Siirry sisältöön
Kartta

Tampereen seudulla on lukuisia ympäristömerkittyjä majoitusvaihtoehtoja, jotka kantavat Joutsenmerkki- ja Green Key -sertifikaattia. Vastuullisempi majoitusvaihtoehto on tehnyt toiminnastaan kestävämpää esimerkiksi valitsemalla uusiutuvia energiamuotoja, vähentämällä vedenkulutusta, parantamalla siivous- ja kierrätyskäytäntöjään ja sitoutumalla tekemään vastuullisia hankintoja.

Majoituspaikat ovat usein kestävyyden suhteen edelläkävijöitä, ja ympäristösertifikaateista on tullut valtavirtaa varsinkin suuremmissa majoitusketjuissa. ”Tulevaisuudessa matkailutrendeinä korostuu kokemuksellisuus ja paikallisen kokeminen. Matkailijat ovat enenevässä määrin valmiita ostamaan palveluita, jotka mahdollistavat tämän, kuten vaikkapa osallistumaan ruisleivän leipomiskurssille tai opastetulle sieniretkelle”, kuvaa Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja.

Marriottissa kestävää majoittumista

Tampereen keskustan Courtyard by Marriott on nykystandardien mukaisesti rakennettu hotelli, jonka energiavalinnat ja vedenkäyttö ovat mahdollisimman kestävällä tasolla. LEED-sertifioitu Marriott muodostaa yhdessä Tampere-talon kanssa hiilineutraalin korttelin, jonka energia on kokonaan uusiutuvaa.

Tampereelle Marriottin asiakkaista noin puolet saapuu julkisella liikenteellä. Julkisella liikenteellä saapumiseen Marriott kannustaa asiakkaitaan pysäköintipaikkojen vähäisyydellä. Marriott International -ketju tarjoaa globaalisti kanta-asiakkailleen Green Choice -vaihtoehtoa, eli asiakas saa päättää, haluaako hotellivierailun aikana päivittäisen siivouspalvelun.

Marriott kehittää parhaillaan hiilijalanjäljen mittaamista ja kompensointia yhteistyössä Reforestin kanssa. Jatkossa asiakkaat voivat valita hiilijalanjälkikompensoidun huoneen, eli hotellivierailun aiheuttamia päästöjä kompensoidaan istuttamalla puita Pirkanmaan alueelle. Ruokahävikin pienentämisessä Marriott tekee yhteistyötä puolestaan ResQ Clubin kanssa, ja noutoruoka-astiat on vaihdettu joko biohajoaviin tai kierrätysmateriaaleihin.

Vastuullisuutta on Marriottissa mietitty myös ruohonjuuritasolla, mikä heijastuu konkreettisesti esimerkiksi pölyttäjähyönteisten auttamiseen. Marriotilla on Tampere-talon katolla oma mehiläispesä, jonka tuottamaa hunajaa hotellivieraat voivat jatkossa ostaa mukaansa. Marriottin yli 7000 hotellia on sitoutunut samoihin periaatteisiin ja arvoihin, joten paikallistason lisäksi vastuullisilla majoitusvalinnoilla on myös globaali heijastevaikutus.

Lähimatkailua maatiloilla

Lähimatkailu on kestävin vaihtoehto hiilijalanjälkensä puolesta. ”Paluu juurille ja terveysmatkailu ovat lähimatkailun trendejä”, Demos Helsingin Satu Lähteenoja kertoo. ”Terveysmatkailua on esimerkiksi harrastuksen ympärille suunniteltu loma tai ohjattua liikuntaa ja luontoretkiä sisältävä matka. Matkailualan toimijoille haaste on, miten houkutellaan kotimaan matkailijoita jatkossakin. Tässä ohjelmallisuus ja yhteistyö paikallisten yrittäjien kanssa on avainasemassa.”

Maatilamajoitus on oivallinen vaihtoehto perheille ja kaikille, jotka arvostavat luonnonläheistä tunnelmaa. Ne ovat myös hyvä kohde lähimatkailulle, sillä arjesta irtautuminen ei vaadi pitkää siirtymää, kun ympäristö on erilainen.

Tampereen seudulla on lukuisia maatilamajoituspaikkoja – tutustu tästä.