Siirry sisältöön
Kartta

Savusaunoja on ollut Suomessa satoja vuosia, mutta nykyään perinteiseen savusaunaan pääseminen on harvinaista herkkua. Onneksi Tampereen seudulla savusaunoja on vielä useita. Esimerkiksi Länsi-Teiskossa sijaitseva Niemi-Kapeen savusauna on vuokrattavissa omalle porukalle. Lisäksi savusaunassa järjestetään aika ajoin yleisiä saunavuoroja.

Savusaunojen lisäksi perinteitä ja erityisyyttä huokuu myös Suomen vanhin edelleen aktiivisessa käytössä oleva yleinen sauna, Rajaportti. Rajaportissa on löylytelty jo vuodesta 1906 alkaen. Rauhaniemen kansankylpylä on niin ikään tamperelainen klassikko. Rauhaniemen saunojen lisäksi samasta rannasta löytyy myös Saunatemppeli. Tämä jurtan mallinen sauna lämpiää puilla ja huokuu mystiikkaa. Nämä löylyt on koettava!

Mäntän helmi Serlachius on kohde koko päiväksi. Tutustu ensin museoiden laajaan taidekokoelmaan ja vaihtuviin nykytaidenäyttelyihin sekä nauti ravintolan antimista. Kruunaa kierroksesi Taidesaunassa! Taide on läsnä niin saunaan tullessa kuin vaikkapa sen suihkutiloissa. Saunan tunnelmallinen, pyörä löylyhuone on arkkitehtoninen taidonnäyte. Taidesauna toimii tilaussaunana, mutta siellä on myös viikoittaisia yleisiä saunavuoroja. Hyödynnä myös Serlachiuksen Art & Sauna Express.

Sauna autossa? Kyllä! Saunabiili on rakennettu Mersun klassikkomalliin – tämä ainutlaatuinen kulkupeli tarjoaa vertaansa vailla olevat puilla lämmitettävän kiukaan löylyt. Olipa kyseessä sitten illanvietto, festarit, häät, polttarit tai jopa vaellusretki, Saunabiili on varmasti ainutlaatuinen tilaussaunaelämys. Kurkkaa lisätiedot täältä. Yhtä ainutlaatuinen elämys on järvellä kelluva ja kulkeva saunalautta, joita seudulta löytyy useita. Kokoa kaveriporukka tai lähde perheen kesken vesille saunomaan ja uimaan! Tampereen Saunalauttaristeilyt Oy:lla on esimerkiksi kolme erilaista saunalauttaa.

Erikoisiin saunaelämyksiin lukeutuu myös Saunaravintola Kuuma. Nauti ensin kahden erilaisen saunan lämmöstä, pulahda uimaan tai avantoon ja nauti sen jälkeen hyvä cocktail tai ravintolaillallinen. Ratinan suvantoon nousee lisäksi uusi kelluva saunaravintola kesäksi 2024. Ranta-Tampellan Laeltassa voit nauttia kahvit saunan lauteilla! Tämä sauna on kuitenkin kylmä ja kiukaan päällä on pöytälevy. Laelta järjestää kuitenkin aika ajoin avoimia saunavuoroja tynnyrisaunassa kahvilan pihapiirissä.

Useissa tamperelaisissa hotelleissa on huoneita, joissa on sauna. Tampereella pääset myös kylpytakki päällä keikalle. Lapland Hotels Arenalla on varattavissa Arena View -huoneiden lisäksi saunallinen kokoustila, josta näkee Nokia Arenan pelit tai konsertit! Muista myös muut erikoiset elämykset, kuten Inhimillisen Vastaanoton Siirin suomalainen perinnesaunotus, Saunahoitola tasapainon laulusauna tai Saunakonkelin saunameditaatio.