Siirry sisältöön

Ilmastoystävällinen liikkuminen kattaa vierailijan ja asukkaan saapumisen kohteeseen sekä liikkumisen paikasta toiseen pienemmällä hiilijalanjäljellä. Kestävä liikkuminen huomioi myös sen, kuinka helposti paikkakunnalla voi liikkua kävellen tai pyörällä. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat Valitse vastuullisemmin -palvelussa tärkeitä näkökulmia, jotka korostuvat myös julkisen liikenteen ja kaupunkisuunnittelun kohdalla.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 tonnia, josta lähes kolmasosa menee liikenteeseen ja matkailuun”, kertoo Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Satu Lähteenoja. Etenkin kaupunkilaisten hiilijalanjäljen pienentämisessä bensalla kulkevan henkilöautoliikenteen vähentäminen on avainroolissa. ”On hyvä miettiä, onko arjessa sellaisia matkoja, joihin ei tarvita välttämättä autoa. Kaikki julkisilla, sähköautolla tai lihasvoimin tehdyt matkat pienentävät hiilijalanjälkeä”, Lähteenoja sanoo.

Saavu kevyellä hiilijalanjäljellä

Kaupungissa vierailijalle merkittävin osa hiilijalanjälkeä on saapuminen. Joukkoliikenteen palvelutarjonta onkin avainasemassa hiilijalanjäljen pienentämisessä. Tampereella kestävien kulkumuotojen osuus tulee kasvamaan entisestään lähivuosina, sillä Tampere tähtää hiilineutraaliksi vuoteen 2030 mennessä.

Tampereelle voi saapua junalla ja bussilla joka puolelta Suomea. Rautatieasema ja linja-autoasema sijaitsevat keskellä kaupunkia, joten matkaa on helppo jatkaa jalkaisin tai bussilla ja jatkossa myös kaupunkipyörällä ja ratikan kyydissä.

Koe Tampere kävellen ja pyöräillen

 Tampereella monet nähtävyydet ja palvelut ovat saavutettavissa kävellen. Tiivis keskusta-alue ja kevyelle liikenteelle ystävällisemmäksi tehty Hämeenkatu tekevät jalkaisin liikkumisesta mukavaa. Kävely-ystävälliseen Tampereeseen kuuluvat teemalliset kävelykierrokset, vehreät keskusta-alueen puistot ja vaikkapa kävelyelämykset, kuten jännittävä kattokävely Finlaysonin alueen historiallisten rakennusten katoilla. Tutustu tästä kävelyreitteihin Tampereen keskustassa.

Myös pyörällä pääsee Tampereella pitkälle. Ota oma pyörä mukaan junalla saapuessasi tai vuokraa pyörä paikan päältä. Pian myös kaupunkipyörät ovat kaupunkilaisten ja vierailijoiden saatavilla: 700 kaupunkipyörää saapuu Tampereelle kesäkuussa 2021. Lue lisää pyöräilystä Tampereella.

Nysse on matkalla kanssasi Tampereella

Tampereen seudulla joukkoliikenteen palveluja tarjoaa Nysse, jonka reitit vievät tärkeimpiin käyntikohteisiin. ”Nyssen linjasto on suunniteltu siten, että matkustuskokemus ja vaihdot olisivat mahdollisimman sujuvia. Tampereella on hyvä ja toimiva joukkoliikenne, joka paranee entisestään ratikan myötä. Asiakkaat ovat saaneet vaikuttaa uuden linjaston suunnitteluun, ja keräämme tietoa asiakaskokemuksista myös Nysse Lab -testikonseptin avulla, jossa otamme asiakkaat mukaan palveluidemme kehittämiseen”, kertoo suunnittelija Aila Mäkeläinen Tampereen seudun joukkoliikenteestä.

Nyssen siniset bussit saavat rinnalleen punaiset ratikat, kun Tampereen Ratikka aloittaa liikennöintinsä kesällä 2021. ”Ratikka on tehokas joukkoliikenneväline, joka kulkee uusiutuvalla energialla, joten se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden pienentää hiilijalanjälkeä. Hyvät vaihtoyhteydet ja keskustan läpi kulkeva reitti tekevät ratikan käyttämisestä helppoa”, kertoo Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö.

Esteettömyys on ollut keskeinen osa Ratikan suunnittelua alusta alkaen. Kaikki ratikkapysäkit ovat esteettömiä, pysäkeillä on ohjausraitoja ja kuulutukset jokaisella pysäkillä opastavat matkustajia. ”Erilaiset käyttäjäryhmät ovat mallivaunun avulla päässeet testaamaan Ratikkaa, ja olemme siten saaneet arvokasta palautetta vaunusuunnittelun eri vaiheissa. Esteettömyys on huomioitu esimerkiksi liikuntarajoitteisten ja näkövammaisten osalta sekä esimerkiksi rollaattoreilla, pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuvien kohdalla”, Sirviö sanoo.

Nyssen joukkoliikenne kattaa bussit, ratikat sekä lähijunaliikenteen Lempäälästä, Nokialta ja Orivedeltä. Kertalipun maksaminen onnistuu helpoiten Nysse Mobiili -sovelluksella tai lähimaksulla (kesäkuusta 2021 alkaen busseissa ja ratikassa). Katso tästä lisätietoa Nyssen lipuista.

Särkänniemeen kätevästi Nyssen linjalla 100

Särkänniemeen on helpointa kulkea Nyssen linjalla 100, joka palvelee kesäaikaan. Linja 100 kulkee Ratinan kauppakeskukselta Rautatieaseman kautta Särkänniemen portille. Kyytiin on siis helppo hypätä keskustasta ja välttää ruuhkat parkkipaikoilla.

Nyssen linja 100 liikennöi 7.6.-8.8.2021. Vuoroväli on 20 minuuttia. Matka maksetaan Nysse Mobiili -sovelluksella, Nysse-matkakortilla tai lähimaksulla.