. Kaikilla saunakokemus on täysin omanlaisensa – ainoa aikarajoitus on joidenkin saunojen saunavuoron pituus. Nauti suomalaisesta saunasta siis täysin omalla tavallasi!

Huomioi vielä nämä!

Suomalainen sauna tarjoaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Se on tila, jossa voit nautiskella saunomisen monista eduista ja rentoutua hektisen arjen keskellä.

 • Kunnioita yleisissä saunoissa muita saunojia. Keskustelu on sallittua, mutta huutaminen ei ole sopivaa. Joissain saunoissa on hiljaisia tunteja, jolloin keskustelu ei ole suotavaa.
 • Suomalainen sauna ei ole kuiva sauna, vaan löyly, eli kuumille kiville veden heittäminen muodostaa saunaan höyryä. Tämä tuntuu iholla ja esimerkiksi hikoilu on täysin normaalia.
 • Muista juoda vettä. Saunomisen aikana elimistöstä haihtuu vettä, joten nesteytys on tärkeää.
 • Sauna on tänä päivänä yksi ainoita paikkoja, joihin ei voi ottaa puhelinta mukaan. Saunassa ei myöskään syödä. Joissain yleisissä saunoissa on kahvila tai jopa ravintola, josta voi ostaa syötävää. Lisäksi joissain saunoissa on mahdollista grillailla makkaraa.
 • Jotkut käyttävät saunoessaan esimerkiksi saunahattua tai avantouidessaan teknisempiä varusteita. Älä huoli – nämä eivät ole pakollisia. Yleisissä saunoissa on kuitenkin hyvä käyttää esimerkiksi flip flopeja.
 • Saunominen ei ole suoritus. Rentoudu ja nauti hetkestä!