Siirry sisältöön
Kartta

Ravintola Ravintola PuistoPuisto ja kahvila Valkoinen Puu lähtivät Tampereen keskustan kahviloista ja ravintoloista ensimmäisten joukossa mukaan Valitse vastuullisemmin -palveluun. Millaisiin asioihin niiden vastuullisuustyössä kiinnitetään huomiota? Ne ovat helposti saavutettavissa jalkaisin tai julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Raaka-aineiden ja tuottajien valinnassa ne painottavat vastuullisuutta, kuten lähituotantoa. Ruokahävikin välttäminen on sekin keskeinen vastuullisuuskriteeri.

Suomalais-amerikkalaisia herkkuja eettisesti

Vastuullisuusasioita on mietitty Pohjanmaalta Tampereelle rantautuneessa Valkoisessa Puussa jo pitkään, ja joulukuussa Valkoinen Puu sai Ekokompassi-sertifikaatin. Suunnitelmissa on lähteä mukaan myös Sustainable Travel Finland -ohjelmaan.

Tampereen Valkoinen Puu sijaitsee Keskustorilla, minne on helppo saapua jalkaisin, ratikalla tai linja-autolla, ja tätä mahdollisuutta mainostetaankin kahvilan nettisivulla. Eri ruokavalioihin, myös vegaaneille, sopivia tuotteita löytyy tiskistä aina. Markkinointipäällikkö Sirkku Ylikoski kertoo, että ketjulla on töissä vastuullisuustyöstä vastaava henkilö, jotta vastuullisuus on esillä niin kahviloiden toiminnassa kuin viestinnässäkin.

Vastuullisuus ei ulotu pelkästään raaka-aineiden hankintaa, vaan sekä Ravintola C että Valkoinen Puu suosivat kotimaisia tuotteita hankinnoissaan laajemminkin. C:ssä pyritään hankkimaan astiat ja ravintolan sisustus lähituotantona, jolloin pirkanmaalaiset yritykset saavat töitä. Valkoisen Puun verkkokaupasta voi tilata astioita, jotka on valmistettu Kauhajoella, missä ketjun ensimmäinen kahvila aikanaan avattiin.

Paikallinen klassikko – paikalliset tuotteet

Koskipuistossa sijaitseva, kahvila- ja ravintolapalveluita tarjoava Puisto on Pirkanmaan Osuuskaupan omistama mutta kuitenkin itsenäinen tamperelainen maamerkki. Vanha rakennus asettaa haasteensa vastuullisille valinnoille jätehuollon, esteettömyyden ja energian kulutuksen suhteen, mutta Puistoa puolisen vuotta johtaneelle Anette Mellinille vastuullisuus on ollut jo vuosia ravintolauran kantava teema. Lähiruokaverkosto ja sitä kautta lähiruuan ja paikallisuuden tärkeys näkyvät Puiston tuotteissa lisääntyvässä määrin.

Niin Puisto kuin Valkoinen Puukin käyttävät ylijääneen ruuan myyntiin ResQ Club -sovellusta. Mellinin mukaan kuukaudessa myydään useita satoja ruoka-annoksia sen kautta, vaikka ruokahävikkiä pyritäänkin kaikin tavoin välttämään.

Yksi ravintoloiden ja kahviloiden vastuullisuuskriteereistä on tuotantoketjujen tunnettuus, ja tämän tärkeyden allekirjoittavat kaikki yrittäjät. Asiakkaille kerrotaan raaka-aineista ja tuottajista heidän kiinnostuksensa mukaan. Sesongin mukaan vaihtuvissa ruokalistoissa ja annosten nimissä tieto on mukana niin C:ssä kuin Puistossakin.