Siirry sisältöön
Kartta

Tampereen saunakulttuurin nostaminen ja saunapääkaupunki-tittelin käyttäminen lähti liikkeelle tamperelaisten saunayhteisöjen toimesta, kun Tampereen seudulle alettiin rakentaa 20:ttä yleistä saunaa. Saunahistoria kaupungissa on mittava, sillä Tampereen ja samalla Suomen vanhin yhä toimiva yleinen sauna, Rajaportti, aloitti toimintansa vuonna 1906.

Suomen Saunaseura ry on todennut puoltolauselmassaan, että Tampereen saunapääkaupunkistatus edistää suomalaisen saunan asemaa sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Kansainvälinen saunabuumi on parhaillaan käynnissä ja saunomisesta on tullut erityisen trendikästä varsinkin Japanissa. Tampereelta Japaniin on järjestetty esimerkiksi virtuaalisia saunaelämyksiä.

Visit Tampere on koonnut Tampereen seudun yleiset saunat omaksi sivukseen osoitteeseen saunacapital.fi. Sivuilla annetaan matkailijoille myös yleisiä ohjeita, miten saunassa tulee toimia. Seudun yleisten saunojen ovenpieliin on myös ripustettu Saunapääkaupunki-kyltit.

UNESCO:n aineeton kulttuuriperintö

Suomalainen saunakulttuuri hyväksyttiin vuonna 2020 UNESCO:n aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kyseessä oli ensimmäinen luetteloon hyväksytty suomalaisen kulttuurin ilmentymä. Elävään, aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvat muun muassa saunan lämmitys ja saunomiseen liittyvät tavat sekä perinteet. Näiden lisäksi mukana ovat esimerkiksi saunominen lauluissa, uskomuksissa ja tarinoissa.

Saunaperinteen elinvoimaisuutta tukemaan on määritelty erilaisia suojelutoimenpiteitä. Lisäksi valmisteilla on kolmen yleisen saunan erityislakisuojelu. Nämä saunat ovat Kotiharjun sauna ja Arlan sauna Helsingissä sekä Rajaportin sauna Tampereella.