Kihniön kunnan omistama esinemuseo on perustettu v. 1945 kirkon lähellä sijaitsevaan lainajyvästömakasiiniin. Makasiini on rakennettu v. 1921 ja se on museoviraston suojelukohde. Museon kokoelmat muodostuvat pääasiassa kauppias Tarmo Markkulan keräämästä esineistöstä. Markkula keräsi esineitä kierrellessään kone-edustajana 1930-luvulta lähtien.
Esineitä on yli 2 000 kpl. Esineitä on ympäri Suomena ja ulkomailta, mutta pääasiassa kotiseuduilta, Pirkanmaan ja Satakunnan alueelta. Kokoelma kuvastaa alueen historiallista kehitystä kivikaudelta nykypäivään. Kokoelma sisältää pääasiassa eräkulttuuriin, kalastukseen ja metsästykseen liittyviä esineitä, mutta joukossa on myös erikoisuuksia, kuten vyötiäisen nahka ja pallokala.
Museon pihamaalla on Sampo monumentti, joka julkaistiin vuoden 1989 Kalevala-juhlavuoden jälkimainingeissa. Muistomerkki koostuu Käskyvuoresta tuodusta kivilohkareesta, johon kunta on hakkauttanut kalevalaisen tervehdyksen, sekä Myllynkivisalosta tuodusta pienestä kivestä. Kivet on hankkinut Pohjois-Kihniön Maamiesseura. Monumentin puuhamiehenä toimi Tarmo Markkula, joka löysi kihniöläisestä perinteestä useita yhtymäkohtia kalevalaiseen aikaan.
Museoalueen pihamaalta löytyy myös Jaakko Juhana Rothin patsas, joka on pystytetty vuonna 1958 Rothin urotöiden merkiksi Suomen sodan aikoihin. Roth oli syntynyt Kihniön Hietasessa. Muistomerkin on suunnitellut Tarmo Markkula.
Museosta vastaa sivistystoimi. Kihniön Esinemuseo on avoinna kesäaikaan erikseen ilmoitettavana ajankohtana ja muina aikoina sopimuksen mukaan.