Siirry sisältöön
Kartta

Vehoniemenharju on helppo päiväretkikohde koko perheelle. Luontopolku kulkee luonnonsuojelualueella harjun rinteillä, Roineen rannassa ja jääkautisen supan pohjalla. Retkieväänä maistuvat Vehoniemen Automuseon maankuulut lusikkamunkit ja ulkoilun päätteeksi kiivetään näkötorniin ihailemaan maisemia.

Vehoniemessä retkeillään Roineen ja Längelmäveden välisellä korkealla harjukannaksella, jopa 135 metriä vedenpinnan yläpuolella. Yhdessä pohjoisempana sijaitsevan Keisarinharjun kanssa Vehoniemi muodostaa valtakunnallisesti merkittävän harjualueen.

Vehoniemen metsäluonto on monipuolista ja osin luonnontilaista. Metsätyyppien kirjo ulottuu kuivahkoista havuvaltaisista kangasmetsistä lehtoihin. Vehoniemen luontopolku kulkee luonnonsuojelualueella paikoitellen jyrkässä maastossa, jossa korkeuserot ovat suuria. Portaiden ja pitkospuiden ansiosta reitti soveltuu kuitenkin mainiosti myös lapsille.

Metsähallituksen ylläpitämä reitti on viitoitettu käpymerkein. Vehoniemen näkötorni on rakennettu harjun laelle vuonna 1927. Sen 13 metriä korkeasta tornista korkeudelta avautuu komea näkymä Roineelle ja Längelmävedelle.

Vehoniemenharjulta etelään Pälkäneelle kulkevat reitit ja tiet ovat pyöräilijöiden suosiossa. Järvien reittien Roineen reitti kulkee Vehoniemenharjun läpi.

Noin kolme kilometriä Vehoniemenharjun laelta etelään sijaitsee Vehoniemen laavu. Laavua ympäröivät soramontuilla on mukava laskea pulkkamäkeä talvisin. Lähistöllä on myös punamultalukko, Suomen suurimpiin kuuluva suppakuoppa.

Reitti: luontopolku n. 2 km
Vaativuus: helppo, mutta suurten korkeuserojen vuoksi ei sovellu liikuntarajoitteisille
Lähtö ja pysäköinti: Vehoniemen Automuseo, Vehoniemenharjuntie 92, Kaivanto
Muuta kohteessa: näkötorni, Vehoniemen Automuseo, kahvio ja ravintola, Vehoniemen laavu 3 km
Palveluja lähellä: Kaivannon grilli, Kaivannon keidas, Vehoniemen Alamaja, Saarikylien islanninhevostalli, Haaviston luomutilan kanoottivuokraus ja Heikin leivän leipomo

Katso lisää