Siirry sisältöön

Emil Danielsson

Taidemaalari Emil Danielsson (1882-1967) syntyi Tulassa Venäjällä. Danielssonin perhe muutti 1886 Turkuun, jossa Emil kävi keskikoulun ruotsalaisessa klassisessa lyseossa. Nuoren miehen tulevaisuuden haaveet olivat korkealla. Hänestä piti tulla rikas mies ja apteekkari. Apteekkialan harjoittelupaikkakin hänellä oli jo valmiina, mutta kuitenkin hän hakeutui piirustuskouluun. Emil Danielsson aloitti 16-vuotiaana taideopinnot Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Turussa. Vuonna 1901 hän sai todistuksen piirustuskoulusta sekä ensimmäisen ja ainoan apurahansa 200 markkaa. Apurahoja hän ei koskaan suostunut anomaan.

Vuonna 1903 taitelija Danielsson tuli kesänviettoon Karkun Heinooseen. Vuosina 1904-1905 Emil Danielsson opiskeli Firenzessä, Italiassa. Hän teki myös opintomatkoja Italiaan vuosina 1901 ja 1904. Ranskaan ja Italiaan suuntautui pitkä opintomatka vuonna 1925.

Etsiessään omaa tyyliään Danielsson kokeili eri tyylivirtauksia. Hänen käsityksensä mukaan taiteilijan pitää kokeilla, mutta vastuullisen taiteilijan on osattava tuntea rajansa. Itse hän päätyi puhdaslinjaiseen realismiin.

Vuodesta 1901 on Danielssonin teoksia ollut esillä julkisissa näyttelyissä. Ulkomaisissa näyttelyissä hänen teoksiaan on ollut Tukholmassa ja Oslossa vuonna 1929 ja Hollannissa Antwerpenissä ja Amsterdamissa vuonna 1931. Omia näyttelyitä hän on pitänyt asuinpaikkakunnillaan ja Pirunvuoren Kivilinnassa. Taiteilijan muistonäyttely pidettiin Vammalan Vanhassa Pappilassa vuonna 1982.

Pirunvuori ja Kivilinna

Vuonna 1906 Emil Danielsson rakennutti luonnonkivistä Pirunvuoren ateljeelinnan. Rakennus pystytettiin kivikkoiseen luontoon muutaman paikallisen miehen voimin. Linnan yläosat rakennettiin eräänlaisen vintturin voimin. Kolme hirsipylvästä laitettiin pystyyn maahan ja naulalla kiinni toisiinsa. Pylväiden väliin pyöreä pölli, siihen veivi ja kettingit. Kettingit laitettiin kiven ympärille ja näin kivi veivattiin ylös. Kivien välissä ei käytetty mitään liitosmateriaalia, vaan ne muotoiltiin lekalla ja meisselillä toisiinsa sopiviksi ja ladottiin päällekkäin.

Emil Danielsson ja hänen vaimonsa Aurora eli Saga (o.s. Andelin) saapuivat aina kesäksi Pirunvuorelle. Talvet he asuivat muissa kodeissaan Helsingissä, Turussa ja Tampereella kunnes 1930-luvulla ostivat Rokan talon Pirunvuoren kaakkoisrinteeltä. Emil Danielsson maalasi Pirunvuorella vielä v. 1966, saman vuoden kesällä Kivilinnan valvontatehtävät siirtyivät Ellivuoren säätiön palkkaamalle kesätyöntekijälle.

Pirunvuori ja sitä ympäröivä Karkun seutu olivat jo 1800-luvun puolivälissä suosittuja matkailukohteita. Vuonna 1905 vuorelle rakennettiin näkötorni ja Karkusta aloitettiin venekuljetukset Pirunvuorelle. Taiteilija kuljetti linnalle vettä ja voileipiä, missä myi niitä turisteille.

Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys ry sai Danielssonien testamenttiin perustuen lahjoituksena Kivilinnan omistukseensa vuonna 1975. Vuonna 1983 rouva Aurora Danielssonin kuoltua Kotiseutuyhdistys sai edelleen testamenttilahjoituksena kahdeksantoista Emil Danielssonin maalausta ja piirustusta, Yrjö Liipolan ja Richard Rautalinin veistokset sekä erilaista koti-irtaimistoa muistokokoelmana säilytettäväksi. Kotiseutuyhdistys lahjoitti 14.2.1990 päivätyllä lahjakirjalla Kivilinnan sekä edellä mainitut taideteokset ja koti-irtaimiston Vammalan kaupungille. Teokset ovat osa Sastamalan kaupungin taidekokoelmaa ja ne on sijoitettuna kaupungin kiinteistöihin.

Kivilinnan peruskorjaus aloitettiin syksyllä 1997. Korjauksessa kunnostettiin mm. sisäseinäpinnat, lattiat ja pärekatto. Peruskorjaukseen saatiin avustusta EU:n aluekehittämisrahastolta sekä valtiolta. Päävastuun rahoituksesta kantoi Vammalan kaupunki. Korjaustyöt saatiin valmiiksi siten, että kunnostetun Kivilinnan avajaisia päästiin viettämään 4.9.1998. Vuonna 2018 Sastamalan kaupunki kunnosti Kivilinnan pärekaton.

Pirunvuoresta ja Kivilinnasta on monia tarinoita. Vanha kansa on kertonut, että vuoren uumeniin johtavan luolan suulla on käyty kyselemässä tietoja. Vastaus on kaikunut luolan syvyyksistä. Paikalla ei saanut viipyä kauan tai muuten nousi kova ilma ja kävijä joutui myrskyn kouriin. Tämä neuvoksi niille, jotka haluavat kokeilla, pitääkö vanha tarina paikkansa.

Saapuminen Kivilinnalle:
Auton voi jättää Hotelli Ellivuoren parkkipaikalle (Ellivuorentie 131). Pysäköintipaikalta lähtee Vuori Caravan-asuntovaunualueen vasenta reunaa pitkin noin kilometrin pituinen polku. Polkua pitkin ei saa ajaa autolla. Polulla on hyvät viitoitukset.

Pirunvuori on luonnonsuojelualue (lääninhallitus 7.8.1978). Pirunvuoren ja Ellivuoren alueelta löytyy useampia viitoitettuja reittejä retkeilijöille.
Kivilinna ei ole saavutettavissa pyörätuolilla.

Kesäisin Kivilinna on avoinna yleisölle ja siellä on vaihtuvia taidenäyttelyitä.

Katso lisää