Siirry sisältöön
Kartta

Ilmastoystävällinen liikkuminen kattaa vierailijan saapumisen kohteeseen sekä liikkumisen perillä mahdollisimman pienellä hiilijalanjäljellä. Ympäristöseikkojen lisäksi kestävä liikkuminen huomioi myös esteettömyyden ja saavutettavuuden. Ne ovat tärkeitä lähtökohtia julkisessa liikenteessä ja kaupunkisuunnittelussa ja korostuvat myös Valitse vastuullisemmin -palvelussa.

Saavu kevyellä hiilijalanjäljellä

Kotimaan matkailijalle helppo ensiaskel kestävään vierailuun Tampereella on vaihtaa oma auto junaan tai bussiin. Tampere on ainutlaatuisessa raideyhteyksien solmukohdassa eri puolilta Suomea katsoen ja junan kyydissä vire vaihtuu lomatunnelmaan kuin itsestään. Junaliikennettä täydentävät monipuoliset bussiyhteydet. Rautatieasema ja linja-autoasema sijaitsevat keskellä kaupunkia, joten matkaa on helppo jatkaa jalkaisin, bussilla, ratikalla tai kaupunkipyörällä.

Koe Tampere kävellen

Käveltävän kokoinen keskusta on Tampereen ehdottomia valttikortteja. Valtaosa nähtävyyksistä ja palveluista ovat helposti saavutettavissa kävellen. Tiivis keskusta-alue ja kävelykadut, Tammerkosken reitit, Pyhä- ja Näsijärven rantabulevardit sekä uudistettu Hämeenkatu kaupungin valtasuonena tekevät jalkaisin liikkumisesta mukavaa. Kävely-ystävälliseen Tampereeseen kuuluvat teemalliset kävelykierrokset, vehreät keskusta-alueen puistot ja vaikkapa kävelyelämykset, kuten jännittävä kattokävely Finlaysonin alueen historiallisten rakennusten katoilla.

Pyöräillen näet enemmän

Myös pyörällä pääsee Tampereella pitkälle. Kaupunkipyörät ovat kesäkaudella kätevin tapa matkailijalle liikkua keskustassa ja pyörähtää vaikkapa Särkänniemessä, Pyynikillä tai Rauhaniemen saunalla. Lataa sovellus ja nappaa kaupunkipyörä alle kätevästi heti rautatieasemalta. Kattava asemaverkosto ja edullinen vuorokausihinta tekevät kaupunkipyöräilystä ideaalin ratkaisun kestävään ja elämykselliseen Tampere-vierailuun.

Voit myös ottaa oman pyörän mukaan junaan tai vuokrata pyörän paikan päältä. Tampereella toimii useita pyörävuokraamoja ja Järvien Reitit kutsuu pidemmälle pyöräseikkailulle Pirkanmaan upeisiin järvimaisemiin.

Lisää vinkkejä pyörämatkailuun Tampereella ja Pirkanmaalla täällä.

Nysse on matkalla kanssasi Tampereella

Tampereen seudulla joukkoliikenteen palveluja tarjoaa Nysse, jonka reitit vievät tärkeimpiin käyntikohteisiin. ”Nyssen linjasto on suunniteltu siten, että matkustuskokemus ja vaihdot olisivat mahdollisimman sujuvia. Tampereella on hyvä ja toimiva joukkoliikenne. Asiakkaat ovat saaneet vaikuttaa uuden linjaston suunnitteluun, ja keräämme tietoa asiakaskokemuksista myös Nysse Lab -testikonseptin avulla, jossa otamme asiakkaat mukaan palveluidemme kehittämiseen”, kertoo suunnittelija Aila Mäkeläinen Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Tampereen ratikka on monipuolistanut julkista liikennettä ja tarjoaakin loistavan vastuullisen tavan liikkua. ”Ratikka on tehokas joukkoliikenneväline, joka kulkee uusiutuvalla energialla, joten se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pienentää hiilijalanjälkeä. Hyvät vaihtoyhteydet ja keskustan läpi kulkeva reitti tekevät ratikan käyttämisestä helppoa”, kertoo Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö.

Esteettömyys on keskeinen osa Ratikan liikennöintiä. Kaikki ratikkapysäkit ovat esteettömiä ja pysäkeillä on ohjausraitoja.  Esteettömyys on huomioitu esimerkiksi liikuntarajoitteisten ja näkövammaisten osalta sekä esimerkiksi rollaattoreilla, pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuvien kohdalla.

Nyssen joukkoliikenne kattaa bussit, ratikat sekä lähijunaliikenteen Lempäälästä, Nokialta ja Orivedeltä. Kertalipun maksaminen onnistuu helpoiten Nysse Mobiili -sovelluksella tai lähimaksulla. Katso tästä lisätietoa Nyssen lipuista.

Särkänniemeen kätevästi Nyssen linjalla 2

Särkänniemeen on helpointa kulkea Nyssen linjalla 2. Linja kulkee Rauhaniemestä Tammelan kautta Sorin aukiolle ja Keskustorin ja Hämeenpuiston läpi se päätyy Särkänniemeen. Kyytiin on siis helppo hypätä keskustasta ja välttää ruuhkat parkkipaikoilla. Tarkista reitin aikataulut reittioppaasta.

Tampere – matkalla kohti hiilineutraalia kaupunkia

Tampere tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä. Liikenne on merkittävä päästölähde sekä paikallisten arjessa että matkailussa. Joukkoliikenteen ja muiden kestävien kulkumuotojen palvelutarjonnan lisääminen on avainasemassa hiilijalanjäljen pienentämisessä. Tämä tulee helpottamaan myös matkailijan mahdollisuuksia vähähiiliseen vierailuun Tampereella.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 tonnia, josta lähes kolmasosa menee liikenteeseen ja matkailuun”, kertoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja. Etenkin kaupunkilaisten hiilijalanjäljen pienentämisessä bensalla kulkevan henkilöautoliikenteen vähentäminen on avainroolissa. ”On hyvä miettiä, onko arjessa sellaisia matkoja, joihin ei tarvita välttämättä autoa. Kaikki julkisilla, sähköautolla tai lihasvoimin tehdyt matkat pienentävät hiilijalanjälkeä”, Lähteenoja sanoo.