Siirry sisältöön
Kartta

Mäenpään työväentalo sijaitsee lähellä kirkonkylän keskustaa, näyttävällä paikalla soramäen päällä. Työväentalo on osa Museoviraston määrittämää Punkalaitumen keskustan kylämaisemaa – valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY).

Vuonna 1908 valmistunut rakennus on säilynyt hyvin alkuperäisessä nikkarityylisessä asussaan. Rakennushistoriallisesti arvokas rakennus on Museoviraston suojelema. Työväentaloa ja sen piharakennusta on korjattu kestävän korjauksen periaatteita noudattaen vuosina 2015–2020. Seuratalojen neuvottelukunta myönsi talolle Hyvän korjauksen palkinnon vuonna 2020.

Työväentaloa ylläpidetään talkoovoimin, lahjoitusvaroin, järjestämällä erilaisia kulttuuritapahtumia ja vuokraamalla sitä juhla- ja muihin tilaisuuksiin. Talolla toimii myös Punkalaitumen teatterikerho, joka esittää näytelmiä heinäkuussa.

Punkalaitumen Elokuvat -teatteri toimi rakennuksessa vuosina 1941–1973. Parhaina vuosina elokuvissa kävi 30000 katsojaa. Projektorihuoneessa on säilynyt hiilikaariprojektori Bauer B5 vuodelta 1940, joka kunnostettiin vuonna 2019, ajatuksena esittää elokuvia uudelleen.

Yhteistyössä huittislaisen Huhtamo International Filmfestivalin kanssa elokuvafestivaaleja on järjestetty vuosina 2019, 2021 ja 2023. Festivaali järjestetään joka toinen vuosi.

Työväenmuseo Werstas Tampereelta on tehnyt selvityksen suomalaisista työväentaloista. Selvitys julkistettiin joulukuussa 2022. Se liittyy työväentalojen mahdolliseen nimeämiseen Unescon maailmanperintölistalle. Selvityksessä esitettiin Suomesta ehdolle Helsingin Paasitorni ja Mäenpään työväentalo.

Katso lisää