Siirry sisältöön
Kartta

Howe on noussut kansainväliseen suosioon Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana sekä teoksiin pohjautuvien elokuvien visuaalisuuden rakentajana yhdessä Peter Jacksonin kanssa. Howe tunnetaan lisäksi suurena Suomen ja Kalevalan ystävänä. Näyttelyssä nähdään yli 250 alkuperäistaideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta.

Englantilaisen fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin upeiden mielikuvitusmaailmojen ystäville on tänä vuonna luvassa kaksin verroin vierailukohteita Tampere-talossa. Elokuussa ensi-iltansa saavan Taru Sormusten herrasta -näytelmäteoksen lisäksi vierailijat pääsevät tutustumaan Keski-Maahan jo heinäkuussa, kun John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -näyttely saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen.

Kanadan Vancouverista kotoisin oleva John Howe on yksi maailman tunnetuimpia fantasiakirjallisuuden ja etenkin J. R. R. Tolkienin teosten kuvittajia. Hän on kuvittanut lukuisia Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä. Konsepti- ja lavastussuunnittelijana Howe oli yhdessä kuvittaja Alan Leen kanssa keskeisessä roolissa siinä, miltä elokuvaohjaaja Peter Jacksonin palkitut Taru Sormusten herrasta – ja Hobitti-trilogiat näyttivät valkokankaalla vuosina 2001–2014.

”Minua on aina kiinnostanut syvästi historia, taide ja arkkitehtuuri. Piirsin ja maalasin kuvia Tolkienin tarinoiden pohjalta kauan ennen kuin minusta tuli ammattikuvittaja. Kasvaessani Kanadan maaseudulla fantasiakirjallisuus tarjosi portin toiseen ulottuvuuteen ja sytytti mielikuvitukseni. Tolkienin luoma maailma on erityisen yhtenäinen, rikas ja jännittävä, ja siinä on kerroksittain kertomuksia. En ole tähän päivään mennessä kyllästynyt vaeltamaan Keski-Maassa luonnosvihko kainalossani”, Howe kertoo.

Lue lisää taiteilijasta ja näyttelystä Tampere-talon nettisivuilta!

Taidenäyttelyn ovat kuratoineet yhdessä taiteilijan kanssa pariisilaisen Art Ludique -museon perustajat Diane ja Jean-Jacques Launier. Näyttely oli ensimmäistä kertaa esillä viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden tammikuuhun Ranskan Landerneaussa nykytaiteeseen erikoistuneen Hélène ja Edouard Leclerc -kulttuurikeskuksen tiloissa, jossa sen näki yli 120 000 ihastunutta kävijää. Tampere-taloon näyttelyn suunnittelee näyttelyarkkitehti Taina Väisänen.

John Howen taidetta: Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -näyttely on avoinna Tampere-talossa 6.7.–18.8.2024 seuraavin aukioloajoin:

Ma suljettu
Ti–pe 10–18
La–su 10–17

Näyttelyn liput ovat myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Näyttely sopii koko perheelle. Suosittelemme ostamaan näyttelyyn tuntikohtaisen lipun ennakkoon verkosta. Etenkin ruuhkaisina päivinä lipunmyynnissämme saattaa olla jonoja. Jos haluat vielä miettiä vierailupäivääsi, voit tehdä sen avoimen päivän lipulla. Lippuja myydään myös paikan päällä Tampere-talon lipunmyynnissä avoimen päivän lipun hinnalla.

 

Bannerikuva: © John Howe / originally published by Highbridge Audio

© John Howe, used with permission of Middle-earth Enterprises LLC & Sophisticated Games Ltd.

 

© John Howe / ”A Middle-earth Traveller”, originally published in 2018 by HarperCollins Publishers Ltd.

Artikkeli toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Tampere-talon kanssa.