Siirry sisältöön
Kartta

Tule juhlistamaan luolia ja lohikäärmeitä – mutta myös pelinjohtajia ja pelaajia – Vapriikin Dungeons & Dragons 50 vuotta -pienoisnäyttelyyn!

Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on eittämättä yksi viimevuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä, ellei jopa kaikkein tärkein. Dungeons & Dragonsin merkittävyys sukupolvia ylittävänä peli- ja populaarikulttuurin ilmiönä on kiistaton, mutta lisäksi peli on vaikuttanut myös pelikulttuuriin ylipäänsä. Lukemattomat nykyiset videopelit käyttävät Dungeons & Dragonsin aikoinaan lanseeraamia käsitteitä, kuten kestopisteitä, tasoja ja hahmoluokkia, puhumattakaan pelin kehittämistä hirviöistä ja otuksista.

Vuonna 1974 ensimmäisen kerran julkaistu Dungeons & Dragons on läpikäynyt historiansa aikana useita muutoksia. Siitä on julkaistu jo tusinan verran sisällöltään erilaista versiota, uusimpana pelin viides laitos.

Näihin kaikkiin pääsee tutustumaan Suomen pelimuseon toteuttamassa Dungeons & Dragons 50 vuotta -näyttelyssä, joka aukeaa 8.5.2024. Paitsi pelin eri laitoksiin, tutustutaan näyttelyssä myös Dungeons & Dragonsin inspiroimiin tietokonepeleihin, romaaneihin ja elokuviin, unohtamatta pelaajia ja heidän luomiaan maailmoja. Dungeons & Dragons ei ole vain peli, vaan myös suurissa määrin tee-se-itse-kulttuuria – jokainen pelinjohtaja tuo oman leimansa johtamaansa peleihin, ja niihin osallistuvat pelaajat muokkaavat pelejä mieleiseensä suuntaan.

Dungeons & Dragons 50 vuotta -pienoisnäyttely on tarkoitettu kaikille peleistä kiinnostuneille, niin intohimoisille roolipelifaneille, Dungeons & Dragons -tietokonepelien ystäville, kuin asiaan vasta tutustuvillekin.