Siirry sisältöön

Maistelumenu on usein paitsi syvänmeren sukellus moniin erilaisiin makuihin, myös läpileikkaus ravintolan tyylistä ja tavasta valmistaa annoksiaan. Annosten muodostama makupolku on mietitty, kerrottu ja valmiina nautittavaksi, suositusviinit suunniteltu sointumaan. Pääraaka-aineet ja suositusjuomat herauttavat veden kielelle jo menun annoskimaraa listalta silmäillessä.

Yllätysmenu on parhaimmillaan totaalinen heittäytyminen sekä sali- että keittiötaitureiden osaavaan huomaan. Menun nauttiminen saattaa myös laajentaa makumieltymyksiä ja murtaa jopa ennakkoluuloja. Tarjolle saattaa tulla mainioiksi havaittavia raaka-aineita, joita illastaja itse ei olisi tullut muuten valinneeksi, ja hurmaavia rypäleitä, joita ei olisi keksinyt lasiinsa kaataakaan. Yllätysmenussa myös raaka-aineet saattavat vaihtua maistelumenua villimmin, kun keittiö pääsee hyödyntämään pienempiäkin eriä saataville sattuvia huippuraaka-aineita sesonkejakin ketterämmin seuraillen.

Sekä maistelu- että yllätysmenun nauttimiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Kumpikin menutyyppi on usein saatavilla myös kasvis- ja jopa vegaanisena versiona.

Ravintola C:n annos

Ravintola C käyttää keittiössään vain kotimaisia raaka-aineita. Pääasiassa raaka-aineet ovat luomu tai biodynaamista paikallisilta tuottajilta.

Ravintola C:n pitkä seurustelumenu ja 6 ruokalajin maistelumenu

Luonnosta ja läheltä makunsa ammentavalla C:llä on kuuden ruokalajin maistelumenun lisäksi yllätysmenun tyylinen seurustelumenu. Seurustelumenu on pitkä illallinen maistellen keittiömestarin taidokkaasti valmistamia pieniä annoksia. Illastamiseen on hyvä varata aikaa 4 tuntia. Seurustelumenu tulee aina tilata etukäteen ja samassa yhteydessä kertoa kaikki erityisruokavaliot.

Dabbalin yllätysmenu hurmaa Lapin erikoisantimin

Dabbalin päivän poro-annos

Lapland Hotelsin ravintola Dabbal kunnioittaa pohjoisen elämyksiä. Kuva: Ronja Honko.

Dabbal Kitchen & Barin valikoimassa on neljän ruokalajin yllätysmenu, joka tarjoaa keittiötiimille tilaisuuden hyödyntää myös pienempiä eriä hyppysiin saatavia huippuraaka-aineita. Annoksissa saattaa yllättää esimerkiksi kaukomaita myöden himoittu matsutake, riekko tai poronsydän.

Dining 26 – maistelua annoksia jakaen

Arto Rastaan laajasti välimerellissävytteisen Dining 26 -ravintolan 9 ruokalajin maistelumenu koostuu lukuisista annoksista, jotka on tarkoitettu yhdessä jaettaviksi. Menun annoksille on valikoitu sointuva suositusjuomapaketti.

Hella & Huone – yllätyksellinen maistelumenu

Viiden ruokalajin maistelumenun annoskavalkadi paljastuu etukäteen vain tiedustellessa, joten kokonaisuus toimii myös yllätysmenuna. Annoksista tarjotaan lisätietoja niiden sisältämien allergeenien sekä raaka-aineiden alkuperän suhteen.

Ravintola Kajon karitsa-annos, johon kaadetaan kastiketta

Luonnonläheisiä makuja tarjoavan ravintola Kajon karitsa-annos. Kuva: Ronja Honko.

Ravintola Kajon maistelumenu pohjaa lähi- ja luonnonraaka-aineisiin

Kajon maut perustuvat luonnon villiin vihreään ja lähiraaka-aineisiin, joten maut vaihtuvat aina vuodenajan sekä raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Omien luottotuottajien antimet ovat vahvasti annosten muotoutumisessa mukana. Kajon tiimi palaa kesälomalta to 8.7.

Periscopen annokset on tarkoitettu jaettaviksi.

Ravintola Periscopen jaettavat annokset

Arto Rastaan Periscopen maistelumenut koostuvat lukuisista annoksista, jotka on tarkoitettu yhdessä jaettaviksi. Ravintolassa on kaksi erilaista pöytäseurueelle tarjoiltavaa maistelumenua, joista Menu Scope on laajempi yhdeksän ruokalajin kokonaisuus ja Menu Periscope hieman lyhyempi. Makukimara on sekoitus paikallisia ja maailman makuja.

Ravintola Piemonten italialainen maistelumatka

Italialaisen ravintola Piemonten kuuden ruokalajin maistelumenun annoksissa hyödynnetään värikkäämmin sesongin raaka-aineita. Menu on tilattavissa vain koko pöytäseurueelle. Allergiat sekä erityisruokavaliot tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.

Tiiliholvin yllätysmenu on kestosuosikki

Tiiliholvin yllätysmenu on ollut kestosuosikki jo usean vuoden ajan. Ravintolasta saa myös täysin sokkona maisteltavan menun. Yllätysmenussa Tiiliholvin keittiötiimi pääsee toteuttamaan parhaiten osaamistaan ja hyödyntämään myös pieniä eriä huippuraaka-aineita, joita ei välttämättä muuten rajallisesta saatavuudesta johtuen voitaisi käyttää pidempiaikaisilla menuilla.
Tiiliholvin yllätysmenu palaa tarjontaan kesämenun jälkeen.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kohokohdat.fi kanssa.