Idästä länteen
Yksi helppo tapa tutustua Tampereeseen on lähteä kävellen keskustan itäpäästä kohti länttä. Tässä suosituksemme pysähdyspaikoiksi matkan varrella.
Tampereen Tuomiokirkko: Aloita tutustuminen Tampereeseen Tammerkosken itäpuolelta. Tampereen Tuomiokirkko on yksi Suomen kiinnostavimmista kirkoista Hugo Simbergin taiteen ja Lars Sonckin arkkitehtuurin ansiosta. Kansallisromantiikkaa edustavassa kivikirkossa voit poiketa aukioloaikojen mukaan.
Finlaysonin alue: Satakunnankatua seuratessa kosken länsipuolella vastaan tulee Tampereen vanhana kaupunkinakin tunnettu Finlaysonin tehdasalue. Tästä se kaikki lähti, koskesta ja tekstiileistä. Finlaysonin alue on kompakti, mutta pitää sisällään kokonaisen kaupungin. Pääportin alta kulkiessasi astelet tuhansien tehdastyöläisten jalanjäljissä – jos haluat tietää työläisten elämästä enemmän, kannattaa suunnata Työväenmuseo Werstaaseen. Museoon on ilmainen sisäänpääsy, ja siellä on mm. Finlaysonin käytössä ollut alkuperäinen höyrykone alkuperäisellä paikallaan. Lisäksi alueella kannattaa piipahtaa maailman ensimmäisessä Vakoilumuseossa testaamassa vakoojakykyjä.
Tallipiha: Finlaysonin alueelta löytyy tehdasrakennusten lisäksi tehtaan työntekijöitä ja heidän perheitään palvellut Finlaysonin kirkko, nykyään ravintolana toimiva Finlaysonin Palatsi ja sitä ympäröivä puisto, sekä idyllinen Tallipiha, jossa asuivat tehtaan omistamat hevoset ja muut eläimet. Tallipihalla järjestetään idyllisiä käsityö- ja teematapahtumia ympäri vuoden, ja kahvila on tuoksuvien leipomustensa lisäksi myös suosittu lounaspaikka. Jos et saa herkuista tarpeeksesi, poikkea hurmaavaan Suklaapuotiin!
Milavida: Tallipihalla kannattaa nostaa katse yläilmoihin ja etsiä upea valkoinen rakennus, joka kohoaa viereisen Näsinkallion päällä. Näsilinna, toiselta nimeltään Milavida, rakennettiin Finlaysonin omistajan Peter von Nottbeckin perheen kodiksi. Nykyään kartanossa toimii museo, kahvila ja ravintola. Tänne kannattaa kivuta myös maisemien vuoksi, sillä näkymä Särkänniemen yli Näsijärvelle on vaikuttava!
Herkkuja kaikille aisteille
Vietitpä Tampereella sitten koko päivän tai vaan pari tuntia, on hyvä välillä saada vähän murua rinnan alle.
Kauppahalli: Lounasnälän yllättäessä vierailijan kannattaa suunnata askeleet Kauppahalliin. Jos haluat tehdä kokemuksesta mahdollisimman autenttisen, nautit lounaaksi hallin mustaamakkaraa! Kauppahalli tarjoaa kuitenkin myös mm. kaupungin parhaimmistoon kuuluvia burgereita, sushia sekä ranskalaisen keittiön erikoisuuksia.
Maailman parhaat munkit: Kauppahallista saa myös niitä herkullisia Pyynikin Munkkikahvilan munkkeja! Kahvila myy maankuuluja munkkeja, salaisen reseptin mukaan tehtyjä lämpimäisiä, tuoreena. Jos aikaa riittää, kannattaa kivuta Pyynikin harjun näkötornille, jossa nautit munkin lisäksi myös maisemasta!
Mitä muuta?
Shoppailu: Tampereelta ei missään nimessä kannata lähteä ilman tuliaisia. Tallipihan puotien lisäksii monista muistakin keskustan putiikeista löytyy paikallista designia ja tamperelaisen käsityön taidonnäytteitä. Poikkea esimerkiksi Aleksis Kiven kadun liikkeissä.
Maailman ainoa Muumimuseo: Tampereen-vierailun huipentaa käynti maailman ainoassa Muumimuseossa, joka tarjoaa kävijöilleen taianomaisen matkan Tove Janssonin (1914–2001) muumitarinoihin alkuperäisten kuvitusten myötä. Muumimuseo on täysin uudenlainen, elämyksellinen taidemuseo, joka sopii kaikenikäisille kuvataiteen ja muumien ystäville.
Saunapääkaupunki Tampere: Jos taas et ole aiemmin uskaltautunut yleiseen saunaan, Tampereella se kannattaa. Historiallinen helmemme on Rajaportin sauna – Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva yleinen sauna, jonka juuret juontuvat vuoteen 1906 ja sijaitsee vanhassa työläiskorttelissa Pispalassa. Mikäli taas mielit järvenrantaan, suosittelemme Rauhaniemen ja Kaupinojan saunoja. Kummassakin pääsee uimaan, ympäri vuoden. Paikalliset näyttävät saunomisessa mielellään esimerkkiä! Myös keskustan kaupunkisauna Saunaravintola Kuuma tekee Tampereesta entistä enemmän saunapääkaupungin.