Siirry sisältöön
Kartta

Tampereella on paljon kulttuurikohteita, museoita ja muita kiinnostavia käyntikohteita, joissa vierailu ei juuri rasita hiilijalanjälkeä.

Vastuullisemmat kohteet ja nähtävyydet kiinnittävät huomiota energiatehokkuuteen, energiamuotoihin ja energian säästöön. Jos kohteessa on ravintolapalveluita, hiilijalanjälkeä voi pienentää vähentämällä ruokahävikkiä ja tarjoamalla vegaanisia vaihtoehtoja sekä lähellä tuotettua ruokaa. Lisäksi kohde on suunniteltu mahdollisimman esteettömäksi ja saavutettavuus on huomioitu myös tarjoamalla esimerkiksi ilmaispääsyjä valittuina ajankohtina.

Nähtävyyksien ja käyntikohteiden hiilijalanjäljen kannalta merkittävin tekijä on kävijöiden saapuminen eli tullaanko kohteeseen omalla autolla vai julkisilla tai muilla vähäpäästöisemmillä kulkuneuvoilla. ”Valitse vastuullisemmin -kriteerit ohjaavat yrityksiä kannustamaan asiakkaitaan saapumaan kevyemmällä hiilijalanjäljellä. Asiakkaita opastetaan, miten paikalle pääsee pyörällä, kävellen tai julkisilla, mihin pyörän voi pysäköidä tai missä on lähin kaupunkipyöräpysäkki”, Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja kertoo.

Museokeskus Vapriikissa kestävät valinnat on tehty helpoksi

Museokeskus Vapriikki sijaitsee idyllisellä paikalla Tammerkosken rannalla Tampereen keskustassa. Se on yli 200 000 kävijällään Suomen toiseksi käydyin museo. Valitse vastuullisemmin -palvelu on vauhdittanut Vapriikin jatkuvaa vastuullisuustyötä, joka pohjautuu vuonna 2018 laadittuun vastuullisuusohjelmaan.

Suuri kävijämäärä saa Vapriikin vastuullisuustoimet esimerkiksi kierrätyksen suhteen kertautumaan nopeasti. Vastuullisuus ulottuu monelle osa-alueelle: ”Vapriikin sähköenergiasta suurin osa on kestävillä tavoilla tuotettua. Lisäksi vaikutamme lähiympäristöömme esimerkiksi auttamalla pölyttäjiä hyönteishotelleilla ja istutustemme kasvivalinnoilla. Esteettömyys on huomioitu kaikissa tiloissamme”, kertoo Vapriikin museoamanuenssi Tomi Kumpulainen.

Museovieraiden lisäksi Vapriikki palvelee suuria asiakasmääriä päivittäin ravintoloissaan, kokoustiloissaan ja museokaupassaan. ”Kaikissa asiakastiloissamme on nyt uudet lajitteluastiat, joihin kävijät voivat lajitella jätteensä käynnin aikana. Ravintoloidemme kalaruoat ovat WWF:n kalaoppaan suositusten mukaisia. Lisäksi suosimme lähiruokaa ja tarjoamme vegaanisia vaihtoehtoja”, Kumpulainen sanoo.

Valitse vastuullisemmin -palvelussa on käyntikohteille kaikkiaan 24 kriteeriä, joista toimija voi valita parhaiten omaan toimintaansa sopivat ja toteuttaa niitä suunnitelman mukaan. Kumpulaisen mukaan Vapriikissa on haluttu valita mahdollisimman paljon sellaisia tekijöitä, joihin asiakkaat voivat itse vaikuttaa käyntinsä aikana. ”Viestimme on, että kestävämpi vaihtoehto ei tarkoita luopumista, vaan se on pieniä valintoja joka kohdassa. Tehtävämme on tehdä vastuullisuudesta mukavaa ja helppoa asiakkaillemme.”

Vastuullisia Muumi-elämyksiä Muumimuseossa

Maailman ainoa Muumimuseo sijaitsee Tampere-talossa. Sijainti tarjoaa oivallisen pohjan Muumimuseon omille vastuullisuustoimille, sillä Tampere-talo on Suomen ensimmäinen energiankäytöltään hiilineutraali kongressi- ja konserttikeskus. Muumimuseon asiakkaita palvelevat museokauppa ja ravintolat toimivat Tampere-talon Joutsenmerkki-sertifioinnin mukaisesti.

Muumimuseossa vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi materiaalivirtojen kestävyyttä. ”Pyrimme kierrättämään ja käyttämään näyttelymateriaaleja uudelleen. Lisäksi pyrimme minimoimaan muovin käyttöä ja käyttämään uusiutuvia materiaaleja, kuten puutavaraa. Vastuullisuus näkyy myös esimerkiksi laite- ja työvaatehankinnoissa, joissa suosimme kestävämpiä valintoja”, Tampereen taidemuseon ja Muumimuseon palvelupäällikkö Heikki Aittala kertoo.

Vastuullisuus on luonteva osa Muumimuseon toimintaa myös sisältöjen puolesta. ”Tove Janssonille luonnonläheisyys oli tärkeää, mikä heijastuu hänen luomiinsa Muumi-hahmoihin ja heidän seikkailuihinsa”, sanoo Aittala.

Särkänniemi – ilmastopositiivinen elämyskeskus

Särkänniemi on tehnyt vastuullisuustyötä järjestelmällisesti jo vuodesta 1995. Kauniin Näsijärven rannalla sijaitseva huvipuisto sai ensimmäisenä alallaan ISO 14001 – ympäristösertifikaatin, ja helmikuussa 2021 Särkänniemelle myönnettiin Sustainable Travel Finland -merkki ensimmäisenä huvipuistona Suomessa.

Kokonaan uusiutuvalla energialla toimiva huvipuisto saa sähkönsä Tammerkoskessa tuotetusta koskisähköstä ja omasta aurinkovoimalastaan. Huvipuistopäivän hiilijalanjäljestä ylivoimaisesti suurin kuorma syntyy kuitenkin saapumisesta. ”Tavoitteenamme on lisätä joukkoliikenteen osuutta asiakkaiden saapumisessa, missä apuna on yhteistyö kaupungin ja joukkoliikenteen eri toimijoiden kanssa. Haluamme tehdä asiakkaalle helpoksi saapua keskustasta kävellen tai pyöräillen, ja että siirtymä bussista tai ratikasta huvipuiston portille on mahdollisimman viihtyisä”, Tampereen Särkänniemi Oy:n kehitysjohtaja Ville Aarresuo sanoo.

Ruoka ja herkut ovat tärkeä osa huvipuistopäivää. Särkänniemen ruoka on ”fun foodia” eli vastuullisesti tuotettuja kestävämpiä valintoja. ”Särkänniemen ruoka on nopeasti ja tehokkaasti tuotettua, mutta pieni hävikki ja logistiikkaketju tekevät siitä mahdollisimman ympäristöystävällistä. Vegaaninen vaihtoehto löytyy kaikista ruokapisteistämme ja jatkossa yksi myyntipiste tarjoaa pelkästään vegaanista ruokaa. Asiakas tekee valinnat, mutta meidän vastuullamme on tarjota vähähiilisempiä vaihtoehtoja”, Aarresuo kertoo.

Kestävän matkailun Hub -hankkeen päämääränä on nostaa Särkänniemen alue yhdeksi Tampereen vähähiilisyystyön näkyvistä vetureista matkailun saralla. ”Särkänniemen perustehtävä on ilon tuottaminen. Koemme kuitenkin, että vastuullisuus on nyt ja erityisesti tulevaisuudessa merkittävä kilpailuetumme, jota asiakkaamme arvostavat. Särkänniemen tavoitteena on olla Suomen ja Pohjois-Euroopan kestävän matkailun kärkikohde, joka tarjoaa eri kohderyhmille elämyksiä kestävästi ja eettisesti tuotettuna ympäri vuoden”, Aarresuo sanoo.