Ratkaisuja matkailun liikkumisen hiilijalanjälkeen
Sustainable Tourism Mobility – Matkailun kestävän liikkumisen palvelut oli Visit Tampereen koordinoima hanke, jossa kehitettiin matkailijoiden vähähiiliseen liikkumiseen kannustavia palvelukonsepteja yhteistyössä Pirkanmaan keskeisten matkailukohteiden ja -yritysten kanssa. Hankkeen osatoteuttajina olivat Suomen Itämeri-instituutti ja Tampereen yliopisto.
Matkailijoiden liikkumisen hiilijalanjälki on Pirkanmaan matkailun keskeinen kestävyyshaaste. Samaan aikaan kestävyyden ja vähähiilisyyden painoarvo kasvaa jatkuvasti matkailijoiden valinnoissa. Pirkanmaalla on mahdollisuus vastata näihin odotuksiin systemaattisella palvelukehityksellä ja toimijoiden yhteistyöllä. Monipuoliset liikkumisen palvelut, kohteiden ja sidosryhmien välinen yhteistyö, lippuyhteistyö sekä matkailijaa kannustava viestintä ketteristä kestävän liikkumisen vaihtoehdoista ovat keskeisiä kulmakiviä.
Hankkeessa edistettiin matkailun kestävää liikkumista hyödyntäen Tampereen vahvuuksia, erinomaista sijaintia liikenneyhteyksien solmukohdassa, tiivistä keskustaa ja hyviä joukkoliikennepalveluita. Palvelukehitys painottui matkailijoiden helppoon pääsyyn Tampereen keskustasta maakunnan luonto- ja kulttuurikohteisiin.
Hanke rahoitettiin REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen toteutusaika oli 1.9.2021-31.8.2023.
Matkailun kestävän liikkumisen kehitystyötä jatketaan hankkeen tulosten pohjalta yhteistyössä matkailusektorin ja tärkeimpien sidosryhmätoimijoiden kanssa.
Kehitysteemat ja tavoitteet
Hankkeen tavoitteiden ja toteutuksen painotus oli seuraavissa kokonaisuuksissa:
- Joukkoliikenteen ja matkailuyritysten lippuyhteistyön edistäminen ja uudet ratkaisut
- Raideyhteyksien ja lähijunien matkailupotentiaalinen entistä parempi hyödyntäminen – asemat liikkumisen palveluiden ja matkailun solmukohtina
- Matkailijoiden liikkumisen ja matkaketjujen tietopohjainen palvelukehitys – datan koonnin menetelmät, hiilijalanjäljen mittarointi, kompensointiratkaisut
- Luontokohteiden kestävä saapuminen – joukkoliikenteen ja sähköisen liikkumisen palveluratkaisu
Systemaattista palvelukehitystä toimintasuunnitelmien avulla
Hankkeen aikana toteutettiin matkailun kestävän liikkumisen toimintasuunnitelmat kolmen profiililtaan ja sijainniltaan erilaisen Pirkanmaan matkailun kärkikohteen kanssa. AFRY Finlandin ja Sweco Finlandin liikkumisen asiantuntijat toimivat konsultteina suunnitelmien laatimisessa ja yhteiskehittämisprosessissa.
Kohdekohtainen suunnittelu on kansainvälisestikin uniikki ratkaisu ja lähestymistapa matkailun liikkumisen kehitykseen. Tavoitteena oli suunnitelmatyön avulla tunnistaa asiakastarpeet ja konseptoida niiden pohjalta toteutuskelpoisia palveluita parantamaan kohteiden sujuvaa ja kestävää saavutettavuutta.
Tutustu kohteiden suunnitelmiin:
Seitsemisen kansallispuiston kestävän liikkumisen toimintasuunnitelma
Särkänniemen kestävän liikkumisen toimintasuunnitelma
Serlachius-museoiden kestävän liikkumisen toimintasuunnitelma
Suunnitelmien pohjalta käynnistettiin mm. Outdoor Express ja Art Express -sukkulabussikokeilut sekä Bike & Rail -palvelu yhteistyössä hankkeen kanssa.
Kohdekohtaisten suunnitelmien lisäksi koostettiin alueellinen matkailun kestävän liikkumisen toimintasuunnitelma Visit Tampereen käyttöön. Se toimii liikkumisen palvelukehityksen ja yhteistyön raameina ja on pitkän tähtäimen työkalu matkailualan ilmastotavoitteiden edistämiseen Tampereella ja Pirkanmaalla.
Tutustu alueelliseen suunnitelmaan tästä.
Alueelliseen suunnitelman ja pyörämatkailun edistämisen keskeinen toimenpide oli hankkeessa Swecon toimesta koostama Asemille soveltuvat pyöränvuokrauspalvelut Pirkanmaalla -konseptisuunnitelma. Sen pohjalta pyritään lisäämään pyöränvuokrauspalvelujen määrää asemille ja sitä kautta nostamaan raideliikenteen entistä paremmin Järvien Reittien ja pyörämatkailun valttikortiksi Tampereelle ja Pirkanmaalle.
Sustainable Tourism Mobility Action Plan – monistettava suunnitelman malli
Kohdekohtaisten suunnitelmien oppeja soveltaen koostimme yhdessä AFRY Finlandin ja Sweco Finlandin asiantuntijoiden kanssa matkailun kestävän liikkumisen toimintasuunnitelman monistettavan mallin. Se soveltuu sekä alueorganisaatioiden että yksittäiten matkailukohteiden käyttöön. Esimerkkinä mallin soveltamiseen voi käyttää hankkeen kohdekohtaisia sekä alueellista suunnitelmaa.
Tutustu ja lataa malli omaan käyttöösi täältä:
Matkailun kestävän liikkumisen toimintasuunnitelmapohja suomeksi
Sustainable Tourism Mobility Action Plan – template
Tavoitteena on jatkaa toimintasuunnitelman mallin ja matkailun liikkumisen palveluiden sekä mittaroinnin kehitystä muiden destinaatioiden ja Visit Finlandin kanssa, osana Sustainable Travel Finland -ohjelmaa.
Uusia liikkumisen palveluita
Tampereen yliopiston kokeiluhankintabudjetin mahdollistamana hankkeessa toteutettiin useita kokeiluja. Yliopisto teki myös käyttäjätutkimuksen kokeiluista.
E-Car Adventures – vuokrasähköautot matkailun kestävän liikkumisen palveluna
E-Car Adventures palvelun konseptoinnin ja kokeilun yhteistyökumppaniksi valittiin Tampereen yliopiston kokeiluhaussa Avis. Ideana on rakentaa sähköautonvuokraukseen perustuva uusi matkailupalvelu, jossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja liikkumisen joustavuus. Matkailija voi vuokrata sähköauton Aviksen räätälöimän palvelun kautta ja lähetä vaikkapa vähähiiliselle kansallispuistokierrokselle.
Kokeilua varten on ideoitu myös neljä sähköautoseikkailuihin soveltuvaa reittivaihtoa eri kohderyhmiä ajatellen. Reittien varrelta löytyy nähtävää ja koettavaa moneen makuun, sekä tietenkin sähköautojen latauspisteitä. Tutustu Aviksen sähköautopalveluun ja reitti-ideoihin täällä!
Tavoitteena laajasti monistuva palvelumalli, jota varten Tampereen yliopisto koostaa asiakaskokemukset kokeilusta, testaa siis palvelua ja kerro kokemuksesi!
Bike & Rail – ainutlaatuisia elämyksiä junalla ja pyörällä
Bike & Rail yhdistää pyörämatkailun ja raideliikenteen ja tarjoaa mahdollisuuden kestäviin ja elämyksellisiin päiväretkiin Pirkanmaalla.
Kesäkaudella 2023 Bike & Rail –palvelua kokeillaan yhdessä Serlachius-museoiden, Mänttä-Vilppulan ja Donkey Republicin kaupunkipyöräpalvelua tarjoavan Kaakaun kanssa. Ideana on testata miten kaupunkipyörät soveltuvat matkailupyöriksi ja junayhteyksien jatkoksi matkailijalle.
Voit hypätä junaan Tampereella, varata pyörän Donkey Republicin sovelluksella ja ottaa sen käyttöösi Vilppulan asemalla. Pyörällä kierrät kätevästi Mänttä-Vilppulan museoita ja muita elämyksiä. Paluumatkalla voit palauttaa pyörän Vilppulan asemalle ja palata takaisin Tampereelle junan kyydissä.
Lue lisää ja lähde mukaan kokeiluun!
Outdoor Express – sukkulabussi luontoon
Sustainable Tourism Mobility -hankkeessa syksyllä 2022 kokeiltu ja erittäin onnistuneeksi osoittautunut Outdoor Express –luontobussipalvelu jatkuu kesällä 2023 Ekokumppanit Oy:n vetämänä. Mukana mahdollistamassa palvelua ovat Tampereen kaupunki, Metsähallituksen Luontopalvelut, Ylöjärven kaupunki ja Ruovesi sekä Kuhmoinen. Visit Tampere Oy tekee markkinointiyhteistyötä ja hanketiimi on auttanut palvelun jatkon suunnittelussa.
Outdoor Express on tarkoitettu niin paikallisille kuin matkailijoille. Haluamme mahdollistaa sujuvan pääsyn maakunnan upeisiin luontokohteisiin ilman omaa autoa kaikenlaisille kohderyhmille.
Heinä-elokuun 2023 viikonloppuina liikennöivän Outdoor Expressin kohteina ovat Seitsemisen, Helvetinjärven ja Isojärven kansallispuistot. Lipunmyynti Matkahuollon verkkokaupassa ja liikennöitsijänä toimii Atro Vuolle.
Tarkemmat aikataulut ja tiedot lipunmyynnistä löydät Outdoor Expressin omalta sivulta.
Art Express – kestävästi kulttuurikohteisiin
Art Express -konsepti syntyi osana hankkeen yhteistyötä Serlachius-museoiden kanssa, Outdoor Expressin konseptia kulttuurikohteisiin soveltaen.
Art Express kuljettaa kulttuurinnälkäisiä matkailijoita Serlachius-museoille sekä Nuutajärven Lasikylään, Visavuoreen ja Voipaalan taidekeskukselle kesäviikonloppuisin. Tavoitteena on parantaa kulttuurikohteiden saavutettavuutta ja tarjota mahdollisuus kestäviin päiväretkiin kulttuurin parissa Pirkanmaan kärkikohteissa. Palvelun toteuttavat yhteistyössä Serlachius-museot ja Operaatio Pirkanmaa. Visit Tampere ja hanke ovat mukana yhteistyössä.
Hankkeen tapahtumia
Sustainable Tourism Mobility -seminaari 29.8.2023
Hankkeen päätöstapahtumaa vietettiin Tampere-talossa ja Kintulammilla 29.8. klo 8.30 – 16.00.
Katso aamupäivän seminaarin livestream täältä!
Tilaisuudessa esiteltiin hankkeen tärkeimmät tulokset, palvelukonseptit sekä jatkoaskeleet. Lisäksi erittäin mielenkiintoiset puheenvuorot Lake District National Parkin Emma Moodyltä, Norjan Lysefjorden Nature Area Developmentin Helge Kjellevoldilta sekä Refurbishbike Denmarkin Nils Nyhusilta.
Virallisen ohjelman ja lounaan jälkeen vierailimme Outdoor Expressin kyydissä Kintulammilla ja jatkoimme keskusteluja nokipannukahvien äärellä.
Löydät seminaarin esitykset alla olevan ohjelman otsikoiden linkkien takaa:
8:30-9:00 Registration
9:00-9:05 Welcome, Johanna Leino, the Baltic Institute of Finland
9:05-9:15 Reflection on wider perspective: sustainable tourism mobility – destination level development, Matti Pollari, Visit Tampere Ltd.
9:15-10:00 Highlights and added value of sustainable tourism mobility action plans:
1) Seitseminen National Park, Sari Airas, the Finnish Forest Administration
2) Särkänniemi Amusement Park, Ville Aarresuo, Särkänniemi Ltd.
3) Serlachius Museums, Nea Kontoniemi, Serlachius museums
10:00-11:00 Sustainable tourism mobility service experiments – experiences and plans:
1) Outdoor Express, Pyry Rinkinen, Ecofellows Ltd.
2) Bike & Rail, Aleksanteri Repo, Kaakau Ltd.
3) E-Car Adventures, Tuulia Taipale, Avis Finland
4) Designing sustainable tourism mobility services: Insights from customer experiences, Kirsikka Kaipainen, Tampere University
11:00-11:15 Coffee break
11:15-11:30 Commentary and sustainable mobility development in Lake District National Park, Emma Moody, Lake District National Park, England
11:30-11:45 Commentary and possibilities for sustainable mobility in Lysefjorden nature area, Helge Kjellevold, Lysefjorden Development, Norway
11:45-12:00 Commentary and possibilities for sustainable mobility in Lysefjorden nature area, Niels Nyhus, Refurbishbike
12:oo-13:00 LUNCH
13:00 Outdoor Express experience: site visit, coffee and networking in relaxed atmosphere in Kintulammi hiking area and nature reserve (30 min bus drive from Tampere)
16:00 Back in Tampere, end of event
Kestävästi ja elämyksellisesti kansallispuistoon 16.3.2023
Hanke järjesti Kestävästi ja elämyksellisesti kansallispuistoon -verkkotapahtuman yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen ja Ekokumppanien kanssa. Tilaisuudessa esiteltiin muun muassa Seitsemisen kansallispuistoon laadittua kestävän liikkumisen toimintasuunnitelmaa sekä Tampereen järvi- ja luontomatkailun tiekarttaa, jossa luontokohteiden kestävä saavutettavuus on yksi painopisteistä. Tilaisuuden ohjelman ja esitykset löydät alta.
Ohjelma
Tervetuloa ja alkusanat
Tuula Peltonen, virkistyskäyttöpäällikkö, Metsähallituksen Järvi-Suomen luontopalvelut
Tampereen järvi- ja luontomatkailun tiekartta – luontokohteiden kestävä saavutettavuus
Matti Pollari, projektipäällikkö, Visit Tampere Oy
Sujuvia ja elämyksellisiä kestävän saapumisen palveluita: Matkailun kestävän liikkumisen toimintasuunnitelman malli
Laura Mansikkamäki, suunnittelupäällikkö, AFRY Finland / Kimmo Vähäjylkkä, kehitysjohtaja Sweco Finland
Seitsemisen kestävän liikkumisen toimintasuunnitelman esittely
Sari Airas, asiakaspalvelupäällikkö, Metsähallituksen Järvi-Suomen Luontopalvelut
Luontoon.fi-uudistus/Luontoon-sovellus liikkumisen ohjaamisen tukena
Niko Tynkkynen, kehityspäällikkö, Metsähallituksen Luontopalvelut
Outdoor Express – kesän 2023 kohteet, sesonki ja toteutus
Olli Vakkala, projektipäällikkö, Ekokumppanit
Sustainable Tourism Mobility – liikkumisen kokeilut ja yhteistyömahdollisuudet
Kirsikka Kaipainen – Tampereen yliopisto
Lisätietoja:
Matti Pollari
Työpöydällä matkailualan ilmastotyö, kestävän liikkumisen kehitys, järvi- ja luontomatkailu sekä Sustainable Travel Finland -ohjelman alueellinen koordinointi. Pyörämatkailu ja Pispala lähellä sydäntä.
Lisätiedot ja yhteydenotot:
Matti Pollari
Visit Tampere Oy
matti.pollari@visittampere.fi
Johanna Leino
Suomen Itämeri-instituutti
johanna.leino@tampere.fi
Kirsikka Kaipainen
Tampereen yliopisto
kirsikka.kaipainen@tuni.fi