Suomen ensimmäinen pelimuseo - Visit Tampere

Suomen ensimmäinen pelimuseo

15.01.2018

Tampere sai uuden ainutlaatuisen nähtävyyden, kun Suomen pelimuseo avattiin Vapriikkiin vuoden 2017 alussa. Museo on laatuaan Suomen ensimmäinen, ja maailman tasollakin harvinainen. Tampere on ollut ja on edelleen tärkeässä asemassa suomalaisen peliteollisuuden kehityksessä. Pelaamisen arvostus on ollut muutenkin kasvussa, ja se tunnustetaan nykyään jo omaksi alakulttuurikseen. Niinpä lukuisista muista näyttelyistään tunnetun Museokeskus Vapriikin tarjontaa rikastamaan perustettiin pelimuseo, jonka ovet ovat nyt auenneet suurelle yleisölle.

Suomen pelimuseo kertoo monipuolisesti maamme pelikulttuurista, johon kuuluu tietysti digitaalisen pelaamisen historia. Pelaamisella on kuitenkin myös perinteinen ulottuvuutensa, ja niinpä museo johdattaa kävijät myös lauta- ja roolipelien maailmaan. Lisäksi Vapriikissa pääsee tutustumaan pariin teemahuoneeseen, jotka vievät museovieraat 1980- ja 2000-lukujen mukaisiin tunnelmiin.

Näissä huoneissa pääsee testaamaan aikakausille tyypillisiä pelejä, mutta pelaaminen sekä elämykset ovat muutenkin tärkeä osa museota. Pelimuseosta löytyy mm. pelihalli, jossa voi kokeilla erilaisia peliautomaatteja 1970-luvun elektromekaanisista laitteista lähtien. Testattavana on toki myös uudempia video- ja tietokonepelejä lähes laidasta laitaan, klassisia lautapelejä unohtamatta.

Tämän lisäksi pelimuseo on myös kohtaamispaikka, jossa pelialan menneisyys ja nykyisyys lyövät kättä. Museo tarjoaa tilat esimerkiksi seminaareille, pelimaratoneille, erilaisille harrastajakokoontumisille, elektroniselle urheilulle ja vaikkapa game jameille. Se on paikka, johon kaikkien peleistä kiinnostuneiden on helppo tulla ja jonka ilmapiiri ruokkii myös uusien peli-ideoiden synnyttämistä tamperelaisten innovaatioiden parhaiden perinteiden mukaisesti.

Museon syntyprosessi on ainutlaatuinen, sillä sen rahoituksen taustalla eivät vaikuta pelkästään Tampereen kaupunki ja Avoin Tampere -ohjelma vaan joukkorahoituskampanja. Vuoden 2015 aikana toteutettu joukkorahoituskampanja keräsi 86 000 euroa, mikä osoittaa monien kokevan pelaamisen sydämenasiakseen.

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Pelimuseo Game Museum Laura Vanzo

Suomen pelimuseo

Vapriikki, Alaverstaanraitti, Tampere
Lue lisää

Lisää luettavaa

Tampereen museot
Museot

Tampereen museot

Tampereen museot eivät jätä kylmäksi. Tarjontaa on ihan kaikille!
Lue lisää
Entä jos sataa?
Museot

Entä jos sataa?

Vaikka Tampereella maisemat ovatkin erinomaisia, löytyy sisätiloistakin paljon mukavaa tekemistä!
Lue lisää
Virtuaalimatkalle kulttuurin pariin
Museot

Virtuaalimatkalle kulttuurin pariin

Kulttuurimatkalle museoihin ja näyttelyihin kotoa käsin.
Lue lisää
Ilmaiset museoelämykset
Museot

Ilmaiset museoelämykset

Tampereen seutu tarjoaa upeita museoelämyksiä, myös täysin maksutta.
Lue lisää