Siirry sisältöön
Kartta

Visit Tampereen vetämässä matkailun kestävää liikkumista edistävässä hankkeessa ideoidun kokeilun tavoitteena on testata, miten kaupunkipyörät soveltuvat matkailupyöriksi ja junayhteyksiä täydentäväksi matkaketjun jatkoksi. Palvelua testataan kesäkauden ajan yhteistyössä Serlachius-museoiden, Mänttä-Vilppulan ja Donkey Republicin kaupunkipyöräpalvelua tarjoavan KaaKau Oy:n kanssa. Pyörät ovat käytössä 3.6.2023 alkaen.

– Ideana on hakea uusia matalan kynnyksen konsepteja pyörämatkailuun. Juna ja pyörä täydentävät hyvin toisiaan ja mahdollistavat helpot päiväretket. Taidekaupunkina Mänttä-Vilppulassa on paljon kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä pienellä alueella ja kaupunkipyörät ovat joustava ja kestävä väline niiden tavoittamiseen, kertoo projektipäällikkö Matti Pollari Visit Tampereesta.

Näin juna-pyörä-matkaketju toimii:

  1. Hyppää junaan Tampereella ja varaa pyörä etukäteen Donkey Republicin sovelluksella.
  2. Perillä saat pyörän käyttöösi Vilppulan asemalta. Mahdollisuus 12 tunnin etukäteisvaraukseen varmistaa, että pyörä odottaa sinua asemalla.
  3. Polkaise kohti Serlachius-museoita ja muita Taidekaupungin kohteita ja elämyksiä!
  4. Matkan päätteeksi voit palauttaa pyörän Vilppulan asemalle ja palata Tampereelle junan kyydissä.

Palautetta kerätään

Tampereen yliopisto vastaa kokeilun käynnistämisestä ja tekee käyttäjätutkimusta palvelun kehittämiseksi. Kokeilun asiakkailta kerätään palautetta kesäkauden ajan.

– Bike & Rail -kokeilussa tutkitaan erityisesti matkaketjun sujuvuuteen ja miellyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä. Toivomme palvelusta runsaasti palautetta, jota voidaan hyödyntää palvelun jatkokehitykseen ja soveltamiseen myös muilla paikkakunnilla, toteaa tutkijatohtori Kirsikka Kaipainen Tampereen yliopistosta.

– Pidemmän tähtäimen päämääränä on kesän oppien pohjalta monistaa tästä uusi palvelu pyörämatkailuun Järvien Reiteille ja KaaKaun kaupunkipyöräverkoston kautta muuallekin Suomeen, Matti Pollari visioi.

Taidekaupunki hyödynsi osallistavaa budjetointia

– Mänttä-Vilppulan kaupunki valitsi osallistavan budjetoinnin tämän vuoden kohteeksi Vilppulan asemanseudun kehittämisen. Asukkaat ja matkailijat toivovatkin alueen viihtyisyyden ja palveluiden merkittävää parannusta. Uusiin suunnitelmiin sopii erityisen hienosti juna-pyörä-matkaketjun toteuttaminen tukemaan kaupunkiin saapuvaa matkustajaliikennettä. Toivomme myös kaupunkilaisten löytävän uudet kaupunkipyörät käyttöönsä, kertovat kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen ja kulttuuripäällikkö Antti Korkka.

– Etsimme uusia kestävän saavutettavuuden ratkaisuja. Kävijämme eivät ehkä tule ajatelleeksi, että Mänttään taiteen pariin pääsee junallakin, pitää vain muistaa valita määränpääksi Vilppula. Viiden kilometrin pyörämatka Vilppulan asemalta taidemuseolle on kevyt polkea hyvää pyörätietä pitkin, vinkkaa Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski.

Bike & Rail on osa Pirkanmaan Liiton REACT-EU määrärahoista rahoittaman Sustainable Tourism Mobility -hankkeen matkailun kestävän liikkumisen kokeiluja.

Lisätietoa KaaKaun kaupunkipyöräpalvelusta: https://kaakau.fi/

Lisätietoja

Matti Pollari

Kehityspäällikkö, kestävä matkailu

Työpöydällä matkailualan ilmastotyö, kestävän liikkumisen kehitys, järvi- ja luontomatkailu sekä Sustainable Travel Finland -ohjelman alueellinen koordinointi. Pyörämatkailu ja Pispala lähellä sydäntä.