Siirry sisältöön
Kartta

Charles Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija ja yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Sandisonin taidetta on kuvailtu valorunoudeksi.

Sandison toteuttaa sisä- ja ulkotiloihin tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, videoprojisointeja, jotka yhdistävät sanoja, symboleja ja liikettä. Niissä sanat vaeltavat pimennetyissä huoneissa tai rakennusten ulkoseinillä. Ne elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Sanat eivät muodosta lauseita, mutta silti niiden voimakas emotionaalinen lataus tempaa katsojat tai pikemminkin kokijat otteeseensa.

Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, jossa liikutaan keskellä sanojen universumia, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandisonin teosten sanavalikoima ei ole sattumanvarainen. Hän on käsitellyt teoksissaan evoluutiota, biologiaa, genealogiaa, genetiikkaa, keinoälyä ja erityisesti kieltä. Tampereen taidemuseon näyttelyn teema paljastetaan vasta näyttelyn avautuessa.

”Koen tärkeäksi tuntea itseni vapaaksi, lähes abstraktien ekspressionistien tapaan. Ilmaisen itseäni tietokonekoodeilla ja algoritmeilla (kuin siveltimenvedoilla) – puolittain tietoisesti, reagoiden näyttelytilaan. Unelmoiden koodeilla. Koodi löytää oman tiensä maailmaan. Haluan käyttää tekniikkaa puhtaalla tavalla, raa’asti ja kaoottisesti, vaikka kyse onkin monimutkaisesta digitaalisesta teknologiasta.” Charles Sandison