Siirry sisältöön
Kartta

Muumimuseo

Muumimuseossa on aina esillä Tove Janssonin alkuperäisiä muumikuvituksia ja kolmiulotteisia kuvaelmia. Museon Observatoriossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Tove Jansson on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Hänet tunnetaan parhaiten muumihahmojen luojana ja muumikirjojen kirjoittajana, mutta Jansson itse koki olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Jansson teki esittävien ja abstraktien maalaustensa ohella useita julkisia monumentaalitöitä, kuvituksia, pilapiirroksia ja sarjakuvia. Muumimuseon Observatorion näyttely Taiteilijaelämää – Tove Jansson käsittelee Janssonin moninaisen taiteellisen uran ohella hänen elämänsä vaiheita ja ihmissuhteita. Tove Jansson oli rohkea oman tiensä kulkija taiteilijana, ihmisenä ja naisena. Näyttely on avoinna 20.4.-18.5.2025.

Sara Hildénin taidemuseo

Sara Hildénin taidemuseossa avautuu 12.10. näyttely Maaria Wirkkala: Edes takaisin, joka on katsaus taitelijan yli 40-vuotisen uran varrelle. Esille tulee myös näyttelyä varten tehtyjä uusia teoksia. Sukupolvensa merkittäviin suomalaistaiteilijoihin kuuluva Maaria Wirkkala (s. 1954) on ollut monella tapaa uranuurtaja niin estetiikassaan, materiaalin käytössään kuin käsitteellisessä lähestymistavassaan. Hänelle myönnettiin kaikkien aikojen ensimmäinen Ars Fennica -palkinto vuonna 1991.

Museokeskus Vapriikki

Vapriikki rokkaa! Lähde tutustumaan tamperelaisten omaan musiikki-ilmiöön, Manserockiin supersuositussa ja elämyksellisessä näyttelyssä! Manserock -näyttely, esillä 31.12.2025 saakka, kertoo kesällä 1975 syntyneestä ilmiöstä joka sai alkuna Juice Leskinen Coitus Int. ja Alwari Tuohitorven yhteisestä Manserock-kiertueesta. Ilmiö valloitti koko Suomen ja kasvoi megaluokan suosioon seuraavan vuosikymmenen aikana. Manserock jätti pysyvän jäljen suomalaiseen musiikkikenttään ja soi edelleen vahvasti 2020-luvulla.

Vapriikissa avautuu 11.10. vaikuttava näyttely Songlines – Australian seitsemän sisarta, joka sukeltaa syvälle Australian alkuperäiskansojen unimaailman tarinoihin. Vapriikki tuo yhteistyössä Australian kansallismuseon kanssa annoksen auringonpaistetta Suomen syksyn harmauteen. Maailman vanhin elävä kulttuuri levittäytyy museokävijän eteen taideteosten, esineiden ja videoinstallaatioiden välityksellä. Näyttely on esillä 30.3.2025 saakka.

Fantastinen floppi -näyttely tarkastelee Nokian N-Gagen epäonnistumisia ja onnistumisia niin pelintekijöiden, pelaajien kuin laitteen kehittäneiden insinöörien näkökulmasta. Esillä on harvinaista ja ennen näkemätöntä aineistoa pelikonsolin kehityksestä, sen peleistä, markkinoinnista ja vastaanotosta. Myös pelaamaan pääsee – alkuperäisillä N-Gage-konsoleilla tietenkin. Näyttely on avoinna 5.1.2025 saakka.

Japanilaiset romanssipelit -pienoisnäyttelyssä esitellään romanssipelien eri tyyppejä sekä niiden vaikutusta Japanin ulkopuolella kehitettäviin peleihin. Nähtävissä 10.11.2024 saakka.

Dungeons & Dragons 50 vuotta -pienoisnäyttely juhlistaa luolia ja lohikäärmeitä, pelinjohtajia ja pelaajia. Kaikkien aikojen ensimmäinen pöytäroolipeli Dungeons & Dragons täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Se on eittämättä yksi viimevuosisadan tärkeimpiä peli-ilmiöitä, ellei jopa kaikkein tärkein. Esillä 21.1.2025 saakka.

Vapriikissa sijaitsevan Postimuseon pienoisnäyttelyt löydät toisen kerroksen kohtaamispaikka Kuplasta. Monenlaiset postilaiset, nähtävillä 24.11., kertoo Postin vastuullisuudesta sekä postilaisten työnkuvasta ja ammattinimikkeistä ennen ja nyt. Postia joulupukille -näyttelyssä, alkaen 28.11. selviää millainen on Joulupukin Pääpostin ja Napapiirin historia. Postia joulupukille -näyttely on esillä 19.1.2025 asti.

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa avautuu Vuoden nuoren taiteilijan Suvi Sysin näyttely 26.10. Hänen teoksensa ovat pääosin abstrakteja installaatiota ja taiteessa yhdistyvät taidegrafiikan, veistotaiteen ja maalauksen ilmaisulliset keinot. Töiden materiaalina on paperin ohella muun muassa savi, puu ja kipsi.

Lisäksi Tampereen taidemuseon alakerran syysnäyttely esittelee aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden teoksia Tampereen taidemuseon kokoelmista. Mukana on maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia, tila- ja mediataidetta.

Emil Aaltosen museo

Näyttely Muodonmuutoksia – Lauri Erikssonin valokuvia on nähtävillä 15.12.2024 saakka. Näyttely on Lauri Erikssonin ensimmäinen laajempi yksityisnäyttely Tampereella ja siinä on ensi kertaa esillä Erikssonin eri tekniikoilla toteuttamia valokuvateoksia viimeisen 35 vuoden ajalta.

Poliisimuseo

Mitä olivat piiska-autot? Milloin poliisin vilkun väri muuttui siniseksi? Mistä tulevat poliisiautomallien nimitykset maija ja mörkö? Poliisimuseon erikoisnäyttely Maijat ja möröt – Poliisin ajoneuvoja maastossa ja maanteillä esittelee monipuolisesti poliisin ajoneuvoja: autoja, moottoripyöriä, skoottereita, moottorikelkkoja ja mönkijöitä. Eikoisnäyttely on avoinna 4.12.2027 asti.

Työväenmuseo Werstas

Werstaan päänäyttely Yhteisvoimin esittelee työväenhistoriaa ja yhteisvoimin rakennettua yhteiskuntaa. Leiki osuuskaupassa, uppoudu tarinallisiin elokuviin ja nauti työväentalon tunnelmasta!

Elämyksellinen näyttely Rakentajat tarjoaa tutkittavaa rakentamisesta niin alan ammattilaisille, nikkarointia harrastaville kuin pienille puuhailijoillekin. Näyttely on esillä 10.8.2025 saakka.

Muistathan, että Työväenmuseo Werstaalle on aina vapaa sisäänpääsy!

Museo Milavida

Muodin huipulla -näyttely esittelee muodin yltäkylläistä ja häikäisevää tarinaa 1770-luvulta 2010-luvulle. Vanhimmat luomukset ovat silmää hiveleviä mestariteoksia, mutta 1900-luvun kuluessa suunnittelijoiden luovuus pääsee toden teolla valloilleen. Näyttelyn 30 muotipukua edustavat lukuisia tunnettuja eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia muotitaloja. Näyttely on avoinna 22.3.2025 saakka.

Mobilian Autokylä, Kangasala

Reissun päällä -näyttely antaa katsauksen siitä, miten Suomalainen vapaa-ajan matkustaminen on muuttunut aikojen saatossa merkittävästi. Vapailla on matkailtu nähtävyyksiä katsomaan, mökeille ja sukulaisten luokse. Nähtävillä 20.12.2024 saakka.

Mobilian Fenno Galleriassa avautuu Pikkusportit -pienoisnäyttely 4.10. Näyttely esittelee kymmenen erilaista näkemystä sporttisesta pikkuautosta. Näyttely on esillä 31.8.2025 asti.

Serlachius, Mänttä-Vilppula

Serlachius, Kartano

ROR ABC, Revolutions On Request – Vallankumouksia tilauksesta, esillä 23.3.2025 saakka. ROR – Revolutions On Request on helsinkiläinen taiteilijakollektiivi. Ryhmässä oli aluksi mukana vaihteleva määrä eri visuaalisen, taideteollisen ja musiikin alojen edustajia. Heistä muodostui vähitellen pienempi, kokoonpanoltaan vaihteleva taiteilijaryhmä, jonka toiminta keskittyi lopulta kokonaan nykytaiteeseen. Näyttely on jännittävä, viihdyttävä, räjäyttävä, ihan törkeän hauska! Jokainen näyttelyn taideteos on osa ROR-kokonaistaidetta.

Salt in our blood, in our sweat, in our tears – Nastja Säde Rönkön kolmiosainen videoteos on esillä 23.3.2025 saakka.

Serlachius, Pääkonttori

Serlachius Pääkonttorilla pääsee tutustumaan Mesenaatit: Serlachiuksen taidekokoelman tarina -näyttelyyn, joka kertoo Serlachiuksista taide-elämän tukijoina, paperiyhtiön johdossa ja mänttäläisen ihanneyhteiskunnan rakentajina.

Los moimoi de Fuengirola on näyttely ja tutkimusprojekti Espanjan Aurinkorannikon suomalaisista jossa taiteilija Riiko Sakkinen käsittelee suomalaista identiteettiä. Näyttely on esillä Serlachius Pääkonttorilla 15.6.2024—16.2.2025.

Kiitoskirjeitä: Kirjeketju ja näyttely pysyvän jäljen jättäneistä teoksista esillä Serlachiuksella 15.6.2024—16.2.2025. Kiitoskirjeitä on näyttely ja kirjeketju, joka on syntynyt poikkeuksellisella tavalla. Näyttelyssä annetaan kuvataiteilijoille ja kuvataiteen parissa työskenteleville mahdollisuus nostaa esiin joku yksittäinen tekijä ja tämän teos sekä kiittää sen tekijää. Tämä taiteilija on puolestaan valinnut uuden teoksen ja lähettänyt viestin sen tekijälle.

Pukstaavi, Sastamala

Mitä Sastamalan seudulla tapahtui 1980- ja 1990-luvulla? Mikä oli uusinta uutta, mikä puhutteli ja mistä päätettiin? Enemmän kuin tuhat sanaa – Tyrvään Sanomien kuva-arkiston helmiä näyttely on nähtävillä 10.5.2025 saakka. Tyrvään Sanomien 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi lehden valokuva-arkiston helmistä koottu pienoisnäyttely houkuttelee muistelemaan. Kuvien teemoja ovat kulttuuriympäristön muutos sekä kasarin ja ysärin ajankohtaiset ilmiöt.

Kotiseutumme kuvaajat – Valokuvia ja tunnelmia menneiltä vuosikymmeniltä -näyttely esittelee Sastamalan seudun museon valokuvakokoelman helmiä. Näyttely johdattaa valokuvauksen historiaan ja runsaan kuvakokoelmamme teemoihin. Valokuvissa on esillä elämän koko kirjo ilosta suruun ja arjesta juhlaan. Nostalgiset kuvat kertovat tuotteliaista kuvaajista, entisajan elämästä sekä kulttuurimaiseman muutoksesta.

Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasala

Valtaapitäviä-näyttely on esillä Kimmo Pyykkö -taidemuseossa 5.1.2025 saakka. Valta on Kimmo Pyykön taiteen keskeisiä teemoja. Valtaapitäviä-näyttely laajenee käsittelemään vallan teemaa laajasti eri taiteilijoiden tuotannon kautta. Näyttelyssä nostetaan Pyykön teosten rinnalle toisten taiteilijoiden kuninkaat ja kuningattaret, Napoleonit ja Kekkoset, Sanna Marinia unohtamatta. Näyttelyssä katsotaan valtaapitäviä myös julkisten muotokuvien ohi.

 

Visit Tampere ei vastaa muutoksista. Tarkistathan viimeisimmän tiedon kohteen omista kanavista.