Siirry sisältöön
Kartta

Tampere on kiinnostava tapahtumakaupunki, jossa tapahtuu ympäri vuoden. Lukuisat musiikki- ja kulttuuritapahtumat sekä urheilutapahtumat ovat kohokohtia, jotka ilahduttavat seudun asukkaita ja houkuttavat väkeä kaikkialta Suomesta ja ulkomailta.

Suurimman osan tapahtumien ja tapahtumatilojen hiilijalanjäljestä muodostaa energiankulutus ja liikenne, kertoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja. ”Jos tapahtumajärjeställä on oma rakennus, kannattaa energiatehokkuuden huomioimisen ja ympäristöystävällisen sähkön lisäksi harkita esimerkiksi aurinkopaneeleiden asennusta rakennuksen katolle. Liikenne, eli esiintyjien ja etenkin kävijöiden saapuminen, on kuitenkin tärkein tekijä. Vastuullinen tapahtumajärjestäjä kannustaa ja ohjeistaa kävijöitään saapumaan julkisilla ja kevyellä liikenteellä.”

Lähteenoja näkee etenkin konferenssien järjestämisessä muutoksen mahdollisuuden. ”Nykytekniikalla konferensseja on mahdollista järjestää virtuaalisesti ja käyttäjäystävällisemmin. Tapahtumatilojen rooli voi muuttua tulevaisuudessa esimerkiksi siten, että ihmiset kokoontuvat tapahtumatilaan omassa maassaan”, Lähteenoja sanoo.

Yhdenvertaiset ja monimuotoiset Musiikkijuhlat

Tampereen Musiikkijuhlien festivaaliperheen muodostavat Tampere Biennale, Tampereen Sävel ja Tampere Jazz Happening, joilla on yhteensä keskimäärin noin 30 000 käyntikertaa vuodessa.

Etenkin sosiaalisen vastuun kysymykset, kuten monimuotoisuus ja yhdenvertaisuus, ovat Musiikkijuhlille sydämen asia. ”Meillä on We speak gay -sertifikaatti, joka myönnetään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt huomioiville tapahtumille. Henkilökuntamme ja satapäinen talkooväki sitoutuvat kiusaamisen nollatoleranssiin. Lisäksi koulutamme henkilökuntaamme ja viestimme paljon toimintaohjeista sekä turvallisista tiloista”, sanoo Tampereen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen.

Valitse vastuullisemmin -palvelun myötä Musiikkijuhlat on saanut selkeät kehykset oman vastuullisuuden kehittämiselle. Ympäristöohjelman ja toimintatapojen päivittäminen on yksi kehitysaskel, ja hiilijalanjäljen mittausta ja kompensaatiota harkitaan.

G Livelabissa jammataan energiatehokkaasti

G Livelab Tampere on musiikkiklubi ja tapahtumatila, joka tarjoaa uudenlaisen elävän musiikin kokemuksen ja tyylikkäät puitteet tapahtumien järjestämiseen. Huippuluokan äänentoistoon panostava G Livelab erottuu vastuullisuudellaan: peruskorjauksen yhteydessä rakennus on tehty energiatehokkaaksi ja myös esitystekniikan energiatehokkuuteen on kiinnitetty huomiota. Sähkö on ilmaston kannalta kestävää Tammerkosken vesivoimaa, lämmitys on kaukolämpöä. Yleisön esteetön pääsy ja liikkuminen tapahtumatilassa on huomioitu, ja asiakkaita kannustetaan saapumaan paikalle julkisella liikenteellä. Keikkayleisön ohella yksityistilaisuuksia ja kokouksia palveleva G Livelabin ravintola tarjoaa luomu- ja lähiruokaa.

Valitse vastuullisemmin -palvelun myötä G Livelabin huomio on kiinnittynyt materiaalivirtoihin ja -valintoihin. ”Muovia tulee paljon tapahtumien yhteydessä, joten sen kierrätykseen aiomme panostaa entisestään. Materiaalivalinnoissa olemme panostaneet kestävyyteen ja luonnonmukaisuuteen: kalusteemme ovat kotimaista suunnittelua, ne on valmistettu luonnonmateriaaleista ja tehty kestämään aikaa”, kertoo G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela.

Tasa-arvoisuus ja yhdenvertaisuus näkyvät G Livelabin toiminnassa paitsi henkilökunnan koulutuksessa myös siinä, että tiloissa on unisex-vessat. ”Esteettömyys ja saavutettavuus ovat meille tärkeitä tekijöitä. Haluamme, että kaikki halukkaat pääsevät keikoille vaivattomasti”, Saarela sanoo.

Manse PP tähtää maailman vastuullisimmaksi pesäpalloseuraksi

Manse PP on vuonna 2015 perustettu tamperelainen pesäpalloseura, jonka perinteikkäät juuret juontavat 1970-luvun lopulle. Naisten ja miesten edustusjoukkueet pelaavat Kaupin urheilupuistossa Tampereen pohjoispuolella. Parhaimmillaan pelit vetävät 2000 katsojaa paikalle jännittämään kotijoukkueen menestystä Suomen kansallislajissa.

Manse PP:n tavoitteena on olla maailman vastuullisin pesäpalloseura. ”Pelit ovat perhetapahtumia, joten yleisössä on paljon kävijäkuntaa, jolle vastuullisuusasiat ovat tärkeitä. Kannustamme yleisöä saapumaan julkisilla tai kevyellä liikenteellä, pyrimme pitämään ruokahävikin nollassa, kierrätämme tölkit ja aiomme lisätä kasvis- ja lähiruokatarjontaa entisestään. Viime kaudella suosituin olut oli yhteistyökumppanimme Nokian Panimon luomuolut, jonka hiilijalanjälki on 100 % kompensoitu”, kertoo Manse PP edustus ry:n puheenjohtaja Matti Helimo.

Vuonna 2022 uudistuvalla Kaupin pesäpalloastadionilla on huomioitu luontoarvot ja sen huoltorakennuksessa on aurinkosähköjärjestelmä. Stadionin sijainti edellyttää, että valtaosa yleisöstä saapuu vähähiilisesti julkisilla, kävellen, sähköpotkulaudalla tai polkupyörällä. ”Teemme yhteistyötä Tampereen seudun joukkoliikenteen eli Nyssen kanssa pelikuljetuksissa ja pyrimme lisäämään pyöräparkkeja entisestään alkavalle kaudelle. Kannustamme yleisöämme myös konkreettisesti: viime kaudella teemapeleissä 100 ensimmäistä polkupyörällä saapuvaa sai pyöränsä aivan stadionin portille ja ilmaisen kasvis- tai lihapiirakan”, Helimo sanoo.

Kansainväliset huipputapahtumat vastuullisesti Tampereella

Keväällä 2023 Suomi isännöi miesten jääkiekon MM-kisoja, jotka järjestetään Tampereella ja Latvian Riiassa. Tampereella jääkiekon MM-pelit pelataan Nokia Arenalla. Nokia Arena on jopa 15 000 katsojapaikkaa tarjoava areena, huippuluokan hotelli ja kansainvälinen kasino, joka sisältää laajat konferenssi- ja kokouspalvelut sekä lukuisia ravintoloita. Vastuullisuus on ollut keskeinen osa Nokia Arenan suunnittelua: areenavieraille tarjotaan mahdollisuus tehdä kestäviä valintoja ja vastuullisuus huomioidaan kaikessa toiminnassa.

Vinkkejä vastuulliselle tapahtumakävijälle

Tapahtumakävijä voi itse vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä tapahtumissa saapumalla tapahtumaan mahdollisimman ilmastoystävällisesti eli suosimalla julkista tai kevyttä liikennettä.  Kasvisruoan valitseminen, jätteiden lajittelu sekä kestoastioiden tai pantillisten astioiden suosiminen vähentävät myös tapahtuman aikaista hiilijalanjälkeä.

Jos tapahtumalla on ympäristösertifikaatti, kuten Ekokompassi-sertifikaatti, se viestii tapahtuman sitoutumisesta ympäristötoimien toteuttamiseen ja kehittämiseen. Kävijä voi suosia vastuullisuudestaan viestiviä tapahtumia tai kirittää tapahtumajärjestäjiä vastuullisempaan toimintaan asiakaspalautteen voimin.