Suomen ensimmäinen pelimuseo - Visit Tampere

Suomen ensimmäinen pelimuseo

15.01.2018

Tampere sai uuden ainutlaatuisen nähtävyyden, kun Suomen pelimuseo avattiin Vapriikkiin vuoden 2017 alussa. Museo on laatuaan Suomen ensimmäinen, ja maailman tasollakin harvinainen. Tampere on ollut ja on edelleen tärkeässä asemassa suomalaisen peliteollisuuden kehityksessä. Pelaamisen arvostus on ollut muutenkin kasvussa, ja se tunnustetaan nykyään jo omaksi alakulttuurikseen. Niinpä lukuisista muista näyttelyistään tunnetun Museokeskus Vapriikin tarjontaa rikastamaan perustettiin pelimuseo, jonka ovet ovat nyt auenneet suurelle yleisölle.

Suomen pelimuseo kertoo monipuolisesti maamme pelikulttuurista, johon kuuluu tietysti digitaalisen pelaamisen historia. Pelaamisella on kuitenkin myös perinteinen ulottuvuutensa, ja niinpä museo johdattaa kävijät myös lauta- ja roolipelien maailmaan. Lisäksi Vapriikissa pääsee tutustumaan pariin teemahuoneeseen, jotka vievät museovieraat 1980- ja 2000-lukujen mukaisiin tunnelmiin.

Näissä huoneissa pääsee testaamaan aikakausille tyypillisiä pelejä, mutta pelaaminen sekä elämykset ovat muutenkin tärkeä osa museota. Pelimuseosta löytyy mm. pelihalli, jossa voi kokeilla erilaisia peliautomaatteja 1970-luvun elektromekaanisista laitteista lähtien. Testattavana on toki myös uudempia video- ja tietokonepelejä lähes laidasta laitaan, klassisia lautapelejä unohtamatta.

Tämän lisäksi pelimuseo on myös kohtaamispaikka, jossa pelialan menneisyys ja nykyisyys lyövät kättä. Museo tarjoaa tilat esimerkiksi seminaareille, pelimaratoneille, erilaisille harrastajakokoontumisille, elektroniselle urheilulle ja vaikkapa game jameille. Se on paikka, johon kaikkien peleistä kiinnostuneiden on helppo tulla ja jonka ilmapiiri ruokkii myös uusien peli-ideoiden synnyttämistä tamperelaisten innovaatioiden parhaiden perinteiden mukaisesti.

Museon syntyprosessi on ainutlaatuinen, sillä sen rahoituksen taustalla eivät vaikuta pelkästään Tampereen kaupunki ja Avoin Tampere -ohjelma vaan joukkorahoituskampanja. Vuoden 2015 aikana toteutettu joukkorahoituskampanja keräsi 86 000 euroa, mikä osoittaa monien kokevan pelaamisen sydämenasiakseen.

Visit Tampere Vapriikki Laura Vanzo

Museokeskus Vapriikki

Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Pelimuseo Game Museum Laura Vanzo

Suomen pelimuseo

Vapriikki, Alaverstaanraitti, Tampere
Lue lisää

Lisää luettavaa

Museoravintola Gösta tuo taiteen lautaselle
Hungry for Tampere

Museoravintola Gösta tuo taiteen lautaselle

Miksi lähteä kaukomaille, kun Mänttään pääsee Mansesta alle tunnissa?
Lue lisää
Pienen budjetin kesälomatouhuja
Museot

Pienen budjetin kesälomatouhuja

Tapahtumia, kohteita, tekemistä - täysin ilmaiseksi Tampereella! Katso vinkkimme!
Lue lisää
Näyttelyitä museoissa juuri nyt
Museot

Näyttelyitä museoissa juuri nyt

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Taidetta gallerioissa ja kahviloissa
Näyttelyt

Taidetta gallerioissa ja kahviloissa

Museoiden suurten vaihtuvien näyttelyiden ja pysyvien kokoelmien lisäksi Tampereelta löytyy paljon taide-elämyksiä myös kaupungin galleriossa, kahviloissa ja muissa pienemmissäkin tiloissa.
Lue lisää