Päivä Tampereella - Visit Tampere

Päivä Tampereella

08.07.2019

Ajan puute ei välttämättä ole ongelma Tampereella: keskusta on kompakti ja helppokulkuinen, joten päivässä ehtii nähdä jo aika ison palan siitä, mitä kaupunki tarjoaa. Tässä on yksi ehdotus siitä, miten vietät päivän Tampereella!

 

Idästä länteen

Yksi helppo tapa tutustua Tampereeseen on lähteä kävellen keskustan itäpäästä kohti länttä. Tässä suosituksemme pysähdyspaikoiksi matkan varrella.

Tampereen Tuomiokirkko

Aloita tutustuminen Tampereeseen Tammerkosken itäpuolelta. Tampereen Tuomiokirkko on yksi Suomen kiinnostavimmista kirkoista Hugo Simbergin taiteen ja Lars Sonckin arkkitehtuurin ansiosta. Kansallisromantiikkaa edustavassa kivikirkossa voit poiketa päivittäin klo 11-15, ellei kirkossa ole yksityistilaisuutta.

Finlaysonin alue

Satakunnankatua seuratessa kosken länsipuolella vastaan tulee Tampereen vanhana kaupunkinakin tunnettu Finlaysonin tehdasalue. Tästä se kaikki lähti, koskesta ja tekstiileistä. Finlaysonin alue on kompakti, mutta pitää sisällään kokonaisen kaupungin. Pääportin alta kulkiessasi astelet tuhansien tehdastyöläisten jalanjäljissä – jos haluat tietää työläisten elämästä enemmän, kannattaa suunnata Työväenmuseo Werstaaseen. Museoon on ilmainen sisäänpääsy, ja siellä on mm. Finlaysonin käytössä ollut alkuperäinen höyrykone alkuperäisellä paikallaan.

Tallipiha

Finlaysonin alueelta löytyy tehdasrakennusten lisäksi tehtaan työntekijöitä ja heidän perheitään palvellut Finlaysonin kirkko, nykyään ravintolana toimiva Finlaysonin Palatsi ja sitä ympäröivä puisto, sekä idyllinen Tallipiha, jossa asuivat tehtaan omistamat hevoset ja muut eläimet. Tallipihalla järjestetään idyllisiä käsityö- ja teematapahtumia ympäri vuoden, ja kahvila on tuoksuvien leipomustensa lisäksi myös suosittu lounaspaikka. Jos et saa herkuista tarpeeksesi, poikkea hurmaavaan Suklaapuotiin!

Milavida

Tallipihalla kannattaa nostaa katse yläilmoihin ja etsiä upea valkoinen rakennus, joka kohoaa viereisen Näsinkallion päällä. Näsilinna, toiselta nimeltään Milavida, rakennettiin Finlaysonin omistajan Peter von Nottbeckin perheen kodiksi. Nykyään kartanossa toimii museo, kahvila ja ravintola. Tänne kannattaa kivuta myös maisemien vuoksi, sillä näkymä Särkänniemen yli Näsijärvelle on vaikuttava!

Herkkuja kaikille aisteille

Vietitpä Tampereella sitten koko päivän tai vaan pari tuntia, on hyvä välillä saada vähän murua rinnan alle.

Kauppahalli

Lounasnälän yllättäessä vierailijan kannattaa suunnata askeleet Kauppahalliin. Jos haluat tehdä kokemuksesta mahdollisimman autenttisen, nautit lounaaksi hallin mustaamakkaraa! Kauppahalli tarjoaa kuitenkin myös mm. kaupungin parhaimmistoon kuuluvia burgereita, sushia sekä ranskalaisen keittiön erikoisuuksia.

Maailman parhaat munkit

Kauppahallin leivoskahviloista löydät varmasti jälkiruokaakin, mutta aivan kulman takana Keskustorin laidalla saat jotain aivan legendaarista. Pyynikin Munkkikahvila myy maankuuluja munkkeja, salaisen reseptin mukaan tehtyjä lämpimäisiä, tuoreena. Jos aikaa riittää, kannattaa kivuta Pyynikin harjun näkötornille, jossa nautit munkin lisäksi myös maisemasta!

Mitä muuta?

Shoppailu

Tampereelta ei missään nimessä kannata lähteä ilman tuliaisia. Tallipihan puotien lisäksii monista muistakin keskustan putiikeista löytyy paikallista designia ja tamperelaisen käsityön taidonnäytteitä. Poikkea vaikka Kehräsaaren PikkuPutiikkeihin, TaitoShopiin tai tamperelaiseen designiin erikoistuneeseen Seeleen.

Maailman ainoa Muumimuseo

Tampereen-vierailun huipentaa käynti maailman ainoassa Muumimuseossa, joka tarjoaa kävijöilleen taianomaisen matkan Tove Janssonin (1914–2001) muumitarinoihin alkuperäisten kuvitusten myötä. Muumimuseo on täysin uudenlainen, elämyksellinen taidemuseo, joka sopii kaikenikäisille kuvataiteen ja muumien ystäville.

Saunapääkaupunki Tampere

Jos taas et ole aiemmin uskaltautunut yleiseen saunaan, Tampereella se kannattaa. Historiallinen helmemme on Rajaportin sauna – Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna, jonka juuret juontuvat vuoteen 1906 ja sijaitsee vanhassa työläiskorttelissa Pispalassa. Mikäli taas mielit järvenrantaan, suosittelemme Rauhaniemen ja Kaupinojan saunoja. Kummassakin pääsee uimaan, ympäri vuoden. Paikalliset näyttävät saunomisessa mielellään esimerkkiä! Myös keskustan kaupunkisauna Saunaravintola Kuuma tekee Tampereesta entistä enemmän saunapääkaupungin.

 

Katso myös vinkkimme Tampereen salaisuuksiin ja käännä katse kohti paikallisten lempikohteita!

Visit Tampere Tuomiokirkko Cathedral Laura Vanzo

Tampereen tuomiokirkko

Juhannuskylänkatu 3, 33100 Tampere
Lue lisää
Visittampere Tampere Scenery Laura Vanzo

Finlaysonin alue

Finlaysoninkatu, 33210 Tampere
Lue lisää
Tallipihan Suklaapuoti Christmas Laura Vanzo 9

Tallipiha

Kuninkaankatu 4b, 33210 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Museum Milavida Laura Vanzo

Näsilinna ja Museo Milavida

Milavidanrinne 8, Tampere
Lue lisää
Kauppahalli Laura Vanzo 17

Tampereen Kauppahalli

Hämeenkatu 19, Tampere
Lue lisää
Visittampere Photographing Pyynikki Tower

Pyynikin näkötorni ja kahvila

Näkötornintie 67, 33230 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Taito Shop Laura Vanzo

Taito Shop

Hatanpään Valtatie 4, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Finnish Design Bracelets By Salmiak Studio Laura Vanzo

Seele-vaateliike

Aleksis Kiven katu 11, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Moomin In Moomin Museum Laura Vanzo

Muumimuseo

Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere People sitting outside at Rajaportti Sauna

Rajaportin sauna

Rajaportin sauna, Pispalan valtatie, Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Children At Rauhaniemi Sauna Laura Vanzo

Rauhaniemen kansankylpylä

Rauhaniementie 29, 33180 Tampere
Lue lisää
Visit Tampere Kaupinoja Sauna Summer Drone View Laura Vanzo

Kaupinojan sauna

Kaupinojan Sauna, Kaupinpuistonkatu, Tampere
Lue lisää
Visit_Tampere_Laukontori_Kuuma_Sauna_Ravintola_Restaurant_Drone_Laura_Vanzo

Saunaravintola Kuuma

Laukontori 21, 33200 Tampere
Lue lisää

Lisää luettavaa

Blogi: Ihanaa Tampere, ihanaa! – Kattoterasseja, skumppaa ja kansankylpylän kalliorantoja
Hungry for Tampere

Blogi: Ihanaa Tampere, ihanaa! – Kattoterasseja, skumppaa ja kansankylpylän kalliorantoja

Kesäinen Tampere ravintolatarjontoineen vei Lyhyenä hetkenä -blogin Pian sydämen.
Lue lisää
Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella
Museot

Vaihtuvia näyttelyitä Tampereella

Katso lista ajankohtaisista vaihtuvista näyttelyistä!
Lue lisää
Paikalliset herkut
Paikalliset herkut

Paikalliset herkut

Testaa Tampereen erikoisuudet!
Lue lisää