Siirry sisältöön
Kartta

Vastuulliset ostosvalinnat tarkoittavat tuotteita ja palveluita, joiden kuluttaminen rasittaa ympäristöä vähemmän tai joiden hiilijalanjälki on pienempi. Ostospaikan vastuullisuuteen liittyvät muun muassa energiankulutus, materiaalivirrat ja esteettömyys.

”Energiankulutus on liikkeiden hiilijalanjäljessä yksi tärkeimpiä tekijöitä. Vaihtamalla vihreään sähköön ja lämmitykseen liike voi pienentää omaa hiilijalanjälkeään”, kertoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja.

Liikkeet voivat tarjota vastuullisempia ostoskokemuksia asiakkailleen myös kiinnittämällä huomiota tuotantoketjuihin, materiaaleihin ja tuotteiden elinkaariin.

”Tuotevalikoima viestii liikkeen vastuullisuudesta: kestävämpiä ostoksia ovat esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistetut tuotteet. Myös kiinnostus kotimaiseen on kasvanut entisestään etenkin vaatealalla. Kiertotalous on iso nouseva trendi myös vähittäiskaupassa, joka esimerkiksi vaatepuolella näkyy ostamisen rinnalla jakamis- ja vuokrauspalveluina”, Lähteenoja sanoo.

Miela – kestävän kulutuksen elämyskeskus

Miela on kolmikerroksinen vastuullisen shoppaajan paratiisi Tampereen Hämeenkadulla. Kotimaisen designin myymälästä löytyy yli 70 brändin valikoima vaatteita, asusteita ja kodintuotteita. Tarjontaa täydentää laaja second hand -osasto sekä vaatelainaamo.

”Mielalla on uudenlainen tapa toimia yrityksenä: emme osta tuotteita sisään, vaan tarjoamme myyntipaikkaa brändeille. Haluamme myös, että liikkeessämme pystyy hyödyntämään koko vaatteen kiertokulun: myydä vanhoja tuotteita, ostaa uusia ja lainata vaatteita”, kertoo Ariela Perä-Rouhu, yksi Mielan perustajista.

Vastuullisuus on sisäänkirjoitettuna Mielan toiminta-ajatukseen ja se on tärkeä arvo kaikille mielalaisille. ”Alun perin vastuullisuus tuli mukaan suomalaisten brändien kautta, koska niillä on tietynlaisia arvoja, kuten eettisyys ja ekologisuus”, Perä-Rouhu kertoo. ”Asiakkaamme arvostavat sitä, että Mielan ja brändien toiminta on läpinäkyvää, ja että he tietävät tehneensä vastuullisen valinnan asioidessaan meillä. Siksikin oli hienoa huomata, että Miela täytti vaadittavan määrän Valitse vastuullisemmin -kriteereitä jo alkuvaiheessa.”

Mielan alakerrasta löytyy suomalaisia merkkituotteita naisille, miehille ja lapsille ja myynnissä olevat brändit vaihtuvat tasaisin väliajoin. Toisessa kerroksessa on Miela Preloved, tarkkaan kuratoitu second hand -osasto, johon asiakkaat voivat tuoda vaatteita myyntiin. Kolmas kerros on puolestaan omistettu vaatelainaamo Vaatepuulle, josta vaatteita saa lainata jäsenyyshintaa tai kertavuokraa vastaan.

Lainaaminen tai vuokraaminen on yleistyvä tapa saada tuotteita tai vaatteita itselleen käyttöön pienemmällä hiilijalanjäljellä. Mielassa asiakkaat ovat ottaneet käytettyjen vaatteiden osaston ja vaatelainaamon hyvin omakseen. ”Uusi ja käytetty täydentävät toisiaan: uuden vaatteen kaveriksi saattaa löytyä vaikkapa käytetty käsilaukku. Vaatepuussa voi puolestaan kokeilla uutta, vaikka ei välttämättä haluaisi ostaa arvokasta vaatetta. Tulevaisuudessa Mielan tarjoamaan voi kuulua myös muita kestävän kulutuksen konsepteja”, Perä-Rouhu sanoo.

Kiehtovia kivijalkaliikkeitä ja käsitöitä

Hiilijalanjälkensä tiedostava shoppailija miettii tuotteen elinkaaren aikaisia vaikutuksia ja valitsee kestäviä materiaaleja. Toisaalta suosimalla pienyrittäjiä ja kivijalkaliikkeitä useampi euro jää hyödyttämään paikallista yhteisöä.

Houkuttelevien kivijalkaliikkeiden löytäminen Tampereella on helppoa DesignOnTampere -kartan avulla. Liikkeissä jaettava ja netistä ladattava kartta kokoaa Tampereen kiinnostavimmat kivijalkaliikkeet, galleriat ja ruokapaikat. Eri alojen suunnittelijoiden perustama yhdistys DesignOnTampere kehittää muotoilu- ja kaupunkikulttuuria ja järjestää design-tapahtumia Tampereella.

Tamperelainen design-brändi Uhana on tunnettu näyttävistä kukkakuvioistaan ja keveistä silkkivaatteistaan. Suunnittelijaduo Mira Vanttaja ja Hanna Virkamäki kertovat Uhanan sivuilla vastuullisuuden tarkoittavan muun muassa vaatteen tuotantoketjun kestävyyttä ja jäljitettävyyttä, laadukkaita ja pitkäikäisiä materiaaleja sekä hyvänä työnantajana toimimista. Tampereen lippulaivamyymälän lisäksi Uhanan tuotteita voi ostaa Helsingin-myymälästä ja verkkokaupasta.

Käsityömuotoilulla on Tampereen seudulla pitkät perinteet. Hyvä tapa tutustua alueen käsityötaitajiin on Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n sivut, joka listaa alueen käsityöammattilaiset. Yhdistys edistää korkealaatuisen ja kestävän käsityömuotoilun asemaa alueellisesti ja kansainvälisesti.

Kierrätys kunniaan

Tuotteiden uudelleenkäyttö ja kierrätys ovat merkittäviä tekijöitä hiilijalanjäljen kannalta, joten kirppikset ja vintage-liikkeet ovat monen aarreaittoja myös ekologisista syistä.

Tampere on vintage-shoppailijan ja käytettyjen aarteiden metsästäjän unelmakohde. Lukuisien kirppiksien ja second hand -liikkeiden joukosta löytyy valikoimaa huippumuodista retroon niin lapsille kuin aikuisille. Tutustu ainakin näihin:

Kodin Kakkonen
Kyttälän kirppis
Merkitys 2nd Hand Shop
Nevana second hand
OLDIE
Utelias soppi – Lasten kirppis
Lastenkirppis Into
Äijäkirppis Lualamiäs

Tutustu tästä muihin Tampereen kirppiksiin ja vintage-myymälöihin:

Paikallisia herkkuja, makupaloja ja käsitöitä

Vastuullisempi ostosvalinta tarkoittaa usein paikallista ja lähellä tuotettua sekä ylipäätään kotimaisen tuotannon suosimista. Vaikka paikallinen tuotanto ei aina ole ilmastoystävällisempää kuin kauempana tuotetut tuotteet, paikallisen tuotannon tukeminen on merkittävää sosiaalisen kestävyyden, kuten työllistämisen, näkökulmasta.

Kauppahallit ovat mainioita paikkoja tutustua paikallisiin ruokiin ja yrittäjien tarjontaan, vierailitpa sitten kotimaassa tai ulkomaassa. Tampereen kauppahalli on Pohjoismaiden suurin kauppahalli, joka on tunnettu tasokkaista ravintoloistaan ja kahviloistaan. Kauppahallissa palvelee yli 30 kauppiasta.

Katso tästä muut houkuttelevat ostospaikat Tampereella: