Siirry sisältöön
Kartta

Visavuori on kuvanveistäjä Emil Wikströmin kansallisromanttinen ateljeekoti, jonka taiteilija itse suunnitteli ja toteutti vuosina 1894-1912. Ensimmäisessä, vuonna 1894 valmistuneessa Visavuoressa, asuin- ja työtilat olivat saman katon alla. Tämä karjalaishenkinen hirsilinna kuitenkin tuhoutui tulipalossa jo vuonna 1896, ja uusissa suunnitelmissa Wikström päätti toteuttaa kodin ja ateljeen erillisinä rakennuksina. Nykyinen asuinrakennus valmistui vuonna 1902 ja ateljeerakennus vuotta myöhemmin 1903. Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Erikoisen, hirsisen asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen, ja siellä voi vieläkin kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Keskieurooppalaista jugendia henkivä ateljeerakennus on kuin pieni linna ja sieltä löytyy paitsi lukuisia Wikströmin veistoksia myös tähtitorni ja pieni talvipuutarha. Ateljeen alakerrassa on kesäkuukausina avoinna oleva kahvio.

Wikströmin tyttärenpoika, pilapiirtäjä Kari Suomalainen, on lahjoittanut koko tuotantonsa Visavuoren museosäätiölle, ja hänen töistään on näyttelyitä vaihtuvin teemoin Kari-paviljongissa, josta löytyy myös lipunmyynti ja museokauppa.

Katso lisää